Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

EK ja kummalliset kommentit työntekijän suojaamisesta EMF-direktiivillä

Työntekijän terveyttä ei EK sääli tai edistä. Otteita heidän lehdistötiedotteestaan: "Direktiivin on sovelluttava ainoastaan sähkömagneettisten kentille altistumisen tunnettuihin lyhytaikaisiin terveys- ja turvallisuusvaikutuksiin. Sähkömagneettisten kenttien ei ole osoitettu aiheuttavan pitkäkestoisia terveysvaikutuksia. Sen vuoksi direktiivin ei pidä soveltua pitkäkestoisiin vaikutuksiin." 

http://www.ek.fi/ek/fi/ajankohtaista/uusi_ehdotus_ns_emfdirektiivista_sa...

 

Kyseinen lausahdus on totuuden vääristelyä. Nimittäin on olemassa satoja tutkimuksia, jotka osoittavat juuri altistusajan olevan keskeinen sairauksien ja oireiden taustalla.
http://www.bioinitiative.org/freeaccess/report/index.htm , http://www.chronicexposure.org/occupational.html

Euroopassa työntekijöiden ammattiliittokin otti (aiheesta) kantaa altistustusajan merkityksen puolesta:

http://www.etui.org/content/download/4628/47307/file/The+ETUC%E2%80%99s+...

Jos ajan merkitys kielletään, ei myöskään elimistön palautumiseen sallita työntekijälle taukoja tai tarpeellisia lomia (vrt. röntgenhoitajat).

Esimerkkinä Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) ottaa hitsarit ja magneettikuvauksia hoitavat lääkärit/hoitajat ja väittää, että direktiivi on saatava läpi, jotta työt voidaan tehdä. Ymmärrän, että magneettikuvaukset ja hitsaaminen ovat tärkeitä yhteiskunnan toimintoja. Mutta, näitä töitä suorittavien ihmistenkin pitäisi pystyä tekemään työtään riskeeraamatta terveyttään. Yksinkertaisin keino vähentää riskiä on altistusajan huomioiminen ja taukojen mahdollistaminen.

Tiesittekö muuten, että vuonna 2010 ICNIRP-kerhon suomalaisjäsen oli 3 muun jäsenen kanssa yhtäkkiä tuplaamassa matalataajuisen magneettikentän raja-arvon niin työntekijöiden osalta (500 uT --> 1000 uT) kuin väestön osalta (100 uT --> 200 uT) ja tämä korotus julkaistiin ensimmäisenä National Grid-sähköyhtiön WWW-sivulla?

http://microwavenews.com/short-takes-archive/icnirp-guidelines-genotoxicity

http://microwavenews.com/short-takes-archive/national-grid-reveals-new-i...
 

 

Vertailukohtana: 0,3 uT on lapsuusiän leukemian ja monen muun sairauden raja pitkäaikaisaltistuksessa.

Vielä lainaus EK:n tiedotteesta:

"Raja-arvoilla ei pidä estää vastaisuudessakaan esimerkiksi teollisuudessa jo pitkään käytettyjen, terveydelle vaaraa aiheuttamattomien ja turvallisten työmenetelmien (hitsaus) käyttöä."

 

Tunnen jo riittävästi työssään sairastuneita hitsareita ja magneettikuvauksia valvoneita lääkäreitä/hoitajia :-( Ei mikään unelmatyö. Hitsareilla muuten mm. alzheimerin ja leukemian riski lisääntynyt: http://ije.oxfordjournals.org/content/37/2/329.short , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2246486/

Jälleen (tarkoituksellinen?) virhe EK:n tiedotteessa?

Kummastelen myös sitä, että EK:n ylilääkäri tulee suoraan matkapuhelinteollisuudesta.

 

Direktiivi on siis tätä kirjoitettaessa (2.5.2012) käsittelyssä EU:ssa:
http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2004/l_184/l_18420040524en000...

 

 

Kyllä on lääketiede heikoissa kantimissa EK:ssa. Vai onko ongelmana lobbaus?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Mutta, näitä töitä suorittavien ihmistenkin pitäisi pystyä tekemään työtään riskeeraamatta terveyttään."

Jos terveyden menetys on riskinä niin riittääkö hommaan johtajatason palkat vai pitäisikö olla enemmän?

Vai minkä perusteella se palkka sitten tulee,jos ei riskinkään..

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Palkka riskin mukaan. Samaa mieltä olen Vellu kanssasi. Kunhan työntekijöille myös rehdisti kerrotaan riskit etukäteen. Reilu peli, nääs ;-)

K Veikko

> altistusajan huomioiminen ja taukojen mahdollistaminen
> ...
> Hitsareilla muuten mm. alzheimerin ja leukemian riski
> lisääntyny

Mitäpä tauot vaikuttavat, jos kyse on elinikäisen altistumisen määrästä. Pitäisi ennemminkin määrätä, että [hitsaustyötä] saa tehdä enintään [5] vuotta elämän aikana enintään vuoden kerrallaan.

Ja miten sekin mitataan? – Jos työntekijä väittää viisi vuotta kuivaharjoitteellensa hitsaamista ja siten saavuttaneensa riittävän työkokemuksen vaativiin hitsaustöihin, niin ketä pitäisi uskoa. Pitäisikö työnantajan pystyä jotenkin todistamaan mitä työntekijä ei ole elämänsä aikana tehnyt. (Kun taas työntekijä puolestaan yrittää todistella, mitä on tehnyt.)

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Hyvä pointti, Veikko. Riskitöissä jo nyt vaihdetaan väkeä. Esimerkkinä lentokenttien turvatarkastukset ja läpivalaisulaitteiden valvonta. Erittäin riskialtista työtä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset