Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Sähköyliherkkyys - jäävuoren huippu? Lääkäriliiton suositus

Itävallan lääkäriliitto antoi maaliskuussa 2012 diagnoosi- ja hoito-ohjeet sähköstä johtuviin sairauksiin. Heidän suosituksensa ottaa huomioon sähkömagneettisten kenttien krooniset terveysvaikutukset. Huomionarvoista tässä ohjeessa on suositeltavat säteilytasot makuuhuoneissa ja työtiloissa:

Suositus englanniksi: http://freiburger-appell-2012.info/media/EMF%20Guideline%20OAK-AG%20%202012%2003%2003.pdf

Suositus saksaksi: http://www.aegu.net/pdf/emf-leitlinie-der-oak.pdf- Pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn eli pulssimaisen mikroaaltosäteilyn osalta Itävallan lääkäriliitto suosittaa <10 uW/m2 tasoja. Yli 1000 uW/m2 (BioInitiative-tutkijaryhmän suositus) on jo heidän mielestään aivan liian korkea. Vertailun vuoksi: 10 uW/m2 on miljoona kertaa matalampi kuin Suomen nykyinen raja-arvo mikroaaltosäteilylle eli radiotaajuiselle säteilylle!

Kodeissa kohonneita radiotaajuisen säteilyn tasoja aiheuttavat liian lähelle sijoitetut matkapuhelintukiasemat ja makuuhuoneen viereiset WLAN-asennukset. Samoin tasoja ajoittain nostaa yöpöydällä valmiustilassa oleva kännykkä.


- Matalataajuisen magneettikentän osalta he suosittavat <0,1 uT tasoja. Vertailun vuoksi: lapsuusiän leukemian raja on 0,3 uT (WHO IARC, 2002). 

Kodeissa näitä korkeita magneettikentän tasoja löytyy erityisesti niistä kerrostaloista, joissa sähkötyöt on huonosti tehty (esimerkki keskuslämmitys tai lattialämmitys on väärin asennettu). Samoin korkeat magneettikentät löytyvät muuntajien ja voimalinjojen välittömästä läheisyydestä. Jokainen voi myös uteliaisuudesta mitata yöpöydällään olevan sähköherätyskellon magneettikentän ja verrata sitä yo. suositukseen :-\ 


- Matalataajuisen sähkökentän osalta Itävallan lääkäriliitto suosittaa <10 V/m tasoja.
Vertailun vuoksi: TCO Development sertifioi monitorit ja tietokoneet. Läpäistäkseen nämä suositukset, sähkökentän on oltava: <10 V/m ja korkeataajuisella alueella (2 kHz-400 kHz)  <1 V/m.

Sähkökenttä ihmisen/käyttäjän kohdalla nousee satoihin voltteihin, jos laitteessa on halpa euro-pistoke ilman maadoituspinnejä tai laite on yhdistetty maadoittamattomaan pistorasiaan. Näitä kohonneita sähkökenttiä löytyy mm. makuuhuoneista (mittaapa pään vieressä kulkevan maadoittamattoman lampunjohton vierestä) ja ATK-työpisteistä. Koskahan ergonomiatsekkauksissa huomioitaisiin tämä ulottuvuus?? Huono maadoitus lisää mahdollisesti myös (ranne)tulehdusriskiä.


Olennaista Itävallan lääkäriliiton dokumentissa on se, että he eivät puhu sähköyliherkistä vaan kohdistavat suosituksensa kaikille kroonisesti sairaille ryhmillä (mm. syöpä-, alzheimer- ja ALS -potilaat). [Oma havainto: näen ympäri Suomea paljon caseja, jossa ihmiselle sairastuu vakavasti (esim. syöpä) ja siinä yhteydessä 'toleranssi' ympäristön sähkömagneettiselle säteilylle on suuresti heikentynyt.]

- Suomen lääkäreille arvokas osa Itävallan dokumentissa on laboratoriokokeet ja verinäytteiden analysointi.

Miksi tämä dokumentti tulee juuri Itävallasta? Heidän lääkärikunnallaan (Österreichische Ärztekammer) on yhdessä Saksan Baijerin lääkärien kanssa Hausarzt-perinne. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkärit tekevät paljon kotikäyntejä ja mittaavat niin sähkömagneettisia kenttiä, radonia, homeita ym. sairaan ihmisen kodissa. Mielestäni myös Suomessa lääkärikunnan olisi hyvä jalkautua sairaiden ihmisten koteihin tai edes selvittää, mitkä ovat sähkömagneettisten kenttien tasot asiakkaiden makuuhuoneissa.

Vanha saksalainen sananlasku: "Ein krankes Bett ist das sicherste Mittel, seine Gesundheit zu ruinieren" (Varmin tapa menettää terveytensä on epäterveellinen nukkumapaikka)

Pitänee yhä paikkansa ;-)


+ + +

Mitä tulee sähköyliherkkyyteen, myös tällä rintamalla on tutkimus edistynyt. Professori Andrew Marino on tutkimusryhmänsä kanssa kehittänyt testausmenetelmän, jolla kartoitetaan aivojen ja keskushermoston reagointia sähkölle epälineaarisin(!) menetelmin.

http://www.andrewamarino.com/PDFs/165-IntJNeurosci2011.pdf

Tutkimuksessa huomattiin, että erityisesti sähkökentän päälle- ja poiskytkentä aiheutti oireet herkistyneelle ihmiselle. Huomionarvoista oli se, että tutkittavan aivot ja keskushermosto reagoivat erityisesti pulssimaiselle sähkökentälle, ei tasaiselle. Marino korostaa sitä, että tutkimusympäristössä (laboratoriossa) tulee sähkömagneettisten kenttien tasot olla minimaaliset ennen testausta. Tämä ei valitettavasti monessa sähköyliherkkyyskokeessa ole toteutunut.

Toivoisin, että Suomessa erityisesti Työterveyslaitos, Säteilyturvakeskus ja yliopistojen kognitiivisen neurotieteen yksiköt hyödyntäisivät Marinon tutkimusryhmän kehittämää menetelmää. Nyt menetelmällinen osaaminen Suomessa EHS/SYH-tutkimuksissa on ollut valitettavan heikkoa.

Bioelectromagnetics-alueen Grand Old Man Andrew Marino myös jämptisti kommentoi, mikä ongelma on tieteen näkökulmasta (teollisuuden ahkerasti rahoittamien) James Rubinin & Co tutkimuksissa:

http://www.andrewamarino.com/PDFs/166-IntJNeurosci2012.pdf

Professori Marino on soveltanut löydöksiään myös neurodegeneratiivisten sairauksien (mm.Parkinson ja MS-tauti) hoitoon.

http://www.andrewamarino.com/journalarticles.html

Extra 1: Marinon tutkimusryhmän löydökset "kansantajuisessa" muodossa kirjana:
Going Somewhere - Truth about a Life in Science: http://goingsomewherebook.com

Extra 2: Suositus Venäjältä sähköstä johtuvien sairauksien diagnosointiin, myös lääkärien laatima: http://www.radiationresearch.org/pdfs/20100111_grigoriev_presentation.pdf

 

Extra 3: Katsopa kuinka huonolaatuinen on Duodecimin artikkeli sähkö(yli)herkkyydestä ja kuinka tietämätön on sen laatija.

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127014-miksi-duodecim-sallii-sahkoyliherkkyys-tautiluokituksen-tietamattomalta

Annapa vinkkejä: Miten Suomessa lääkärikunta voisi paremmin perehtyä sairaan ihmisen kodin ja työpaikan kuormitukseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset