Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Silminnäkijä TV 2: Sähköä paossa -ohjelma. IT-alalla riski kasvaa.

Suomessa erityisesti IT-alan työntekijöitä sairastuu yhä nopeampaan tahtiin sähköstä johtuviin sairauksiin. Osalla terveydentila on niin huono, että he eivät kestä asuinkeskusten säteilykuormitusta ja joutuvat vetäytymään metsiin. Kävin kevättalvella 2012 tapaamassa näitä atk-alan pioneereja, ihmispoloja metsäleirillä.

 

Siksi TV 2:n Silminnäkijä-sarjan ohjelma ’Sähköä paossa’  ke 26.9.2012 klo 22:10 antoi realistisen ja karun kuvan yhteiskunnastamme.

Huomionarvoista on se, että ohjelmassa haastatellut ovat kaikki (olleet) monivuotisia, ahkeria tietokoneenkäyttäjiä / IT-alan työntekijöitä. ’Sähköä paossa’ on jatkoa edelliselle Silminnäkijä ’Liikaa säteilyä’-ohjelmalle.

 

 

Kuva metsäleiristä, M.A. tapaamassa sähköyliherkkyyteen sairastuneita, entisiä ITK-alan ammattilaisia

(Metsään rakennettu leiri ja parakit. MA juttelemassa metsäveljien, vakavasti sähköyliherkkyyteen sairastuneiden entisten IT-ammattilaisten kanssa. Kuva: V. Saksi)

 

Karjalan Kuvalehden päätoimittaja, Veikko Saksi oli mukanani reissussa entisten IT-alan ammattilaisten metsäleiriin ja teki erinomaisen inhimillisen jutun aiheesta (nro 9/2012).

 

Koko juttu luettavana & tulostettavana:

http://tinyurl.com/metsaveljet2

Iso PDF-liitetiedosto, 10 Mt]

 

Kuva 2 metsäleiristä,

 

Kuva: Jotta vakavasti sähköyliherkät pystyvät elämään (pysymään elossa) heidän on oltava myös päättäväisiä ja pärjättävä ankeissa oloissa. Tässä metsäleirin asukit olivat (onneksi) omatoimisia ja he olivat rakentaneet mm. maakellarin.

 

PÄIVITYS 28.12.2012:

Black on White -kirjassa (ruotsiksi 'Svart på Vitt. Röster och vittnesmål om elöverkänslighet') on kuvattu 400 ruotsalaisen sähköstä sairastuneen taustat. Tietotekniikka-alalla oli yllättävän suuri osa työskennellyt ennen sairastumistaan.

Näitä haastatteluja Ruotsissa oli kerännyt Rådet för arbetslivsforkning (RALF), mutta materiaali oli liian poliittisesti herkkää julkaistavaksi hallituksen dokumenttina vuonna 2000.

Rigmor Granlund-Lindin and John Lindin toimittama kirja 'Black on White - voices and witnesses about electro-hypersensitivity : the Swedish experience' löytyy englanniksi paperi- ja digimuodossa:

http://www.scribd.com/doc/10888560/Victims-of-Cell-Phone-Telephony-Black-on-White

Suosittelen myös alkuperäistä ruotsinkielistä kirjaa 'Svart på Vitt' kirjapörssistä:

http://www.bokborsen.se/?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=9789188884053TULEVAISUUS:

 

Professori Dominique Belpomme Ranskassa on sähköyliherkkyyden osalta maailman parhaita tutkijoita ja ennustaa, että 10-50 % väestöstä tulee erittäin sähköyliherkiksi (intolerant) seuraavan 25-50 vuoden aikana.

 

http://www.robindestoits.org/Wifi-EMFs-Electrosensitivity-ES-EHS-physiologically-explained-at-last-15-03-2012_a1661.html

 

Erityisesti lääkäreiden ja terveydenhuollon ihmisten kannattaa kurkata 1960-luvulta venäläistä dokumenttia, jossa jo tarkkaan kuvattiin 'microwave illness'-sairaus :

 

http://www.scribd.com/doc/35452882

 

Lääkärit, tohtorit Maria Sadchikova ja Zinaida Gordon olivat ent. Neuvostoliitossa tutkineet tuhansia mikroaaltoteknologioiden (erit. tutkien ja mikroaaltokuumentimien) parissa työskennelleitä. Tietty prosentti heistä sairastui sähköherkkyyteen (microwave illness) ja jos ei kuormitusta vähennetty, lopputulos oli…lähes 100% vaikeasti invalidisoiva.


IT-alan heavy-userin tyypillinen tarina:

http://ul-we.de/about-me/

 

Katsokaapa TV-ohjelma ja tutustukaapa yo. linkkeihin. Edellisessä jutussani kirjoitin Itävallan Lääkäriyhdistyksen suosituksesta pulssimaiselle, radiotaajuiselle säteilylle < 10 uW/m2. Tämä suositus siis tavalliselle väestölle, jolla on vain pieniä terveysongelmia. Osa metsäleireissä olevista ei kestä yli 0,1 uW/m2-säteilytasoja. [Tämä 0,1 uW/m2 on muuten 1 / 100.000.000 -osa Suomen virallisesta raja-arvosta radiotaajuiselle, pulssimaiselle säteilylle :-[ Raja-arvo suojelee teollisuutta, ei ihmisiä.

Toivoisin, että ohjelman jälkeen ei julminkaan skeptokokki kehtaa enää irvailla sähköyliherkille ihmisille. Juuri nyt sairastuu siis erityisen paljon IT-alan työntekijöitä ja lasku yhteiskunnalle on työkyvyttömyyden takia erittäin suuri.

 

Lopuksi: Minut on kutsuttu pitämään riskienhallintakoulutusta sairastuneiden työpaikoille. Keskeisen työntekijän menettäminen on koskenut koko yhteisöä ja ihmiset ovat heränneet kysymään: kuka meistä on seuraava?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Asta Tuominen

Työskennellessäni Nokialla sairastin migreeniä lähes joka viikonloppu. Samoin teki noin puolet osastomme ihmisistä. Kun lähdin Nokialta, migreenit pysähtyivät kuin seinään. Olen sen jälkeen miettinyt asiaa paljon - pelkkä työstressi ei migreeniä aiheuttanut, koska työstressiä on ollut Nokian jälkeenkin, ja silti migreenit ovat pysyneet poissa. Yksi mahdollinen selitys on se, että laboratoriot olivat silloin tuotekehityksen kerroksissa, eivät erillään, joten nykyuskomukseni on, että migreenit (sekä omat että työkavereiden) johtuivat säteilystä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Päänsärky on yksi tyypillisimmistä pulssimaisen, radiotaajuisen säteilyn aiheuttamista oireista. Siksi Asta olet aivan oikeassa.

Katsauksessani neurokirurgi Vini Khuranan ja Lennart Hardellin kanssa päänsäryt yleisimpänä oireena tulivat selkeästi esille:

http://tinyurl.com/TowerEpidemiology

(Tarkastelimme matkapuhelintukiasemien epidemiologisia tutkimuksia)

Lisää:

http://www.chronicexposure.org --> Research --> Occupational exposure

Mekanismista kiistellään: veriaivoesteen vuotaminen (blood-brain barrier leakage) on yksi mahdollinen:

http://www.uta.fi/~mikko.ahonen/Hanninen_Kinnunen_...

Toinen selitysmalli on radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat ongelmat aivojen verenkierrossa:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53664-nyt-se-tutki...

Mielelläni juttelisin migreeni-yhdistysten kanssa aiheesta. Hyvä Asta, että pääsit terveellisempään ympäristöön (ajoissa).

Asta Tuominen

Mikko, viestistäsi tuli mieleeni, etten pystynyt Nokian loppuaikoina katsomaan televisiota ollenkaan. Jos yritin, päätä alkoi välittömästi särkeä.

Olin töissä tukiasemien tuotekehityksessä noin kymmenen vuotta.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Vastaan Asta sun toiseen viestiisi:

Olen jo tavannut aikaisemmin 2 ihmistä mobiilifirmoista, jotka ovat testanneet EMP-kammiossa tukiasemia ja tulleet vaikeasti sähköyliherkiksi. Ovat joutuneet lopettamaan nämä työt.

Otapa minuun Asta yhteyttä puhelimella/spostilla ja jutellaan lisää. Yhteystietoni löytyvät oikeasta laidasta.

SähköYLIherkkyys on jäävuoren huippu. Kts. edellinen blogikirjoitukseni.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Oli yllä yksi linkki päässyt muuttumaan, oikea: http://people.uta.fi/~mikko.p.ahonen/Hanninen_Kinn... . Tätä professori Osmo Hännisen ja työterveyslääkäri Seppo Kinnusen kanssa kirjoittamaani kirjoitusta ei Aamulehdessä silloinen päätoimittaja sallinut julkaistavan, tuli ulos lopuksi ilman lähdelinkkiä Hesarissa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ensiksi on syytä aina sulkea pois mahdolliset ruumiilliset sairaudet yleislääkärin vastaanotolla. Jos niitä ei löydy, niin tässä potilasohje sähköfobiasta kärsiville:

--Tietoa potilaalle: Sähköyliherkkyys
Lääkärikirja Duodecim
11.10.2011
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela
■Oireet
■Taudin toteaminen
■Itsehoito
■Milloin hoitoon?
■Ehkäisy
Sähköyliherkkyys, englanniksi electromagnetic hypersensitivity (EHS), on käsitteenä parinkymmenen vuoden ikäinen. Lääketiede ei sellaista tautia tai oireyhtymää tunne. Siihen luetaan joukko epämääräisiä oireita, joista tärkeimmät ovat väsymys, uupumus, yleinen paha olo, jännittyneisyys ja pelkotilat. Näyttöpäätetyöskentelyssä on lisäksi esiintynyt pistelyä ja punoitusta kasvoissa sekä käsien kylmyyttä. Sähköyliherkkyydestä on puhuttu eniten Pohjoismaissa ja Saksassa, mutta se tunnetaan myös useissa muissakin kehittyneissä maissa.

Yksi muoto sähköyliherkkyyttä on kännykkäyliherkkyys, joka joissakin kirjoituksissa katsotaan eri oireyhtymäksi kuin sähköyliherkkyys. Myös matkapuhelinten tukiasemien epäillään aiheuttavan oireita sellaisillekin, jotka eivät itse käytä kännykkää.

Oireet
Näyttöpäätetyössä olevat henkilöt, etenkin naiset, alkoivat parikymmentä vuotta sitten kertoa, että näyttöpäätteistä tuleva säteily saa heidän kasvonsa punoittamaan, kutiamaan, pistelemään ja hilseilemään. Yleisoireita, kuten väsymystä, uupumusta, pahoinvointia, pelkotiloja, ruoansulatushäiriöitä, yleistä pahaa oloa, jännittyneisyyttä, unettomuutta, sydämentykytyksiä ja keskittymiskyvyn puutetta, on raportoitu muunlaisesta altistumisesta sähkö- ja magneettikentille. Näyttöpäätetyöntekijöillä on todettu lievää tali-ihottumaa ja ruusufinniä, mutta oireiden laatu tai määrä eivät ole poikenneet vertailuhenkilöistä.

Kännykkäyliherkkyydessä yleinen ahdistus, heikotus, jännitys ja pyörtymisen pelko ovat tavallisimmat oireet. Sellaiset ovat varsin tavallisia tiloissa, joissa on paljon ihmisiä, esimerkiksi luentosaleissa. Pitkäaikaisseurauksiksi on esitetty mm. Alzheimerin tautia ja muita toimintahäiriöitä aivoissa, erilaisten syöpien lisääntymistä, sydänoireita ja muutoksia silmissä ja lisääntymisterveydessä.

Kaikkein herkimpinä itseänsä pitävät saavat oireita myös muista sähkölaitteista eivätkä pysty elämään muualla kuin sähköttömässä taloudessa kaukana sähkölinjoista.

Taudin toteaminen
Sähköyliherkkyyttä on tutkittu altistamalla sähköyliherkkyysoireisia ja vertailuhenkilöitä sähkö- ja magneettikentille ja matkapuhelimille ja niiden tukiasemien säteilylle. Oireista kärsivät eivät kuitenkaan pysty koeoloissa erottamaan, koska he ovat altistuneena sähkömagneettiselle säteilylle. Heidän verisolunsa käyttäytyvät sähkömagneettisessa kentässä aivan samoin kuin vertailuhenkilöiden solut. Aivoissa ei ole havaittu magneettikentän aiheuttamia muutoksia. Ihon hiussuonet eivät reagoi 50–100 hertsin taajuudelle, joka on yleinen taajuus näyttöpääteissä ja televisioissa. Sähkölaitteista tullut elektromagneettinen säteily muuttuu elimistössä lämmöksi, mutta lämmönnousu on niin vähäinen, että se pystytään havaitsemaan vain herkissä koeoloissa, esimerkiksi soluviljelmissä. Siinäkään ei ole ollut eroa sähköyliherkkyysoireista kärsivien ja vertailuhenkilöiden välillä.

Sähköyliherkät ovat psyykkisesti muita herkempiä, ja eräät tutkijat pitävät sitä syynä sähköyliherkkyysoireisiin. He myös katsovat, että koetilanteessa taustasäteilyä on usein liikaa ja altistuksia tehdään liian nopeaan tahtiin.

Itsehoito
Sähköyliherkkinä itseään pitävät henkilöt hakevat apua yleensä vertais- ja yhdistystoiminnasta. Niistä monet ovat saaneet parempaa apua kuin terveydenhuollosta. Sähköyliherkille myydään sähkö- ja magneettikenttämittareita sekä suojavälineitä, kuten sähkömagneettisilta kentiltä suojaavia verhoja. Mittarit ja laitteet pikemminkin ruokkivat oireilua kuin poistavat sitä.

Milloin hoitoon?
Eri tutkimuksissa on todettu yhtäpitävästi, että toimiva potilas-lääkärisuhde on välttämätön, jotta oireista kärsivää voidaan auttaa. Lääkehoidon ei ole todettu helpottaneen oireilua. Parhaaksi hoitokeinoksi on osoittautunut kognitiivinen käyttäytymisterapia, joka vaikuttaa sitä paremmin, mitä aikaisemmin hoito aloitetaan.

Ehkäisy
Yleinen psyykkinen hyvinvointi on paras keino välttää sähköyliherkkyytenä pidettyjä oireita.

Käytettyjä lähteitä
Augner C, Hacker GW. Are people living next to mobile phone base stations more strained? Relationship of health concerns, self-estimated distance to base station, and psychological parameters. Indian J Occup Environ Med. 2009 Dec; 13(3): 141–5.

Rubin GJ, Nieto-Hernandez R, Wessely S. Idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields (formerly 'electromagnetic hypersensitivity'): An updated systematic review of provocation studies. Bioelectromagnetics. 2010; 31: 1–11. Review.

Wallace D, Eltiti S, Ridgewell A, Garner K, Russo R, Sepulveda F, Walker S, Quinlan T, Dudley S, Maung S, Deeble R, Fox E. Cognitive and physiological responses in humans exposed to a TETRA base station signal in relation to perceived electromagnetic hypersensitivity. Bioelectromagnetics. 2011 Jun 6, sähköinen esijulkaisu.

Artikkelin tunnus: dlk00610 (024.010)
© 2012 Kustannus Oy Duodecim

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Jaksoitpa Pekka copy-pasteta pitkän ja turhan selostuksen :-(

Kirjassa "Invisible Disease" , http://www.amazon.com/The-Invisible-Disease-Enviro... , (suosittelen!), on kappale tuon tekstin laatijasta, Hannukselasta.

Kirjassa kuvataan, kuinka Hannuksela ei ymmärrä mitään sähkömagneettisista kentistä, saati biologista vaikutuksista.

Olen keskustellut puhelimessa Hannukselan kanssa. Hän ei edelleenkään ymmärrä sähkömagneettisista kentistä (mitään) ja myönsi sen minulle. Palaan vielä asiaan.

Harmillista, että asiantuntemattomilla on Suomessa niin paljon valtaa ja asiattomilla Duodecim-teksteillä he harhauttavat potilaita diagnosoivia ja hoitavia lääkäreitä :-(

Edellisessä kirjoituksessani on sähköyliherkkyyden uusimmasta tutkimuksesta ja kiinnostavista tuloksista:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117687...

Jaksaisitko Pekka vähän edes lukea ja asiaan perehtyä?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varmasti oireita ja niiden syitä on erilaisia. Esitetty arvaus on onneksi varsin helppo testata (ja on todennäköisesti jo tullut testattua):

1) Ovatko oireet ulkoilmassa pienempiä kuin sisällä, vaikka kentänvoimakkuus olisi sama? Olen käsittänyt, että ulkotöissä saisi oireita varsin harvoin, vaikka olisi jatkuvasti tekemisissä toimistotyötä voimakkaampien säteilijöiden tai sähkövirtojen kanssa.
2) Aiheuttaako vastaavan etäisyyden päässä viereisessä huoneessa oleva laite pienemmän reaktion tai ei reaktiota ollenkaan, vaikka tilanne olisi muuten sama?
3) Aiheuttaako ilmatiiviissä laatikossa oleva laite oireita?
4) Aiheuttaako esim antennien testihuone tai joku atk-konetila oireita, vaikka kaikki laitteet sammutettaisiin juuri hetki ennen koehenkilön saapumista?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Oireet
Näyttöpäätetyössä olevat henkilöt, etenkin naiset, alkoivat parikymmentä vuotta sitten kertoa, että näyttöpäätteistä tuleva säteily saa heidän kasvonsa punoittamaan, kutiamaan, pistelemään ja hilseilemään."

Noihin iho-oireisiin tarjoaisin seuraavaa selitysmallia:

- Iho-oireet alkavat tyypillisesti syksyllä, syys-marraskuussa
- Tuloksena on lievää kasvojen kihelmöintiä kutinaa ja punoitusta
- Ainakin silmälasejä käyttävillä tulee "pesukarhunaama" ts silmien ympäristö ei muutu yhtä paljon
- Ihottumaa ei synny muualle kuin naamaan ja korkeintaan kaulaan

Ilmiö voisi johtua siitä, että syksyn tullen ilmankosteus alkaa laskea. Tämän seurauksena ilman sähkönjohtavuus huononee.
Siitä taas johtuu, että tietokoneen läheisyydessä leijailevat pöly ja epäpuhtaudet pystyvät säilyttämään saamansa sähkövarauksen
huomattavasti paremmin ja alkavat tarttua kauempanakin oleviin pintohin - esimerkiksi juuri naamaan. Naamassa nämä epäpuhtaudet aiheuttavat ihoärsytystä.

Samanlaisen ihottuman saa myös ilman tietokonetta sopivassa hiontatyössä (olen kokeillut), mutta tämä on tietysti huomattavasti harvinaisempaa. Lisäksi hiontatyö on yleensä niin kertaluonteista, ettei se anna aihetta työterveyskäyntiin.

Tietokone on siis käytännössä välttämätön, mutta ei riittävä ehto oireiden saamiselle. Ilmiötä ei saada aikaiseksi laboratoriossa, koska sieltä puuttuvat toimiston epäpuhtaudet ja ilmankosteus ei välttämättä ole yhtä alhainen kuin toimistossa oireiden syntyessä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Jospa vaikeasti sähköyliherkillä oireet jäisivätkin iho-oireisiin.

[Huokaus]

Yllättävän monella sähköyliherkällä on vakavia sydämen rytmihäiriöitä, jopa infarkteja.

Kirjoitin sydänongelmista, yllättävän paljon löytyi tutkimusnäyttöä:

http://beyondradiation.blogs.com/mblog/2012/05/hea...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

26.9.2012 16:04 Mikko Ahonen. Kiitos, Mikko, positiivisista sanoistasi. Erittäin hyvä, että jaksat tätä nykyistä ja entistä pahempaa tulevaa tautia tuoda esille. Olen kokenut, että tämäkin asia tahdotaan vaientaa ja siitä puhuvat leimata huuhaa-ihmisiksi. Ehkä kansasta pitää 70 % sairastua, sitten asiaan aletaan kenties uskoa - ellei mobiiliteollisuus vedä silloinkin pitemmän korren.

Mainitsemassasi ohjelmassa esiintyy myös esim. Hanna Nurminen, joka on Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaksi tituleerattu. Ehkä tässä on yksi syy, miksi Koneen Säätiö sanoo rahoittavansa myös valtavirrasta täysin poikkeavia tutkimuksia. Eli jos apurahaa etsit, vielä on muutama päivä aikaa, hakuaika päättyy syyskuun lopussa.

Toivotaan, että asia pääsee kunnolla julkisuuteen ja saa ansaitsemansa huomion!

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

"Nothing will change until there are bodies laying on the street",

sanoi Bioelectromagnetics-alueen yksi kuuluisimpia tutkija, Allan Frey. Hän näki mitä on tulossa.

Kiitos Veikko tuestasi. Pioneerin tie on (aina) raskas.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kiitos Veikko tuosta artikkelista Karjalan Kuvalehdessä, pioneerityötä sekin ja tuli luettua kotiin kannettuna.

Mikolle terveiset, että näen tämän samanlaisena asiana, kuin oman taisteluni puhdistettujen jätevesien hormoni- ja lääkeainejäämien vaikutuksesta vesistömme ekosysteemiin. Vaikutukset ovat jo nähtävissä, mutta niitä ei jostain kumman syystä haluta tutkia ja todentaa.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Morjesta Outi. Täällä Pirkanmaalla Nokia-nimisessä kaupungissa yhä painitaan mainitsemasi ongelman kanssa.

+++ Mielenkiintoinen asia on se, että sähkömagneettiset kentät (SMK) ja kemikaalit vaikuttavat suuresti hormonitasoihin. Jopa niin, että eri kemikaalilla ja eri SMK-altistuksella saadaan sama vaikutus. Aiheeseen liittyen: http://www.scribd.com/doc/31768921

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

26.9.2012 17:51 Outi Hoikkala. Kiitos, Outi. Minua jotenkin aina nyppäsee, kun viranomaiset ja erityisesti poliittiset päättäjät vaikenevat asioista. He aivan kuin laittavat pään pensaaseen ja uskottelevat, että ongelma katoaa sillä tavoin.

Se usein katoaakin joksikin aikaa, koska kohde todennäköisesti kuolee, ennen kuin asiansa esille. Suomessa on paha tapa, että saat sanoa asian vain kerran, jos kritisoit toisen kerran valtaeliittiä, olet häirikkö ja sinut saa teilata.

Sen vuoksi Mikko on oikealla tiellä. Hän kerta toisensa jälkeen tuo perusteita ja tutkimuksia esille. Hyvin pitkän tähtäyksen asiantunteva ja laaja tiedottaminen johtaa tuloksiin. Toimenpiteitä varten tarvitaan sitten vielä enemmän toimintaa ja aktiivisia kansalaisia.

Olisin kiinnostunut kuulemaan enemmän tuosta taistelustasi puhdistettujen jätevesien hormoni- ja lääkeainejäämien vaikutuksesta. Kuulostaa siltä, että kyse on periaatteessa täsmälleen samasta poliittisesta taudista. Enkä nyt puhu uhreista, vaan uhrien tekijöistä.

Ehkä muistat tai ainakin osa lukijoista muistaa, että vuoden 2000 vaiheilla Karjalan palautusta kannatti alle 10 % väestöstä. Aktiivisen ja laajan tiedottamisen vuoksi kannatus on ylittänyt 40 % rajan, mutta ihan yksinkertaista se ei ole ollut. Eikä palautus ole millään lailla vielä main stream. Kissanhännän typistykset ovat toistaiseksi paljon tärkeämpiä kuin noin miljoonan suomalaisen ihmisoikeudet tai aitojen suhteiden rakentaminen Venäjän kanssa. Ja luottamuksen syntymisen kautta Venäjän positiivisen kehityksen tukeminen.

Jarmo Makkonen

Onko sähköyliherkkyyys siis psyykkinen sairaus?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Ei. Kurkkaapa edellinen juttuni - Itävallan Lääkäriliiton suositus sähköstä johtuvien sairauksien diagnoosiin ja hoitoon:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117687...

Kauko Liito

Tämä on elintärkeä asia, on tosi upeaa, että pidät Mikko asiaa esillä Sähkömagneettisesta säteilystä ja sen terveysvaikutuksista ei pahemmin puhuta ja tämän electrosmogin määrä kasvaa elinympäristössämme koko ajan. Viimeisenä uutuutena saimme nämme sähköyhtiöiden asentamat "älymittarit", jotka myös säteilevät ympäristöönsä samalla mikroaaltojen taajuudella. Hullut insinöörit pistävät pystyyn 4g-verkon ja sitten matalataajuisen säteilyn määrä räjähtää suorastaan silmille.

Laitan tähän nähtäville linkin youtube videoon, joka on sinulle varmaan tuttu, mutta monelle muulle ei, video kertoo electrosmogin johdosta kotieläimiin tulleista mutaatioista Italian Volturinossa:

http://www.youtube.com/watch?v=T6N40k87lug

Ja asiaan liittyvä italiankielinen sivusto:

http://elettrosmogvolturino.interfree.it/

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Aika hurjan näköisiä kuvia eläimistä. Katsomisen arvoinen video. Navetta ja laidun olivat näköjään lähes samalla korkeudella kuin suuri antennipuisto.

Olen saksalaisten lääkäreiden kanssa jutellut tästä. Saksassa on tukiasemia sijoitettu maatalojen katoille ja vaikutukset ovat olleet ikäviä.

Erinomaisen selvityksen aiheesta teki Zürichin yliopiston eläintieteen yksikkö Sturzeneggerin perheen pyynnöstä:

http://t.co/GIe6gync . Kertoo systemaattisesti ongelman.

Useat eläimet ovat ihmistä herkempiä mikroaaltosäteilylle.

http://www.chronicexposure.org/nature.html

Tämänkin takia pitäisi selvittää 4G:n 800 MHz:in teknologian terveys- ja ympäristövaikutukset ennenkuin valtio 'pakottaa' operaattorit kattamaan asutun Suomen 99 %:sti.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Näin asiaa tuntevana sähköinsinöörinä , radioamatöörina ja sähkölaitteita hyväksyttäneena sanoisin muutaman sanan.

Jos nyt jostain syystä on sähköallergiaa, niin helpoin tapa välttää suurin osa verkkosähkön kentästä on käyttää tasavirtaa. Eli tasasuunnata jännite vaikkapa 230VDC:Ksi, joka vastaa 162 Vac jännitteen huippuarvoa.. Moni vekotin toimii 110-230Vac jännitteellä. Jättäkää loisteputket käyttämättä, koska niistä tulee häiriöitä. Kaikki laitteet eivät toimi välttämättä tasavirralla, mutta suurin osa toimii. On olemassa myös 24 V tai 12 V tasavirralla toimivia halogeenilamppuja. Resistiiviset kuormat, kuten halogeenilamput ja hellat toimisivat suoraan 230V tasavirralla. Monissa sähkölaitteissa verkon vaihtovirta ensimmäiseksi tasasuunnataan. Perinteiset muuntajathan ei toimi tasavirralla. Tämä vaatii ymmärrystä, äläkä tee tätä kotona ilman oikeuksia.

Osa näistä ongelmista voi johtua vaihtovirtalamppujen 50 Hz välkkymisestä. Erityisesti kuvaputkinäytöt välkkyivät. Ja se voi laukaista migreenin ja ärsyttää silmiä. Aikoinaan vaihdoin litteään näyttöön juuri tämän takia.

Nykyaikaisten sähkölaitteiden sähkömagneettinen EMC-säteily väärillä taajuuksilla alkaa olla mittauslaitteiden rajoissa. Siis uskoisin merkityksetöntä. Tosin hyväksynnissä ei mittailla pahemmin matalataajuista kenttää. Sitä nyt voisi mittailla vaikka radiovastaanottimella, scannerilla 0,15 Mhz-30MHz.

Ja osataanhan nykyään rakentaa säteilysuojattuja alueita jne. Jos vaikka haluaisi maadotella lattioita ja sänkyjä. Johtoihin voidaan laittaa päälle ferriittejä syömään häiriöitä, jolloin johdot ei toimi antenneina. Tästä löytyy tietoa jostain EMC-oppikirjasta ja alaan koulutetulta henkilöltä.

En ota tässä kantaa säteilyn vaikutukseen ihmisiin. Ihan vaan radiotekniikkaa ja EMC-tekniikkaa.

Käyttäjän JussiHirvi1 kuva
Jussi Hirvi

Pekka Roposen tänne kopsaama pitkä teksti edustaa tämän hetken virallista kantaa hoitosuosituksineen.

Tuo "kognitiivisen terapian" suositteleminen parhaana hoitokeinona on meidän sähköherkkien keskuudessa iso vitsi, eikä se saa lainkaan tukea käytännön kokemuksista. Täytyy ihmetellä, mihin tutkimuksiin tuo suositus muka perustuu.

Turun AMK:lla on tekeillä kyselytutkimus sähköherkkyydestä, ja ennakkotiedot kertovat, että kognitiivisesta terapiasta on sähköherkillä vastsaajilla ollut kaikkein huonoimmat kokemukset, kun on vertailtu eri hoitomuotoja. Se on keskimäärin enemmänkin huonontanut kuin parantanut vastaajien hyvinvointia.

Käyttäjän JussiHirvi1 kuva
Jussi Hirvi

Jarmo Kanerva, tuo insinööritekniikka on juuri sitä mitä me sähköherkät kaipaamme. Hyödyllistä tietoa! Faradayn häkki -tyyppiset suojaukset ovat osoittautuneet hyviksi.

Yhtenä esimerkkinä tietokonenäytön säteilyä blokkaava suojakaappi, jota olemme kehitelleet Turun AMK:n kanssa.
http://www.greenspot.fi/jussihirvi/blog/index.lass...

Käyttäjän PiviRekulaWork kuva
Päivi Rekula Work

Hei
katsoin Silminnäkijä -ohjelman sekä tutustuin Mikko Ahonen kirjoitukseesi Uusi Suomi-ympäristössä. Kirjoituksesi kommenttien ja vastausten jatkoksi seuraavaa: Olin mukana kirjoittamassa tietokirjailija Erja Tammisen ja DI Matti Juuselan kanssa kirjaa Sähköä ilmassa joka ilmestyi 2002. Siitä otettiin vielä uusintapainos myöhemmin. Ahonen sai kommentteja pioneeriudesta. Tarkalleen ottaen pioneeri on kyllä Suomessa ollut Erja Tamminen, ja tämä ei ole vain minun mielipiteeni. On hyvä että asian julkisuus lisääntyy ja päästään eteenpäin, mutta kunnia sille kelle se kuuluu! Rehti käytäntö edellyttää että mainitaan lähteet ja pioneerit.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Arvostan Erjan pioneerityötä.

Käyttäjän TiinaKallioinen kuva
Tiina Kallioinen

Loistava tuo ohjelma TV2:ssa ja hienoa Mikko kun jaksat näistä asioista valistaa ja tiedottaa. Täällä Espoossa olen soitellut viranomaisille koulujen/päiväkotien katoilla olevista lähettimistä ja yritämme estää omakotitaloalueelleemme suunniteltua maston rakentamista. TeliaSonera kuulma etsii sille nyt toista sijaintia ei ihan lähellä asutusta. Lähetin suomenkieliselle varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenille juuri erilaisia linkkejä lähettimien haitoista ja vaikutuksista. Lisäksi Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtaja halusi myös lisää tietoa asiasta ja pyrkivät ottamaan tuota asiaa esille hekin lähitulevaisuudessa. Ovat saaneet kymmeniä soittoja asiasta eri puolilta maata. Ajattelin laittaa Hesarille juttuvinkin näistä asioista.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kiitos Tiina tärkeästä työstäsi. Lapsilla pitää olla terveellinen kasvuympäristö, katsokaapa Itävallan Lääkäriliiton suositukset säteilytasoista: http://tinyurl.com/laakari

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset