Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Lehdistötiedote: BIOINITIATIVE 2012 RAPORTTI

 

Lehdistötiedote - vapaasti levitettävissä 7.1.2013

 

BIOINITIATIVE 2012 RAPORTTI
– uusia varoituksia langattomien teknologioiden terveysriskistä

 

 

ALBANYN YLIOPISTO, RENSSELAER, NEW YORK, USA.

 

 

BioInitiative 2012 -asiantuntijaryhmän mukaan näyttö terveysriskistä on merkittävästi lisääntynyt vuoden 2007 jälkeen. Tämä riski liittyy sähkömagneettisiin kenttiin ja erityisesti langattomien teknologioiden (radiotaajuisen säteilyn) kuormitukseen. Raportti käy läpi yli 1800 tieteellistä tutkimusta. Kännykänkäyttäjät, lapset ja raskaana olevat naiset ovat erityisiä riskiryhmiä.

 

”On selkeää näyttöä gliooman (pahalaatuisen aivokasvaimen) ja kuulohermokasvaimen riskistä liittyen kännykän ja muiden langattomien puhelinjärjestelmien käyttöön”, sanoo lääkäri, LT Lennart Hardell Örebron sairaalasta Ruotsista. ”Epidemiologinen todistusaineisto osoittaa, että radiotaajuinen säteily tulisi luokitella karsinogeeniseksi.” ”Voimassa olevat FCC/IEE- ja ICNIRP/STM-raja-arvot eivät ole riittäviä suojaamaan kansalaisten terveyttä.

Uusimmat tutkimukset liittävät radiotaajuisen säteilyn hedelmällisyysvaurioihin. Jopa kännykkä taskussa tai vyöllä voi vaurioittaa siittiösoluja; aiheuttaen epämuodostunutta spermaa ja haitaten miesten hedelmällisyyttä. Kannettavat tietokoneet, joissa on langaton Internet-yhteys, voivat myös vahingoittaa sperman DNA:ta.

Autismin osalta on näyttöä siitä, että sekä matalataajuiset sähkö- ja magneettikentät että radiotaajuinen säteily voivat lisätä riskiä ja pahentaa oireita. ”Sillä välin kun yhä keskustellaan autismin ja langattomien teknologioiden yhteydestä, meidän tulisi minimoida sähkömagneettisten kenttien altistus autismia sairastavilta, lapsilta, perheenlisäystä suunnittelevilta pariskunnilta ja raskaana olevilta naisilta”, sanoo lääkäri, FT Martha Herbert.

Raskaana olevien naisten käyttämät langattomat laitteet kuten kännykät ja kannettavat tietokoneet voivat haitata sikiön aivojen kehitystä. Tämä vuorostaan on liitetty sekä eläin- että ihmistutkimuksissa ylivilkkauteen, ADHD:een, oppimisongelmiin ja käyttäytymishäiriöihin.

 

Lääkäri, LT David O. Carpenter, BioInitiative 2012 raportin kirjoittaja:


”Nyt on jo paljon näyttöä terveysriskistä, joka vaikuttaa jo miljardeihin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Nykyinen viranomaisten saamattomuus ei ole hyväksyttävissä, koska näyttöä haitoista on niin paljon.”

Tämä BioInitiative-raportti kattaa sähkömagneettisten kenttien altistuksen voimalinjoista, sähkökaapeleista, työkoneista ja kodinkoneista. Samoin kohteena ovat langattomat teknologiat (kännykät, DECT-puhelimet, matkapuhelintukiasemat, etäluettavat sähkömittarit, WLAN, kannettavat tietokoneet, itkuhälyttimet ja muut langattomat laitteet).

Terveysvaikutukset sisältävät vauriot DNA:lle ja geeneille; vaikutukset muistiin, oppimiseen, käyttäytymiseen, huomiokykyyn; uniongelmat, syövät ja hermostolliset sairaudet kuten Alzheimerin tauti. Uudet turvallisuusstandardit ja raja-arvot tarvitaan kiireellisesti, jotta voidaan suojella lapsia ja riskiryhmiä erityisesti langattomien teknologioiden alati kasvavalta kuormitukselta.

 

BioInitiative 2012 raportti on saatavilla: http://www.bioinitiative.org 

 

Yhteydenotot: info [ät] bioinitiative . org 
 

[BioInitiative-lehdistötiedotteen suomennus: FT Mikko Ahonen.
 

Lehdistötiedote suomeksi PDF-muodossa:
http://www.uta.fi/~kamiah/BioInitiative_2012_Raportti-Lehdistotiedote.pdf ]

 

***********

Suosittelen raportista katsomaan erityisesti taulukon radiotaajuisen säteilyn vaikutuksista suhteessa Suomen raja-arvoihin:

Radiotaajuinen säteily ja sen vaikutukset tuhansia kertoja alle raja-arvojen

 

http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/BioInitiativeReport-RF-Color-Charts.pdf

 

BioIniative 2012 Report kaikessa karuudessaan osoittaa, että Säteilyturvakeskuksen ja Sosiaali- ja Terveysministeriön ylläpitämät raja-arvot ja terveyssuositukset eivät suojaa Suomen väestöä. Perustelin tämän väittämäni jo aikaisemmin, täydentäen BioIniative 2012 Raportin viestiä.

 

Sisällysluettelo auttaa löytämään sinua kiinnostavimman kappaleen BioInitiative 2012 Raportista:

http://www.bioinitiative.org/table-of-contents/


Kaikki kommentit ja kysymykset tervetulleita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Terveysvaikutuksilla ei ole mitään merkitystä, koska matkapuhelin mahdollistaa reaaliaikaisen jatkuvan seurannan ja valvonnan ihmisille!

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Mielenkiintoinen näkökulma, Markku. Itseasiassa, taidat olla oikeilla jäljillä.

Tämän valvonnan ja "turvallisuuden" nimissä luodaan entistä epäterveellisempiä elinympäristöjä ja pakotetaan lapsetkin kantamaan jatkuvasti lähettävää ja vastaanottavaa mikroaaltolaitetta mukanaan. Jo nyt osa vanhemmista on asentanut lapsen kännykkään valvontasovelluksia, jotka lähettävät ja vastaanottavat dataa jatkuvasti. Mikroaaltokuormitus on siis jatkuvaa ja altistaa muutkin (esimerkiksi koululuokassa).

Suosittelen hedelmällisyyttä koskevaa kappaletta BioInitiative 2012 Raportista:

http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/upl...

Käyttäjän Juutikka kuva
Jouni Juutikka

Onhan WHO:kin todennut syöpäriskin mahdolliseksi mutta tästä vaietaan koska markkinatalous...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Markkinatalous olisi innoissaan saadessaan rakentaa uuden yleisöpuhelimien verkon, mutta kun valtiot haluavat kontrolloida ja vakoilla kansalaisia matkapuhelimien avulla.

Eli se taho jonka pitäisi huolehtia kansalaisten turvallisuudesta, on valmis sivuuttamaan turvallisuuden vakoilulla ja seurannalla!

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kannatan VoIP-yleisöpuhelimia kuituverkkoon perustuen. Vakoilusta en enempää kommentoi, on hieman off-topic BioInitiative-raporttiin liittyen.

Hannu Rytilä

Terveisiä Kanarialta!

Täällä on sähköherkän helppo olla. Läppärissäni on WLAN ulkoisen USB-johdon päässä seinän takana, ei oireilua. Kaikki SM-kentät ovat pienempiä kuin Suomessa. Kaukolämpöä ja sen kenttiä ei tietenkään ole. Jopa Stetzerizer-mittari antaa alle 100 arvoja.
Maadoitus (=meri) on hyvin lähellä.

Sääli vaan 10-vuotiaita likkoja jotka istuvat hotellin portailla padit sylissään. Voisivat puhua keskenään ääneenkin. Nyt ne vain päivittävät FB-statuksiaan.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Hyvä meno reissussa Hannu ja kiitos fiksuista tekniikkavinkeistä :-)

Todellakin, sääli noita nuoria/lapsia, jotka WLAN- tai 3G-lähetin sylissään altistavat itseänsä :-( Yllä suosittelin BioInitiative-raportin hedelmällisyys-kappaletta.

Nyt lasten osalta kurkatkaapa DNA-vauriot ja genotoksisuus:

http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/upl...

ja 2012-päivitys:

http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/upl...

POINTTI: Meillä on todella sairaita nuoria aikuisia jo nyt ja osa vaikutuksista on periytyviä, joten syntyvät lapset ovat jo valmiiksi huonokuntoisia.

Kalle R

BioInitiative Reportiin on kirjoitettu aika hyvä kritiikki tuolla:
http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/pick...

SBM-blogissa on paljon muutakin mielenkiintoista luettavaa.
Ihmisten järjetön ja aiheeton pelottelu sähkömagneettisilla kentillä on vastuuntunnotonta ja väärin.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Tuo "kritiikki" RalleKauhala aka Kalle R on aika huvittava, kun tietää keneltä SBM-blogi on peräisin :-?

http://www.emfacts.com/2012/06/a-must-read-andre-f...

http://www.ifz.tugraz.at/ias/Media/Dateien/Downloa...

http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/1.6292981

http://www.youtube.com/watch?v=GUnykR_T-UY

Hyvät ihmiset, käyttäkää vähän omia aivojanne lähdekritiikin suhteen! Kaikki Science-alkuinen ei ole tiedettä :-)

+++ Vielä "pelottelusta", fiksummat viranomaiset sanovat asian suoraan : http://tinyurl.com/RNCNIRP

Kalle R

Kuka Lorne Trottier on ja mitä hän tekee työkseen, ei ole suurtakaan merkitystä. Kysymys on siitä, mitä hän sanoo.
Hänen näkemyksensä mukaan Bioinitiative Report tarkastelee asiaa liian yksisilmäisesti ollakseen itsenäisesti auktoriteetti päätettäessä sähkömagneettisten kenttien ja radiotaajuuksien turvallisia rajoja.

BIR:ssa on toki mukana aivan pätevästi tehtyä tutkimusta. Nämä löydökset tulee tietenkin ottaa huomioon muiden tutkimusten mukana etsittäessä tietoa siitä, onko nykyisillä altistuksilla haitallisia vaikutuksia ihmisiin.

Tämänhetkiseen näyttöön perustuen ei BIR:n esittämille rajoille ole perusteita.

Mainitsemasi "fiksummat viranomaiset" (eivät taida olla viranomaisia, vaan tutkijoita) ovat todellakin rottakokeissa löytäneet erinäisiä vaikutuksia (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bem.206...) ja tämän perusteella esittäneet varotoimenpiteitä lapsille. Tutkimuksessa todetaan, että koejärjestelyissä havaittuja vaikutuksia ei voi suoraan soveltaa ihmisiin.

Norjan yleisradion dokumentti esittää aika hurjia, jopa salaliittoteoriaan vihjaavia väitteitä. Heillä lienee esittää tuekseen todisteita. (Luin jutun ja muita siihen liittyviä nrk:n sivuilta, dokkaria en katsonut vielä).

Sähkömagneettisissa "kiistoissa" on toki ikävää juoksuhautoihoin kaivautuminen, eikä yhteiseen tieteelliseen konsensukseen pyrkiminen. Tämä aiheuttaa viittaamiasi (HEVIE) lainopillisia ongelmia. Puolin ja toisin voidaan toki heittää lokaa (Trottierin elektroniikkabisnes vs. kysymys BIR:n rahoituksesta) ja spekuloida (käyttääkö Stephen Elop itse kännykkää), mutta eipä siinä ole eväitä kysymyksen todenperäisyyden selvittämiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset