Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Teleoperaattori maksoi asiakkaalle kännykän aiheuttamasta kasvaimesta

Kiinnostava case: Israelilainen teleoperaattori maksoi asiakkaalleen yli 80.000 euroa syövän takia. Kyse oli nopeasti leviävästä lymfoomasta heavy-userin korvan vieressä, kännykän antennin tehoalueella. Käyttäjä oli käyttänyt kännykkää jatkuvasti huonossa kentässä.

http://www.textually.org/textually/archives/2013/03/031752.htm 

http://translate.google.com/translate?hl=fi&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.themarker.com%2F1.1941246

 

Hirteishuumoria väliin: Israelissa on tunnetusti aina ollut aktiivisia ja loppuun asti addiktoituja kännykänkäyttäjiä:

 

Israel, kuva mobiiliaddiktin haudasta

 

Kuva. Aktiivikäyttäjän suosikkimalli

 

Tämän Israelin casen lisäksi kannattaa kurkata EU:n ennakkotapaus Italiasta, jossa Korkein Oikeus määräsi kännykänkäytöstä aiheutuneen kasvaimen korvattavaksi.

Mielenkiintoista on, että vakuutustoiminnan osalta radiotaajuinen säteily on 2013 määritelty tarkasti seurattavien riskien joukkoon.  

 

Olen koittanut Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäriltä Mikko Pauniolta kysyä virallisella kyselyllä jo 2008, miksi hän ja kumppanit ovat sallineet lankaverkon alasajon:

http://people.uta.fi/~kamiah/Initiatives-Aloitteet/STM/Matkapuhelinten%2...

Tähän yllä olevaan kyselyyni en ole tähän päivään mennessä saanut vastausta, kysely on kuulemma 'hukkunut' Säteilyturvakeskukseen Paunion viimeisimmän kommentin perusteella! 

Nimittäin, erityisesti maaseudulla meillä on tuhansia ihmisiä, jotka ovat jo vuosia käyttäneet kännykkää erittäin huonossa kentässä. Osa näistä on lapsia, jotka ovat pienestä pitäen käyttäneet mobiililaitteita 1-2 palkin kentässä, ilman terveellisiä vaihtoehtoja.

 

Myös aivokasvaimen ja kuulohermokasvaimen riski kasvaa huonossa kentässä:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18063591

http://www.consumeraffairs.com/news04/2005/cell_tumors_sweden.html

 

USA:ssa maaseudun ihmiset ja mobiiliteknologioista sairastuneet eivät enää ole hiljaa, vaan vaativat oikeuksiaan ja joukkokanteista on tulossa suuria:

 

Yhä kysyn, että kuinka kestävällä pohjalla on teleoperaattorien riskienhallinta? Varsinkin tilanteessa, jossa valtio omistaa näistä osuudet. Vai onko tämä ristiinomistus juuri sitä 'riskienhallintaa'?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tähän huonoon kenttään liittyen minulla on omakohtaisia kokemuksia. Käytin kesämökillä aika paljon kännykkää puhuessani edesmenneen 93-vuotiaan äitini kanssa, joka kuoli viime joulukuussa. Soitin hänelle lähes päivittäin mökillä ollessani kesällä ja syksyllä. Kenttä mökillä oli silloin ja on edelleen huono.

Minulle kasvoi suurikokoinen korvasylkirauhasen tuumori vasemmalle puolelle ja se leikattiin viime lokakuussa. Olen vasenkätinen ja kännykkä oli aina vasemmalla korvalla.

Kasvain oli suurempi kuin kananmuna ja pituutta sillä oli 7,2 cm. Se ei lähettänyt mitään ennakko-oireita, ei särkyä ei kipua ei mitään muuta kuin, että nielaistaessa tuli pienehkö patti korvan alapuolelle.
Terveyskeskuksessa en saanut lääkäriä katsomaan pattia toukokuussa 2012 (heillä oli neljän lääkärin vajaus) ja jouduin menemään kesällä yksityisvastaanotolle. Siellä tehtiin ultraäänikuvaus ja ohutneulanäytteenotto. Seuraavana olivat vuorossa magneettikuvaus, röntgenkuvaus ja tietokonekuvaus sairaalassa ennen leikkausta lokakuussa.
Leikkaus ja hoito HYKS: in Korvaklinikalla olivat huippuluokkaa. Menin keskiviikkona leikkaukseen ja pääsin perjantaina kotiin. Kotiin lähtiessäni sanoin leikkauksen tehneelle naiskirurgille, että ”Teillä on Jumalan kädet” ja en yhtään liioitellut.

Leikkaus kesti 7,5 tuntia ja onneksi ei tarvinnut halkaista alaleukaa, vaan kasvain saatiin poistettua normaalia kautta. Kiitos huippukirurgien!

Hauskana tarinana voin kertoa, että ennen leikkausta aloin pitämään esitelmää supernovista naamaria laitettaessa leikkauspöydällä. Aihe liittyi happeen. Supernova 1987A tuotti happea emogalaksiinsa 1,6 Auringon massaa Suuressa Magellanin pilvessä. Tämän sanottua potilas oli ”pilvessä” eli taju kankaalla. Herääminen tapahtui iltapäivällä.

Leikkauksen jälkeen ei ollut mitään kummempia kipuja ja apteekista ostetut särkylääkkeet jäivät käyttämättä. Kudospalan koko on 12 x 5,5 x 3 cm patologin lausunnossa. Diagnoosi: Adenoma pleomorphicum.

Kasvain oli onneksi hyvälaatuinen toisin kuin Barcelonan jalkapallojoukkueen valmentajalla. Toivottavasti hän parantuu siitä. Hän on minua 20 vuotta nuorempi.

Mitä tulee onnettomuuteen, joksi myös sairastumistakin voi kutsua, niin se on aina useiden eri osatekijöiden summa. Minun tapauksessani perintötekijöillä on ollut osatekijänä merkitystä.
Ostin aikanaan kännykkäni heinäkuussa 2005 ja ostoperuste kännykkääni oli siitä ilmoitettu pieni SAR-arvo. Pienellä SAR-arvolla ei ole kuitenkaan merkitystä huonossa kuuluvuuskentässä. Minäkään en aikanaan tiennyt, että huonossa kentässä kännykkä nostaa automaattisesti lähetystehoa. Siis välttäkää puhumista huonossa kentässä!

Paradoksina voin kertoa, että kieltäydyin aikanaan virkakännykästä virassa ollessani, koska olen ollut jonkin verran tietoinen näistä säteilyongelmista jo pelkästään virkani puolesta. Olen eläkkeellä.

Kirjoitin tämän poikkeuksellisen kommentin sen vuoksi, että se olisi varoittavana esimerkkinä huonosta kentästä. Uudessa puhelimessani käytän aina kuulokemikrofonia.

Mikko, kiitän Sinua arvokkaasta valitustyöstä tämän kännykkäasian suhteen. Kommentoinnin vähäisyydestä johtuen tämä tuntuu olevan arka asia monelle.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Onpa hurja ja samalla mielenkiintoinen tarina, Jukka! Onneksi kasvain oli hyvälaatuinen!!

Juttu on minulle läheinen ja jopa koskettava, koska ystäväni sisko sai kännykästä saman kasvaimen ja se operoitiin viime vuonna marraskuussa 2012. Selvitin häntä varten myös tutkimusnäyttöä ja sitä alkaa olla yllättävän paljon korvasylkirauhaskasvaimiin (parotid gland tumour) liittyen:

http://microwavenews.com/Duan.Zhang.html

http://xa.yimg.com/kq/groups/22558600/1086084922/n...

http://www.ijoms.com/article/S0901-5027%2811%29001...

http://aje.oxfordjournals.org/content/167/4/457.long

Pyysin tätä 40 vuotiasta naista ottamaan sinuun Jukka yhteyttä, jos sopii. Teillä olisi varmaan kokemuksia jaettavana ja keskusteltavaa.

Tosiaan ihmiset, näitä kasvaimia kännykänkäytöstä alkaa tulla entistä tiheämpään. Nyt kasvukäyrä on vasta kääntymässä jyrkkään kasvuun. Joten kannattaa käyttää ilmajohdollista hands-freetä, kaiutinpuhelinta ym. Kun kerran laitevalmistajatkin kehottavat pitämään kännykkää irti päästä&kehosta, myös valmiustilassa!!

(Olen kiertänyt vaimoni Sarin kanssa kouluja jo 4 vuotta ja nyt tiedän, että emme turhaan ole turhaan tehneet tätä työtä lasten parissa: http://www.sateilykontrolli.fi/oppaat.html . Kiitos Juhani vielä viestistäsi!)

Hannu Rytilä

Minullakin on jonkinlaista kokemusta aiheesta. Vaikka mitään kasvainta ei (ehkä) olekaan, alkaa oikeanpuoleista sylkirauhastani ärsyttämään aina kun rupean ajamaan dieselkäyttöistä matkailuautoani. Ongelmaa ei ole bensakäyttöisessä pikkuautossa eikä takamoottorisessa VW-pakussani.

Vaiva on ollut olemassa jo vuosikaudet. Kuinka ollakaan, juuri entisen kännykkäkorvani puolella. Korva toki on vielä, mutta kännykkää en siihen enää laita. Jos joskus joudun kännykkää käyttämään homma hoidetaan kaiutintoiminnolla.

Viestintäni hoidetaan nykyisin lankapuhelimella, tekstareilla ja sähköpostilla. Keittäkööt muut aivonsa radiolähettimillä. Minä en enää.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olet tehnyt vaimosi kanssa erittäin tärkeää valistustyötä. Kiitos siitä. Vanhemmat eivät valitettavasti ymmärrä, mitä vaaroja kännykästä on nuorelle kasvavalle lapselle. Luotetaan vain viranomaisten tietoon. Minun luottamukseni STUK:iin meni valitettavasti jo vuonna 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden yhteydessä. Onnettomuuteen liittyvässä tiedonvälityksessä oli silloin niin paljon epäloogisuuksia ja se sai minut aikanaan tiedonhakumatkalle kirjastoon.

Nuoremmat lapseni saivat kännykät aikanaan molemmat luokkansa viimeisinä, koska olen ollut alun perin tietoinen näistä vaaroista. Altistumisen määrä säteilylle on yksi tärkeä tekijä ja se kasvaa käyttäjillä vuosien myötä jatkuvasti. Hoitohenkilökunnalta olen saanut kuulla, että nämä korvasylkirauhasen tuumorit ovat yleisiä myös nuorilla ihmisillä ja se on selvä varoitussignaali. Nuorilla ei pitäisi olla yleisenä tämän laatuisia kasvaimia. Se on täysin epäloogista.

Sisareni on hammaslääkäri ja hän kertoi jo lähes 10 vuotta sitten, että kasvaimet pään ja kaulan alueella ovat lisääntyneet. Onko syy kännyköistä lähtevä sähkömagneettinen säteily?
Onnettomuus on aina useiden eri osatekijöiden summa kuten aikaisemmin totesin. Geneettisellä perimällä ja altistumisen määrällä on varmasti suurta merkitystä näissä asioissa. Vaikutus on luonnollisesti yksilöllistä eri ihmisillä.

Uskon, että olemme nähneet tästä ongelmasta vasta jäävuoren huipun ja tulevaisuudessa joudumme tilanteeseen, jossa sairaaloiden hoitokapasiteetti ei tule riittämään näihin hoitoihin.

Säteily on kavalaa: sitä ei näe, sitä ei kuule, sitä ei maista ja sitä ei haista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset