Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Tinnitus ja radiotaajuinen säteily

Pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn yhteys tinnitukseen, kuuloaistimukseen ja kuulovaurioihin

 

Kännykkä:

 • Brasilialaisen tutkijaryhmä kävi katsauksessaan vuonna 2016 kävi läpi 165 tutkimusta tinnitukseen liittyen. Tämän pohjalta he suosittelevat pienentämään kännykän säteilykuormitusta kuulovaurion ja tinnitus-riskin takia.

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1808869415001639

   
 • Ahkera kännykänkäyttö kaksinkertaistaa tinnitusriskin

       http://oem.bmj.com/content/early/2010/06/23/oem.2009.048116.abstract

 

 • Yli 3 vuotta kestänyt intensiivinen kännykänkäyttö lisää kuulovaurioita
 • Heavy-usereilla katoaa erityisesti korkeat taajuudet kuuloalueesta
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24533378 


    


    

  Matkapuhelintukiasemat: 

   

  Tästä juttua ja caseja Suomessa matkapuhelintukiasemiin liittyen:

  http://www.greenspot.fi/jussihirvi/blog/?p=166

   

  Itse olen ihmetellyt Tampereella casea, jossa kerrostalossa asukkaalla tosi pahat tinnitusoireet (asunnossa 62000 uW/m2, matkapuhelintukiaseman antenni samalla tasolla 30 metrin päässä) ja vaiva hävisi aina kun asukas lähti kesämökille (<10 uW/m2).

   

  Kiinnostavaa, että Microwave hearing -ilmiön löytäjä Bioelectromagnetics Grand Old Man Allan Frey puhui kuuloaistimuksen lisäksi myös tinnituksesta:

   

  "Peak power density is a critical factor and, with acoustic noise of approximately 80 db, a peak power density of approximately 275 mw/ cm2 is needed to induce the perception at carrier frequencies of 425 mc and 1,310 mc. The average power density can be at least as low as 400 μw/cm2."

  Artikkeli: 'Human auditory system response to modulated electromagnetic energy'

  http://jap.physiology.org/content/17/4/689.short

   

  Ja itse tutkimuspaperista löytyy: "Another possible location for the detecting mechanism is in the cochlea. We have explored this possibility with nerve-deaf people, but the results are inconclusive due to factors such as tinnitus." Frey (1962, 692) ---> Tutkiminen ei ole helppoa!

   

  Tinnitus on yksi vaiva.  Kiinnostava on yleisesti pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) vaikutus kuuloon:  

   

   

   (yksi selitys)

   

   

  Itse olen tutkinut transientteja (voltage transients) sähköverkossa, jotka ovat muodostaan hieman samanlaisia pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn kanssa. Tälläkin alueella tinnitus tulee esille:


  http://www.electricalpollution.com/documents/Havas&Stetzer_WHO.pdf

   

   

  Vielä, erityisesti radiotaajuisen säteilyn vaikutuksesta neurologiaan ja käyttäytymiseen:

   

  http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/sec09_2007_Evidence_%20Effects_%20%20Neurology_behavior.pdf

   

  Lopuksi: Itävallan lääkäriyhdistyksen suositus sähköstä johtuvien oireiden ja sairauksien diagnosointiin:

   

  Kuulisin teiltä mielelläni lisää tinnituksesta ja sen yhteydestä ympäristötekijöihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Mielenkiintoista. Suunnittelen kohtapuoleen bloggaavani hyperakusiasta ja tinnituksesta, jotka aiheutuisivat aivan muista syistä kuin radiotaajuisesta säteilystä. Sittenpähän on soma vertailla.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Tinnitukseen on monia syitä. Esimerkiksi ammattimuusikollakin vaiva varmaan kovin yleinen. Siksi uteliaana luen Jyrki juttusi, kun se on valmis.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä, että edelleen otat näitä asioita esille. Ehdottaisin harkittavaksesi, että itse kirjoittaisit selväkielisesti vähän enemmän ja laittaisit vähän vähemmän linkkejä. Ymmärrän, että olet tutkija, minkä vuoksi kaikki pitää todistaa.

Ymmärrän myös sen, että mobiiliyhtiöiden ja miksei myös valvovien viranomaisten propaganda ylittää muut viestit, minkä vuoksi kaikki vastustus yritetään lyödä häiriköinniksi. Suomessahan on vallalla periaate, että saat sanoa vain kerran. Jos sanot toisen kerran, olet häirikkö. Tällaisia "häiriköitä" tarvitaan, muutoin ei mitään muutosta huonoissakaan asioissa tapahdu.

Itselläni ei onneksi ole kokemusta tinnituksesta, mutta ei sen johtuminen radiotaajuisesti säteilystä varmastikaan mikään mahdottomuus ole. Aivan liian paljon on säteilyä tarjolla jokaiselle ihmiselle ja joka paikassa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että meistä lukijoista suurin osa ei ole alan ammattilaisia, joten mahdollisuudet tai kiinnostus lukea vieraskielisen tutkimuksen todistelua on hyvin heikko. Mutta tällekin ongelmavyyhdelle on tehtävä jotain! Voimia jatkoon!

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Pahoittelen Veikko mutkikasta kieltä. Hieman siivosin juttua ja otin osan englanninkielisistä lainauksista pois. Katopas, leikekirjassani on vähän rönsyjä ;-)

Hyvä tuo kommenttisi: "Saat sanoa vain kerran". Eläväisenä tyyppinä se on minulle .... kierrettävä rajoite :-)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kiitos tiedosta, että korvissani soiva meteli voi ollakin peräisin radiomastojen tietoliikenteestä johtuvaa.

Asun ison sairaalan vieressä n. 100 metrin päässä radiomaston juuresta. Että saattaa hyvinkin korvissani siloin tällöin soiva jyrinä olla peräisin läheisen radiomaston dataliikenteestä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Mahdollisen syyn voit Pertti testata menemällä muutamaksi päiväksi kauas tukiasemista, esimerkiksi kansallispuistoon. Jo parin päivän päästä pitäisi korvien metelin vaimentua, jos kyse on sähkömagneettisiin kenttiin liittyvästä tinnituksesta.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kärsin tinnituksesta, kroonisesta, jatkuvasta ja voimakkaasta. Se varjostaa koko elämääni, ja vie parhaimman terän kaikesta.
Oireet ovat alkaneet jo ennen kännykän keksimistä, ja tautini syntysyynä lienee taannoinen työskentelyni puusepänverstaassa, jossa ei kuulon suojaamisesta edes puhuttu.

Jos sähkömagneettiset kentät myös saattavat aiheuttaa kuulon vaurioita, pitää aihetta tutkia enemmän.
Enpä tahtoisi kenellekään tinnitusvaivaa, senverran ikävä seuralainen tuo on.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Osanottoni Jouni. Pirullinen vaiva, kerrassaan. Ei hetken rauhaa.

Käyttäjän TuurePkknen kuva
Tuure Pääkkönen

Enpä jaksanut paneutua artikkeliin sen tarkemmin, mutta kiinnitti huomiota että blogin ja tutkimusten käyttämät yksiköt ovat kovin eri mittakaavassa. Viitatussa tutkimuksessa puhutaan mW/cm2 ja blogissa uW/m2. Ovat ihan eri kaliiperia. Valitettavasti Ylen uutisointi Ahosen etäluettaviin mittareihin liittyvistä väittämistä on saanut aikaan paniikinomaista pelkoa psyykkisesti herkissä ihmisissä ja kauhistelua ihan tavallisissa tallaajissa. Kenen etu?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Tuure, mittayksiköistä: 1 mW/cm2 = 10.000.000 uW/m2 .

Puhuin myös mikrowateista, koska osa mittalaitteista käyttää näitä yksikköjä ja myös Itävallan lääkäriyhdistyksen hoito-ohjeessa on tämä yksikkö käytössä.

Vertailutaulukko, paljonko on paljon:
http://www.bioinitiative.org/rf-color-charts/ , katso myös yllä mainitsemastani Itävallan lääkäriliiton hoitosuosituksesta heidän suosittelemansa tasot.

Mietittäväksi: Tapaan vakavasti sairastuneita ihmisiä, joista osa kärsii mm. pahoista sydämen rytmihäiriöistä ( http://beyondradiation.blogs.com/mblog/2012/05/hea... ) ja heillä on myös geneettinen riski ( näyttö tutkimuksista, esim. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10428... ). He ovat sairastuneet kotonaan etäluettavan asennuksen jälkeen ja jopa joutuneet jättämään kotinsa erit. radiotaajuisen säteilyn kuormituksen takia. Miksi minun pitäisi kehua ko. teknologiaa?

Lisäksi, jos katsot noita ulkomaalaisia lähteitä jutussani, sama tapahtuu ympäri maailman. Satuin olemaan ensimmäinen ihminen, joka julkisesti uskalsi Ylen uutisissa, toimittajan pyynnöstä, asiasta puhua.

Suomessa, suomettumisen ja vaikenemisen kultamaassa, yleensä teknologian terveysriskeistä puhutaan viimeisenä Euroopassa. Kuten tässäkin tapauksessa tapahtui.

Ilkka Huotari

Itselläni myös vähän kyseistä vaivaa. Ei sinänsä liity kauheasti varmaan sähkömagneettiseen säteilyyn, mutta vinkkinä: avokadojen syöminen jostain syystä auttaa (siis tinnituksen vaimentamiseen).

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kiitos tästä vinkistä Ilkka tinnituksesta kärsiville. Tuoretta ja proteiinipitoista kuulemma (?) pitäisi syödä ko. vaivaan: http://www.naturalnews.com/032102_tinnitus_natural... . (En ole ravintoasiantuntija, sanon vain, että kiinnostava juttu)

Käyttäjän MariaLiimatainen kuva
Maria Liimatainen

Hei Mikko!
Sain korviini akustisen trauman ja sen kautta tinnituksen noin vuosi sitten. Haatatttelin työssäni ja vapaa-ajalla monia ihmisiä ja yritin löytää kaikille tinnituksen saaneille jotain yhteistä tekijää. Tinnitusta näytti esiintyvän myös hyvin hiljaisessa toimisto työympäristössä työskentelevillä. Moni haastateltuni kertoi työskennelleensä ilmastointilaitteen vieressä.. Yksi teoria jota mietin oli ilman ionien sähkövarauksien yhteyttä korvan kuulohermon soluihin.

Ääni yliherkkyyttäkin minulle jäi..

Eläinten ja lintujen äänissä on paljon preesensalueen taajuuksia. Äänet on helppo havaita. Myös hälytysäänissä, esim. pirisevässä hälytyskellossa, on paljon preesensiä. Korva on herkin preesensalueen taajuuksille.http://www.aanipaa.tamk.fi/taajuu_1.htm#mozTocId536581

Voisiko kuuloyliherkkyys johtua myös siitä että kun tulee akustinen trauma esim. 6000hz kohdalle niin se vaikuttaa myös muiden äänien kuulemiseen?(aistinkarvat menneet tästä kohden osittain lakoon)

Lainaus kohdasta korkeat taajuudet:Monissa äänissä on mukana korkeita taajuuksia. Musiikillisissa äänissä ne lisäävät heleyttä, mutta jos ne ovat hyvin epäharmonisia, syntyy vaikutelma pistävyydestä tai ”terävyydestä”) http://www.aanipaa.tamk.fi/taajuu_1.htm#mozTocId53...

Eli jos korvani kuulee äänet epäharmoonisesti akustisen trauman(kuulonalenema kohdalla 6000hz) johdosta kuulen äänet pistävänä ja terävänä? mietin myös että yrittääkö Korva ikäänkuin virittää äänien kuulemisen harmoniaan keskenään ja siksi tämä meteli korvissani?

En tiedä.. paljon mietin näitä asioita kun olin niin järkyttynyt mutta koska töissäkin on käytävä..joten on vaan yritettävä sopeutua ja jättää asiaa taka-alalle.. toivottavasti tähänkin asiaan joskus tutkijat löytävät vastauksia..

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Toit Maria yllä esille käsitteen: akustinen trauma.

Itse aloin miettimään sitä, että ongelmallinen audiotaajuus voi heijastua/siirtyä myös sähkömagneettiseksi taajuudeksi. Näen ystäväni, fysiologian professori Osmo Hännisen kanssa kentällä myös seuraavan ilmiön: ihminen ensin reagoi vaan tietylle taajuusalueelle (esim. mikroaalloille) ja tämä vähitellen eskaloituu laajemmalle, esimerkiksi näkyvän valon alueelle ja/tai infrapunavalon alueelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset