Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Alzheimeriin sairastuvat yhä nuoremmat - katse ympäristötekijöihin

" Dementian ja muiden hermostollisten sairauksien nopeaa lisääntymistä ei voida selittää sillä, että väestö ikääntyy. Jo työikäiset kärsivät näistä sairauksista. Kuolemansyytilastoissa dementia, ALS and Alzheimerin tauti ovat vahvassa kasvussa. "

- Professori Colin Pritchard, Bournemouthin yliopisto

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130510075502.htm

 

Hänen mukaansa ympäristötekijät, ei-ionisoiva säteily eli sähkömagneettiset kentät kännyköistä ja muista mobiililaitteista ovat yksi riskitekijä dementialle, Alzheimerin sairaudelle ja ALSille. Lisäksi hän ottaa esille yhteisvaikutukset raskasmetallien ja kemikaalien kanssa.


Suomessa Tilastokeskuksen vanhempi tilasto osoittaa dementian ja Alzheimerin taudin kasvavan, myös kuolemansyytilastoissa.

 

Säteilyturvaviranomaiset ovat huomanneet tämän riskin ja varoittavat lapsia käyttämästä kännyköitä erityisesti päätä vasten ja välttämään pitkiä puheluita/datayhteyksiä.

 

Aikaisemmin kesällä 2012 pidin mini-esityksen Kuopio Alzheimer Symposiumissa ja siksi kirjoitin riskiryhmistä ja mekanismeista:

 

http://beyondradiation.blogs.com/mblog/2013/05/alzheimer-emfs-mechanisms...

 

Kuulisin mielelläni kommenttejasi alzheimerista tässä suomeksi tai toisessa blogissani englanniksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Tuossa tilastokeskuksen tilastossa siis todetaan, että:
"Ikääntyneillä puolestaan dementia ja Alzheimerin tauti ovat yhä yleisempiä kuolemansyitä."

Tämä johtuu nimenomaan siitä, että ikäihmisiä kaikesta parkumisesta huolimatta hoidetaan nykyään keskimäärin paremmin kuin joitakin vuosikymmeniä sitten.

Alzheimerin tauti nimittäin on tauti, joka johtaa kuolemaan elintoimintojen pysähtyessä vasta aivan vihoviimeisessä vaiheessa, kun potilas on jo ollut tiedostamattomassa tilassa letkuruokinnassa ainakin jonkin aikaa. Ennen harva alzheimerpotilas "pääsi" näin pitkälle. Hän kuoli puutteellisesta hoidosta aiheutuneisiin infektioihin, aliravitsemukseen, t.m.s. jo paljon aiemmin. Vielä nykyäänkin alzheimerpotilaan yleisin kuolinsyy on keuhkokuume, mikä johtuu monasti hoitajan syöttämän ruoan ajautumisesta "väärään rööriin".

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Prichard toi esille sen, että yhä nuorempana sairastutaan Alzheimerin tautiin. Tästä työikäisten yhä varhaisemmasta sairastumisesta oli myös Suomessa ohjelma:

http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/arkisto/tyoikaiset_...

Joachim Seetaucher

Tuosta sairauden yleistymisestä nuorempien ikäluokkien keskuudessa on toistaiseksi kuitenkin sen verran vähän tutkimusta ja rohkeat johtopäätökset perustuvat tietyssä mielessä hajatietoihin.

Ei ole poissuljettua, että diagnosointi vain on sen verran tehokkaampaa, että tilastot muuttuvat sitä kautta. Vielä sata vuotta sitten ei alzheimeria tunnettu lainkaan, oli vain vanhuuden höperöitä. Ja nuoremmat muistihäiriöiset olivat "hajamielisiä".

Ihmisten odotettavissa oleva tilastollinen elinikä on jatkuvasti nousussa edelleen ja on oletettavaa, että alzheimerin taudin kaltaisten syndroomien osuus kuolinsyystä tulee kasvamaan edelleen myös siksi, että varsinaiset elimistölliset sairaudet, syöpätapaukset, j.n.e. pystytään hoitamaan entistä paremmin.

Tietysti on mahdollista, että linkkaamasi tutkijan sanoma pitää paikkansakin, mutta tutkimukset siitä ja otanta ovat edelleen liian vähäiset, jotta varmoja johtopäätöksiä voitaisiin tehdä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #4

Linkkasin myös Venäjän säteilyturvakeskuksen edustajien varoituksen (englanniksi), joka on katsomisen arvoinen.

Englanninkielisestä jutustani ( http://beyondradiation.blogs.com/mblog/2013/05/alz... ) löytyy paljon ammattiryhmiä koskevia tutkimuksia, jotka selkeästi osoittavat, että tietyissä ympäristöissä alzheimerin riski kasvaa. Kävin myös läpi mekanismeja, joissa yhä riittää paljon tutkittavaa.

[Olisi muuten mukava, että ihmiset esiintyisivät omalla nimellään tässä Uuden Suomen blogiyhteisössä. Näin keskustelu olisi mielenkiintoisempaa. Tuo Merisukeltaja<>Seetaucher on joku pseudonyymi.]

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Todellakin Alzheimeriin on monia syitä, myös geneettisiä. Tässä hiukan sitä mitä itse olen pohtinut jo vuosia, sillä olin Viikissä kolesterolitutkimuksessa, jossa myös nämä geenit selvitettiin: Apolipoprotein E-e4 (APOE-e4)
Individuals with the e4 form of the gene apolipoprotein
E are at increased risk of developing
Alzheimer’s disease. APOE-e4 is one of three common
forms (e2, e3 and e4) of the APOE gene, which
provides the blueprint for a protein that carries
cholesterol in the bloodstream. Everyone inherits one
form of the APOE gene from each parent. Those who
inherit one APOE-e4 gene have increased risk of
developing Alzheimer’s disease and of developing it at
an earlier age than those who inherit the e2 or e3
forms of the APOE gene. Those who inherit two
APOE-e4 genes have an even higher risk.
Kannattaisikohan noiden nuorempien sairastuneiden apoe-geenit selvittää?
Täällä hyvää tietoa: http://www.alz.org/downloads/facts_figures_2012.pdf

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos Irja hyvästä kommentista. Yllä tarkastelin ympäristötekijöitä. Geneettiset tekijät ovat myös tärkeitä.

Meillä monella on 'huonot geenit', mutta mikä on se, joka laukaisee sairauden?

Tätä olen tuumannut ja pohdintani jatkuu :-)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Jos luit tuon linkin takana olevan dokumentin, niin havaitsit ehkä seuraavaa: Almost two-thirds of Americans with Alzheimer’s are women. Of the 5.2 million people over age 65 with Alzheimer’s in the United States, 3.4 million are women and 1.8 million are men.

Näin voi olla täälläkin. Pitää tutkia tilastoja sairastuvatko naiset useammin Alzheimeriin. Silloin epäilenkin kovasti voisivatko ympäristötekijät vaikuttaa naisiin enemmän kuin miehiin? Mitkä tekijät taustalla voivat olla näin suuren eron paljastuttua?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #9

Hetken kestää tuon 72-sivuisen dokumentin lukeminen ;-) Kiitos, Irja, on mielenkiintoinen. Kappaleessa "Use and Costs of Health Care, Long-Term Care and Hospice" kävi selville, kuinka vähän ennaltaehkäisyyn panostetaan, USAssakin.

Ymmärtääkseni monet sairaudet ovat sellaisia, että tietty sukupuoli on niissä enemmän edustettuna. Kuten hyvin totesit, naisten alzheimer-riski on (selvästi) suurempi kuin miehillä.

Yksi koulukunta tuo Alzheimerin taudin yhteydessä esille melatoniini-hypoteesin. Se ehkä (osittain) kertoo, miksi naisilla riski on suurempi ja mitä ympäristötekijöitä on:

http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/upl...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Geenit-ympäristö yhteisvaikutusta ei pidä sulkea pois Alzheimerin kehittymisessä. New approaches to environmental health research are revealing us that at the basis there could be chemically induced changes in gene regulation and emphasise the importance of understanding the susceptibility of the human epigenome to dietary and other environmental effects.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Nämä kemialliset aineet ovat pestisidejä ja metalleja entä nykyaikaiset särkylääkkeet ym. Pään vammojakaan ei saa unohtaa. Kuinka paljon nuorille tulee pään vammoja, vaikka kypärien käyttö onkin lisääntynyt.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #10

Kiitos tästä!! Olen pitkään ollut kiinnostunut epigeneettisestä periytymisestä ja tämä artikkeli: "Genetics, environmental factors and the emerging role of epigenetics in neurodegenerative diseases" on Irja arvokas lisä.

Suosittelen myös aiheeseen liittyen:

http://jech.bmj.com/content/early/2011/10/31/jech....

http://blogs.plos.org/bodypolitic/2010/10/02/cell-...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Eu:n aloitteesta löytyy : Nykyinen tutkimus antaa viitteitä siitä, että ruokavalio saattaa vaikuttaa merkittävästi Alzheimerin taudin kehittymiseen, ja tämän vuoksi, että painopisteenä olisi oltava dementian ehkäiseminen tarpeisiin sovitettavilla toimenpiteillä ja että erityistä huomiota olisi kiinnitettävä ehkäiseviin tekijöihin, kuten terveelliseen ruokavalioon, fyysisen ja kognitiivisen aktiivisuuden edistämiseen ja diabeteksen, korkean kolesterolin, korkean verenpaineen, tupakoinnin ja muiden sydämeen ja verisuoniin liittyvien riskitekijöiden vähentämiseen.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

Alzheimerin tautia ja muita dementioita koskeva eurooppalainen aloite
P7_TA(2011)0016
Euroopan parlamentin päätöslauselma 19. tammikuuta 2011 Alzheimerin tautia ja muita dementioita koskevasta eurooppalaisesta aloitteesta (2010/2084(INI))
(2012/C 136 E/07)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Eikös tää eliniän odote toteudukkaan. Varaosilla ikuisuuteen ...

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Aivojen 'amyloidiplakkia' on vaikea poistaa ja vahingoittuneita hermosoluja on haastavaa korvata uusilla.

Kansantaloudellisesti ja -terveydellisesti kannattaisi panostaa ennaltaehkäisyyn (prevention).

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Mikko Ahonen

Lähdekritiikkisi on pettänyt mielestäni aika pahoin.

Mutta kun katselen aiempia blogauksiasi, taitaa tässä(kin) olla sellainen asia, josta ei keskustelua välillemme synny.
Pelkkä tora.

Joten taitaa riittää, että totean 45 vuoden lääkärin kokemuksella Lapista, että esittämäsi tiedot eivät vastaa sitä "totuutta", jonka minä tunnen, tiedän ja tiedeyhteisöstä olen poiminut.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Fiksummat säteilyturvaviranomaiset varoittavat ympäristöriskeistä:

http://tinyurl.com/RNCNIRP

Kun itse kirjoitan jutun, jossa kiinnitän huomion ympäristöriskeihin, on se Antti sinusta lähdekritiikittömyyttä. Hämmentävää. Tutkijana olen tottunut siihen, että kritiikkiä esitettäessä lähde kumotaan paremmalla lähteellä.

Käytännöllinen juttu: Minua kiinnostaisi esim. Lapissa sairastuneiden A) ammatti ja kuormitus työpaikalla B) asuinpaikka ja kuormitus makuutilassa C) Mobiililaitteiden käyttötunnit D) ravinto ja vesi (kaivot!). Tässä tekisin mielelläni lääkärien kanssa yhteistyötä.

Mekanismeissa on myös paljon selvittämistä:
http://beyondradiation.blogs.com/mblog/2013/05/alz...

Koitin herättää Kuopio Alzheimer Symposiumissa keskustelua ympäristötekijöistä, mutta kovin hiljaista oli.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Niinkuin sanottu, taitaa tässä hyvin riittää, että toteamme olevamme vähän eri puolilla aitaa jo pelkästään länsimaiden alzheimet-epidemian syistä, luonteesta ja määristä.

Eläköön se pieni ero.

Sen olen oppinut, että jos tämän kirjoittaa, se hyvin riittää.
Kunnioitan oikeuttasi pitää kantasi ja esittää se perustellen.

Aika sitten näyttää.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #13

Eri näkökulmat ovat tervetulleita. Hyvin sanottu, Antti.

Katsotaan rauhassa ajan kanssa.

Käyttäjän etelavuori kuva
christian söderberg

Moro
Hyvä kun kirjoitat aiheesta.

Itse olen vankka kaapeli-nettiyhteyden kannattaja mm. juuri noista mahdollisista terveyshaitoista johtuen.

Itse veikkaan että kehoomme päätyvät epäterveelliset aineet (ravinto, lääkkeet, hengitysilma) ovat suuri tekijä, mutta miten solut jne. reagoivat säteilyyn, enemmän vai vähemmän, juuri näiden kehoihimme joutuvien aineiden johdosta. Eipä tuosta taida kuitenkaan hirveästi apua olevan.

Eräs tärkeä sairauksia ehkäisevä tekijä on kuulemma monipuolinen ja kaikki tärkeät hivenaineet kattava ravinto, joita nykypäivän valmisruuissa tuskin on kovin paljoa., päin vastoin, tiedä mitä kaikkea haitallista näissä todella on.

Jotkut (mm. Tri Joel Wallach) sanovat että monet syövätkin johtuisi mm. mineraalivajauksista.
-
-
Mutta jos olette huolissanne metalleista ja muista partikkeleista hengitysilmassa (ja ympäristössä), joista on paljon alettu puhua viime vuosina, niin kannattaa tutustua paljon parjattuun aiheeseen; "Kemikaalivanat"

Chemtraileista toki liikkuu paljon salaliittoteorioita mutta ilmiö on kuitenkin todellinen, riippumatta siitä, että millaisia teorioita tästä liikkuu. Mm. Saksan ilmavoimat ovat myöntäneet saksalaismedialle levittävänsä metalli- ja muovi/polymeeri pölyjä tutkanhäirintä tarkoituksissa. Nämä meteorologien tutkissa näkyvät pölylautat voivat olla jopa satojen kilometrien pituisia/levyisiä

Jos aihe kiinnostaa, ja toivottavasti kiinnostaa, niin tässä linkki info-kirjoitukseni aiheesta, jossa linkkejä mm. patentteihin (mm. sotilaskäyttö), infoa kemikaalien käytöstä säänmuokkauksessa sekä muutaman kuuluisan think-tankin mietintöpaperiin (Royal Society, CFR), joissa tuodaan esille mahdollisuuksia taistella ilmastonmuutosta vastaan levittämällä taivaalle rikki-aerosoleja sekä alumiinipartikkeleita.

..ja joskushan nämä taivaalle levitetyt materiaali laskutuvat takaisin maan pinnalle; maaperään, veteen ja ihmisten hengitysilmaan.

:::
::
Chemtrails: Maailman talousfoorumi ja kemikaalivanat
http://etelavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129760-...
::
:
Asun itse Pirkkalan lennoston lähettyvillä, ja tätä Chemtrail-ilmiötä näkee todella paljon. Eli tämä onglema on varmaan aika paljon alueellista.

Kyselin joku vuosi takaperin asiasta Suomen ympäristöviranomaisilta, mutta siellä yritettiin tarjota vastaukseksi tuttua väitettä, että "nuo vanat on vaan tiivistynyttä vesihöyryä"
..mutta kun kyselin edelleen, että voivatko he nyt kuitenkin tiedustella asiaa esim. puolustusvoimilta ja laitoin viestiin patentteja ja tiedon tuosta että Saksan ilmavoimat ainakin myöntää levittävänsä taivaalle materiaaleja, niin kaveri vastasi että hänellä ei ole aiheeseen enää mitään lisättävää ja se loppui sitten siihen.

Pidin tätä aika erikoisena, ja minulle se ainakin kertoo "rivien välistä" jotain.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Mielenkiintoinen näkökulma, Christian.

Itse jo aikaisemmin törmäsin kiinnostavaan US-armeijan paperiin:

http://tinyurl.com/mweather

Sen jälkeen on kiinnostanut patentit, esimerkiksi:

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PT...

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PT...

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PT...

Yleisesti minua mietityttää alumiinikuormitus ympäristössämme ja yhä pienemmät partikkelikoot & nanoteknologia.

Alumiini aivoissa näyttäisi olevan Alzheimerin taudinkin osalta ongelma, jo tutkimusten mukaan:

http://europepmc.org/abstract/MED/963531/reload=0;...

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Tästäkin syystä kannattaisi riski esimerkiksi veriaivoesteen (Blood-Brain Barrier, BBB) vuotamiseen minimoida. Tuossa englanninkielisessä jutussani on lisää tästä BBB-alueesta.

Joachim Seetaucher

Alumiinin osuus alzheimerin taudin kehittymiselle oli suuri topikki 90-luvun alussa, mutta sen jälkeen hypoteesi on päöäosin kumottu.

Esimerkiksi anglosaksisessa maailmassa, lähinnä Englannissa ja Austraaliassa asia otettiin niin todesta, että alumiinipohjaisia saostuskemikaaleja (esim. alumiinisulfaatti tai polyalumiiniklroidi) ei enää viranomaisten taholta suositeltu käytettäväksi juomaveden puhdistuksessa.

Muualle maailmaan nämä säädökset eivät ole rantautuneet eikä niitä virallisesti enää noudateta kyseisissäkään maissa vaikkakin markkina saostuskemikaaleille niillä alueilla on pitkälti tuon kohun jälkeen edelleen keskittynyt rautapohjaisiin tuotteisiin.

Alumiinin vaikutus on siis "virallisesti" kumottu ja alumiinipohjaisia kemikaaleja käytetään mm. Suomessa juomaveden puhdistuksessa vesilaitoksilla ilman rajoitteita.

Ilkka Huotari

Kännykässä kannattaa käyttää kaiutinta puhuessa. Handfreetä ei tarvita, kaiuttimella homma toimii yhtä hyvin/helpommin.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Ei liity aiheeseen (Alzheimer). No comment.

Käyttäjän AnttiKaipainen kuva
Antti Kaipainen

Toki ympäristön EM-säteilyllä voi olla vaikutus myös Alzheimeriin. Syy-yhteyden todistaminen voi kuitenkin vielä vuosia(kymmeniä). Tämä on harmillista.

Jos ei halua odottaa, niin suositteleen korjaavan/suojaavan ravinnon parantamista.

Esim: riittävää ketoonien saanti (kookosöljy, MCT-öljyt), Astaxantiini, D-vitamiini ja Gingko Biloba voivat ehkä auttaa. Sokerin, korkean glykeemisen kuorman ja vapaiden radikaalien määrän vähentäminen ravinnossa voi auttaa myös.

EM-säteilyltä kun ei oikein pääse kaupungeissa karkuun, vain kotiaan voi itse säädellä.

Kiitos hyvästä artikkelista ja linkeistä Mikolle.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Olen myös lukenut, että varhaisen Alzheimerin taudin puhkeamisessa tutkitaan herpes-viruksen roolia. Aiemminhan tätä on pidetty lähes harmittomana, pelkän ajoittaisen haitan, eli esteettisen rokon aiheuttajana. Yhteyttä ei ole käsitykseni mukaan kuitenkaan onnistuttu pitävästi vahvistamaan.

Tämä vain kommenttina siinä mielessä, että ko. taudin puhkeaminen ei ole todellakaan yksiselitteistä. "Suattaa olla niijn, vuan suattaa olla toijsinnijn" lienee todellisuutta pitkän aikaa analyysinä. Ja kuten totesit, monet tekijät voivat olla taustalla.

Varhaisessa Alzheimerissa pelottavinta on sen etenemisnopeus. Myöhemmällä vanhuusiällä todettu tauti on paljon hitaampi kuin 50 - 60 -ikävuosina diagnosoitu.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Muovi nanokoossa maailman merissä ja siten ravintoketjussa,kalat,äyriäiset etc,,,se täytyy näkyä ja näkyy syöpätilastoissa,,ehkä myös Alzheimer ?

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Kuolemanriski kasvaa iän myötä...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset