Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Uhrataanko lasten terveys mobiilioppisen varjolla?

Kouluissa ajetaan läpi lasten kroonista mikroaaltokuormitusta WLAN- ja 3G- Tablet-piloteissa, opetusministerin kannustamana. Maailman terveysjärjestön syöväntutkimuslaitos (WHO IARC) on kuitenkin luokitellut radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) mahdollisesti karsinogeeniseksi. Vakuutusjätti Swiss Re luokittelee sähkömagneettiset kentät korkeimpaan seurattavaan riskiluokkaan.

Naapurimaassamme Venäjällä säteilyviranomaiset ohjeistavat päiväkoteja ja peruskouluja, että nämä eivät asentaisi WLAN-reitittimiä. Myös tutkimus antaa selviä viitteitä riskistä, kukin voi suuresta EMF-Portal-tutkimustietokannasta (emf-portal.org) tehdä haun ja valita listasta hakusanat: '2450' JA 'pulsed'. Pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat muistihäiriöt, oksidatiivinen stressi solutasolla ja heikentynyt hedelmällisyys nousevat esille.

Fysiologian professori, lääkäri Osmo Hännisen kanssa kävimme jo elokuussa 2010 Opetushallituksessa kertomassa opetusneuvoksille näistä mobiilioppimiseen liittyvistä terveysriskeistä. Pyysimme heiltä silloin mahdollisuutta keskustella rehtorien ja muiden virkamiesten kanssa aiheesta. Pyyntömme evättiin. Pirkanmaalla olen kuntien koulutoimenjohtajilta kysellyt päiväkoditkin kattavien mobiilipilottien riskienhallinnasta. Riskejä pitäisi hallita, ennenkuin ongelmat leviävät käsiin.


Eikö oppilailla, vanhemmilla ja opettajilla pitäisi olla vapaus valita, minkälaisiin kontrolloimattomiin kokeisiin he osallistuvat?

Kaapeli- ja kuituverkon asennus on pitkällä aikavälillä pieni kustannus verrattuna langattomista teknologioista johtuvien terveysongelmien jälkihoidon kustannuksiin.

FT Mikko Ahonen, Ylöjärvi

[Lähetetty Aamulehteen 21.1.2014, ei ilmestynyt, soitin ja lopulta ilmestyi 23.2.2014]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TiinaKallioinen kuva
Tiina Kallioinen
Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Pieni kiukustuminen saa aina napakkuutta lehtikirjoituksiini :-) Kiitos tuesta, Tiina.

Mitä kommentteja muilla näistä koulujen mobiilipiloteista? Onko riskejä mietitty riittävästi viranomaisten ja rehtorien osalta?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Aivosyövän ja kännykänkäytön yhteyttä maailmassa on eniten tutkinut syöpälääkäri, tohtori Lennart Hardell. Hän kirjoitti Aamulehdessä 1.3.2014:

'Langaton teknologia vahingoittaa lasta'

Skannattuna mainio kirjoitus : http://www.uta.fi/~kamiah/AL-Langaton_teknologia_v...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset