Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Entinen Nokia-pomo: Kännykkä vei terveyteni

' Nokian entinen teknologiapäällikkö Matti Niemelä oli mukana kehittelemässä maailman ensimmäisiä kännyköitä, muistitikkuja ja wlan-yhteyksiä, mutta sairastuikin itse vakavasti kännykkäsäteilystä. Kaupan päällisinä tuli MS-tauti.

– Ironista tässä on se, etten enää voi käyttää mitään noista laitteista, joita olen ollut kehittelemässä, kertoo rollaattorin avulla kulkeva 44-vuotias Niemelä. '

Toimittaja Anne Nikan taitava juttu löytyy kokonaisuudessaan Satakunnan Kansasta:

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194934030776/artikkeli/entinen+...

Uutisjutun kuvitusta, ex-teknologiajohtaja Matti Niemelä

 


Koko juttu kuvineen on maksullista sisältöä, mutta sen tekstit löytyvät ilmaiseksi:

- Kännykkä vei Nokia-pomon terveyden
 

- Hevikäyttäjille voi käydä huonosti
 

- STM taipui tautiluokitukseen
 

- STUK Rahahanat tutkimuksiin ehtyneet
 

- Professori varoittaa aivosyöpäriskistä
 

[Kiitos näistä linkeistä professori Dariusz Leszczynskille.]

 

(Päivitys ja lisäys 17.10.2018: Alla olevissa kommenteissa lisätietoa MS-taudin ja radiotaajuisen säteilyn yhteydestä. Kiinnostavaa on se, että Nokia on patentoinut suojausteknologiaa ja patenttihakemuksessa mainitaan riski myeliinikerroksen ohentumisesta kännykän radiotaajuiseen säteilyyn liittyen. )

 

-  -  -  -  -  -

Kun mobiilibusineksen sisäpiirin toimija sairastuu, osaa hän usein selkeästi kuvata ongelman luonteen.

Motorolan johtaja Robert C. Kane sairastui aivokasvaimeen testattuaan kännyköitä ja kirjoitti työhönsä liittyvistä mikroaaltoriskeistä hyvän kirjan (PDF) ennen kuolemaansa. Kirjan paperiversio on nykyään jo arvokas keräilykohde kansikuvansa takia.

 Cellular Telephone Russian Roulette


Kuva. Cellular Telephone Russian Roulette -kirjan virkistävä suomalainen Jorma Ollilla -kansikuva.

 

Minuun on vuosien aikana ottanut yhteyttä erityisesti kännyköitä EMC-kammioissa testanneita ja sen kautta sairastuneita. Toivoisin, että Matti Niemelän rohkean esimerkin myötä mobiiliteollisuudessa työskentelevät uskaltaisivat enemmän tuoda esille kohtaloitaan ja työnsä riskejä.

Eiköhän Suomessa tarvittaisi enemmän rehellisyyttä ja avoimuutta mobiiliteknologioiden terveysriskeihin liittyen?!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän KatariinaAaltonen kuva
Katariina Aaltonen

Tämän asian tulisi kiinnostaa meitä kaikkia.

Terveydelle haitallinen, tiettyjä tahoja taloudellisesti hyödyttävä teknologia on ujutettu elinympäristöömme ja samalla väitetty, ettei siitä ole vaaraa.

Kuinka moni asuu tukiaseman vieressä ja altistuu näin huomaamattaan jatkuvalle voimakkaalle mikroaaltosäteilylle? Tai kenen lapsi käy koulua langattoman teknolgian äärellä saaden päivittäisen annoksen jatkuvaa radiotaajuista sähkömagneettista säteilyä jokaisena koulupäivänä, jonka istuu luokkahuoneessa, johon on asennettu esim. langaton reititin? Kuinka moni vauva nukkuu uniansa itkuhälyttimen vartioimana, siis jatkuvassa säteilysaasteessa?

Ylivieskan Kiviojan koulu on Suomessa todellinen edelläkävijä suojatessaan lapsia päivittäiseltä kännykkäsäteilyltä varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Yhteiskunta ei tietoa jaa, joten kansalaisten tulisi itse herätä ottamaan asioita selvää. Kiitos Mikko Ahoselle tiedon jakamisesta!

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kiitos Katariina. Kuten mainitsit, ongelma on se, että lapsia pakkoaltistetaan hyvin nuoresta kotona ja koulussa.

Toivoisin, että kouluissa keskusteltaisiin enemmän tästä mikroaaltokuormituksesta.

Ehkä seuraava diasetti auttaa myös riskien ja riskienhallinnan hahmottamisessa:

http://www.slideshare.net/MAhonen/mobiiliteknologi...

Tosiaan, Kiviojan koulu on lapsille terveellisten ympäristöjen luomisessa edelläkävijä.

Tarvitsisimme lisäksi terveellisiä työympäristöjä myöa aikuisille, kuten tämä blogijuttu osoittaa. Kännykkä- ja tukiasemakuormitus on todella kova työpaikoilla, myös muissa kuin mobiilialan firmoissa. Mitkä firmat panostaisivat valokuituun ja VoIP-puhelinjärjestelmiin?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Säteilyturvakeskuksenhan pitäisi selvittää totuus perusteellisilla tutkimuksilla, koska kyseessä on huomattava kansallinen terveysriski. Mutta taidamme elää tässä maassa vieläkin Zernobylin aikaista aikaa, yhteiskuntamme viranomaistoiminta ei siis ole muuttunut lähes 30:ssä vuodessa mihinkään!

Matkapuhelin mahdollistaa reaaliaikaisen kansalaisen kulkemisen seurannan ja sen avulla voidaan myös salakuunnella kansalaisia. Totalitarinen valvontayhteiskunta on viranomaisillemme paljon tärkeämpi asia, kuin kansalaisten turvallisuus!

Ihmisten tulisi tiedostaa tämä ja alkaa toimimaan tätä vastaan, jättämällä esimerkiksi matkapuhelin kotipuhelimeksi ja näin ehkäistä totalitarisen valvontayhteiskunnan aikeita, jolloin näitä haittojakin ehkä alettaisiin tutkia perusteellisemmin!

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Valvonnasta: On kummallista, että valtaosa kansalaisistaan itse mahdollistaan itsensä valvonnan 24 tuntia vuorokaudessa.

Se tapahtuu itse asiassa helposti, pitämällä päällä kännykästä jatkuvasti seuraavia palveluita: GPS, Mobiilidata ja WLAN.

Olen samaa mieltä kanssasi Markku, että olisi jo korkein aika tunnistaa tämä ongelma.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

En voi ottaa kantaa kännyköiden säteilyhaittoihin ; menisi ihan mutu-tuntumalla.

Tekniikan parissa - sisältäen jonkun verran myös radiotekniikkaa- vuosikymmeniä tarponeena en ole suostunut kännykkää ´vapaaehtoisesti´ korvalleni panemaan ; käytän aina kun voin langallista hands-free laitetta.

Minulla ei ole mitään ´auringon-varmaa´ argumenttia säteilyn haitallisuudesta, mutta on vaikea ymmärtää, että tämän mahdollisen vaaran voi minimoida helposti, mutta sitä käyttävät niin harvat.

Katriinalle : tukiasemien lähellä asuvien ja erilaisten langattomien kotiverkkojen käyttäjien säteilymäärät ovat minimaaliset verrattuna päätä vasten laitetusta kännykästä : tämä johtuu etäisyyden neliön vaikutuksesta säteilyn heikentymiseen. En tietenkään väitä - kun en sitä tiedä- että noilla pienemmillä säteilyillä ei olisi vaikutusta , mutta kännykkä on voimakkain ....

Jos oikein muistan, eräs luonnontieteiden spesialisti ja kitaraakin kohtuullisesti soitteleva Keith Richards vastasi kysymykseen " Miksi ette käytä kännykkää?" nasevasti : " Työntäisitkö itse pääsi mikroaaltouuniin?"

Käyttäjän KatariinaAaltonen kuva
Katariina Aaltonen

Mittasin viime kesänä asuntoa etsiessäni erään rivitaloalueen säteilytasoksi yli 50 000 mikrowattia. Parkkialueelle oli asennettu tukiasema. Nykyisellä asuinalueellani taso on puoli mikrowattia eli 100 000 kertaa pienempi. Koska olen sähköherkkä, huomaan tukiaseman vaikutuksen konkreettisesti omassa kehossani epämiellyttävinä tuntemuksina, olkoonkin, että säteilytaso kännykkää käyttäessä voi olla hetkittäin korkeampi? Kännykkää en käytä juuri lainkaan, mutta joudun altistumaan säteilylle joka tapauksessa hoitaessani asioitani. Usein on mentävä paikan päälle, sillä Elisa on kieltäytynyt myymästä minulle lankaliittymää. Nettipuhelin taitaa olla ainoa vaihtoehto, jotta voi saada peruspalveluita, yhteiskunnan toiminnot kun perustuvat suureksi osaksi puhelimen käytölle - ja lankapuhelinverkkoa ollaan ilmeisesti ajamassa alas?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kun valtio ristiinomistaa teleoperaattoreita ja mobiilifirmoja, on kansalaisen oikeusturva valitettavasti olematon.

Samaa tuumaan Katariina kanssasi: eikö terveellisen puhelimen ja terveellisemmän nettiyhteyden pitäisi olla edullisempi? Nythän se ei niin ole, vaan lankapuhelimen minuuttihinta on kerrassaan törkeän korkea.

Näitä seikkoja toin esille ollessani Eduskunnassa Sivistys- ja Liikennevaliokunnan kuultavana Tietoyhteiskuntakaari-lainsäädännöstä. Valitettavasti vain ajoittain tuntui, että olisin jutellut 'kovettuneille muumioille.

Ennustan, että tulevaisuudessa langattoman teknologian riskien tullessa pintaan ihmiset äänestävät jaloillaan ja muuttavat kuntiin, jotka ovat satsanneet kuituverkkoihin. Jo nyt maaseudulla on tuhansia kertoja terveellisempiä paikkoja elää kuin kaupungeissa (kuten Katariina mittarisikin osoitti :-)

Tapani Lahnakoski

Nyt tuli sitten mutua kertaheitolla oikein kunnolla. Mitään näyttöä tuosta ongelmasta ei ole.

Sähköyliherkkyydestä on myös tutkimuksia tehty eikä kertaakaan koehenkilö ei ole pystynyt kertomaan, milloin joku laite, jonka hän on väittänyt häntä kiusaavan on ollut päällä tai milloin pois.

On lievästi sanottuna arveluttavaa kirjoitella totuutena jonkun yhden henkilön kokemuksia, joiden todellisista syistä ei ole mitään tietoa.

Missä ihmeessä niitä tukiasemia on asuntojen vieressä? Jo 10m:n päässä tukiaseman sätelyn kentänvoimakkuus tippuu samalle tasolle kuin korvalla olevan kännykän siinä korvan kohdalla.

En ollenkaan ymmärrä, miksi EMC-kammioissa testattaessa altistutaan RF-kentille. Silloin testaaja häiritsee merkittävästi testitulosta.

Minkä ihmeen takia nämä henkilöt juuri sinuun ovat ottaneet yhteyttä?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Matkapuhelintukiasemien tutkimuksista:
http://tinyurl.com/towerepidemiology

Radioaaltojen vaikutuksesta lintuihin:
http://www.nature.com/nature/journal/v509/n7500/fu... (linnun suunnistuskyky häiriintyy 1/1000-osalla raja-arvoista)
http://tinyurl.com/luontovaurio

Sähköön reagoinnin fiksummat tutkimusmenetelmät:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23301924
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19961898
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21793784

EMP-kaapeissa ja EMC-kammioissa testataan erit. operaattoreilla uusia palveluita ja teknologioita. Näin uuden teknologian signaali ei 'vuoda' ulos rakennuksesta kaiken kansan tietoisuuteen ennen aikojaan. Miinusta on se, että testaaja joutuu todella lähellä (testi)matkapuhelintukiaseman antennipaneelia tekemään testausta kuukausitolkulla.

Jaa, että miksi minulta on näitä asioista kysytty?! Ehkä syynä on se, että aikaisemmin työskentelin teleoperaattorilla.

Sinulle Tapani ja muille suosittelen tutustumaan ex-teknologiapomo Matti Niemelän tapaukseen: miten oireet ilmenivät ja miten mikroaaltokuormitus pahensi MS-taudin oireita. Eli kannattaa lukea vaikka paperilehdestä tuo Satakunnan Kansan juttu.

Tapani Lahnakoski

Sitten vaan tieteelliseen tutkimukseen, ei Satakunnan kansa pysty mitää osoittamaan. Kari Jokelaan yhteyttä STUK:iin (lienee vielä hommissa).

Kuvaamassasi uusien teknologioiden testauksessa ei ole järjen hiventäkään. Miksi ihmeessä jonkun pitäisi seistä täystehoisen tukiaseman antennin edessä, jos signaali ei saa päästä ulos huoneesta? Ei kukaan normaalikäytössäkään siellä seiso. Jos halutaan estää salaisuuksien karkaaminen, pitää vaimentaa säteilytehoa. Mihin ihmeeseen sitä tehoa voidaan tarvita, jos yhteysväli on metrien luokkaa? Mikrowatti riittää loistavasti.

Oletkohan nyt ymmärtänyt jotain väärin, vai onko sinua höynäytetty? Kannattaa kysyä uudelleen tämän testijärjestelyn motiivia.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Tämä menee jo fakki-idiotismin puolelle. Sinulle Tapani kelpaa vain viranomaisselitys (Jokela), kun itse puhun uusimmasta tutkimuksesta. Seuraava tutkimuspaperi muuten A) romuttaa koko STUKin SAR-perusteisen raja-arvorakennelman B) osoittaa, että vaikutukset ovat lämmön noususta riippumattomia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780531/

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #11

Kummallakohan tässä lipsuu? En muistaakseni puhunut mitään SAR-perusteista. Tarkoitin, että STUK varmaan tekee tälle koehenkilölle tutkimuksen, missä voidaan todeta huomaako hän RF-kentän läsnäolon tai nousun jonkin rajan yli. Tällaisia siellä on tehty ennenkin.

Toki on selvää, että ihmisillä erilaiset herkkyydet vaihtelevat erittäin paljon ja en kiistä, etteikö hermostollinen sairaus aiheuttaisi tällaista herkistymistä. Blogikirjoituksilla sitä vaan ei osoiteta.

En myöskään kiistä sitä, etteikö tasasuuntautumista tapahtuisi elimistössä ja vaikuttaisi hermostoon.

Kännyköitä vaan on käytetty jo niin pitkään, että mikään hirveä katasrofi tuskin meitä siltä suunnalta uhkaa.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #12

Sähköyliherkkyyden tutkimus on STUKissa ollut jo pitkään kielletty aihe. "Studying EHS phenomenon is, by default, strictly forbidden at STUK", http://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2012/... .

Nyt myös kudosnäytteiden ottamiseen ja proteiinianalyysien tekemiseen soveltuva laboratorio on siellä suljettu ja maailman parhaimpiin kuuluva proteomics-asiantuntija Dariusz Leszczynski on erotettu.

Puhut Tapani lipsumisesta, mutta et ota huomioon elämän realiteetteja ja viimeaikaisia tapahtumia STUKissa. Aikaisemmassa vastauksessani toin esille tarpeen testata sitä, miten ihmisen aivot ja keskushermosto reagoivat kuormitustekijälle (pulssimaiselle mikroaaltosäteilylle). Siinä ei toimi Rubinin ja kumppanien epätieteelliset provokaatiotutkimukset, vaan tarvitaan mm. sydämen rytmitiheyden vaihtelun (HRV), mikroverenkierron ja ihon sähkönjohtavuuden mittaamista (Tuengler & Klitzing, 2013) + proteiinitutkimuksia soluvaurioista.

Vielä riskistä: Nyt meillä on kasvamassa sukupolvi, joka käyttää langattomia tabletteja vauvana 6 kuukautisesta lähtien. Tiedetään jo, että aivokasvainten riski on 5-kertainen niillä, jotka ovat alkaneet käyttää kännykkää alle 20-vuotiaina (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19513546 ). Mikähän se riskikerroin näillä nuoremmilla 0+ vauva-mobiiliaddikteilla on?

Hannu Rytilä

Kari Jokela, jonka tunnen ei tahallaan tahdo ymmärtää tosiasioita. Uskokaa mieluummin Mikkoa joka tietää ihan oikeasti näistä asioista.
Kari Jokela on mennyttä maailmaa, on mielipiteeni. Samoin Tommi Toivonen.

Ei myöskään ole haittaa ostaa kirjoittamaani kirjaa "Sähköherkän selviytymisopas", jota saa kohta ostaa kirjakaupoista ja ehkä lainata kirjastoistakin. Toivottavasti kauppa käy, kirja on kuitenkin valmis.
ISBN 978-952-934627-1 "Sähköherkän selviytymisopas"

T. Hannu

Käyttäjän KatariinaAaltonen kuva
Katariina Aaltonen

Vastaukseni Lahnakosken kysymykseen miksi otin yhteyttä Mikko Ahoseen: koska sähköherkkä ei saa tietoa viranomaisilta, joiden kuuluisi tiedottaminen hoitaa. Samoin on laita muissakin ympäristösairauksissa, joita Suomessa ei haluta virallisesti hyväksyä olevan olemassakaan.

Diagnoosikoodi, jossa useat ympäristösairaudet niputetaan yhteen, tuli hiljattain voimaan, mutta sitä ei moni ympäristösairas halua papereihinsa kirjattavan, siitä kun voi olla pelkästään haittaa potilaalle. Näin ollen ilmiön yleisyys ei tule ilmi, mutta seuraavaksi varmaankin vedotaan siihen, ettei ympäristösairaita juurikaan ole, kun diagnooseja kirjataan niin vähän.

Olen home-ja kemikaalisairas sekä todennäköisesti juuri siitä syystä nykyisin myös sähköherkkä. Tiedon omatoimihankinta alkaa siinä vaiheessa, kun "virallisia" totuuksia uskomalla sairastuneen tila vain pahenee.

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Tärkeä juttu. Toivottavasti media, STUK ja muut aktivoituvat selvittämään asiaa.Ehkä vasta ulkomaiset tutkimukset ja oikeudenkäynnit selvitävät tilannetta?

Annika Prusi

Pakko sanoa että tämä pysäytti minut - että äitini, erittäin kovaa. Isäni nimittäin oli töissä Nokialla, en itsekään tiedä tarkkaan mitä teki, mutta kännyköiden testausta, ja omisti mm. kaksi kommunikaattoria ja lukuisia muita testauksessa olleita kännyköitä. Sairastui MS-tautiin 2006, todettiin 2007, ja lensikin Nokialta pihalle yt-neuvotteluissa ennen kuin ehti kissan sanoa. Sairautta ja pahenemista kesti 7 vuotta -- ja lopulta isäni kuoli erittäin surullisella tavalla viime syksynä, kykenemättä puhumaan, syömään, kävelemään, olemaan ihminen. Ruumiinavausraportissa luki erittäin harvinainen neurologinen tauti.

Voipi vain todeta, että toivon erittäin syvästi että tähän saadaan tutkimuksilla selvyyttä, ja tuo Niemelän kommentti, tästä spekuloitiin salaa yhtiössä tai olisi lentänyt pihalle... No, kuulostaa korviini siltä meidän perheemme tapauksessa että sairastu ja sama on tulos. Ottaa jostain erittäin syvältä kun saa kuulla, että on mahdollista että tämä on ollut jollakin taholla ja tapaa tiedossa, ja sitten vain pyyhkäisty maton alle... Huhhuh.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Surullinen oli Annika isäsi kohtalo. Osanottoni.

MS-taudin yhteys mikroaaltokuormitukseen on vielä tieteessä epäselvä ja kiistelty.

Tuon muutaman asian esille:

1. Toistaiseksi vain yksi tutkimus on kartoittanut kännykänkäytön ja MS-taudin yhteyttä:

http://tinyurl.com/poulsen-ms

Sen mukaan näyttöä ei juuri ole, mutta tutkimuksessa on melkoinen "rajoite": 200.000 yrityskäyttäjää, joista monet heavy-usereita, oli jätetty huomioimatta eli jo tämän kautta tutkimus näyttää liian pientä riskiä. On esitetty myös muuta kritiikkiä tätä tanskalaisaineistoa kohtaan: http://www.diagnose-funk.org/assets/pandora_docu_c...

2. Seuraavassa tutkimuspaperissa on rinnastettu MS-taudin ja sähköherkkyyden oirekuva. Lisäksi siinä on keskusteltu myeeliinivaurioiden merkityksestä:
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1093740...

3. Kaksi eläintutkimusta osoittaa, että krooninen mikroaaltokuormitus vahingoittaisi keskushermostoa peittävää myeliiniä:

http://journals.lww.com/ajpmr/Citation/1972/08000/...

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/RS012i0...

4. Autoimmuunireaktioita eli immuniinipuolustusjärjestelmän 'väärintoimintaa' on huomattu kroonisen mikroaaltokuormituksen jäljiltä eläinkokeissa jo 1970-luvulta lähtien:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20857454

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4065599

http://europepmc.org/abstract/med/3774988

Varovaisesti voisin sanoa, että pientä näyttöä on. Voi myös olla, että mikroaaltokuormitus nopeuttaa MS-taudin puhkeamista ihmisillä, joilla perinnöllinen riskitekijä. Monta yksityiskohtaa on vielä selvittämättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset