Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Kännykkäsäteily on sairauksien edistäjä (promoter) - syöpäluokitus 2A?

Aikaisemmin kännykkäsäteilyn vaikutuksia vastustanut saksalainen tutkija muutti mielipidettään: kännykkäsäteily saattaa olla vaarallista!

Alexander Lerchlin johtama tutkimusryhmä Bremenin yliopistossa huomasi, että krooninen 3G-altistus aiheuttaa kemikaalille jo entuudestaan altistuneille koe-eläimille keuhko- ja maksasyöpää. Lisäksi koe-eläinten lymfoomariski kasvoi.


Kiinnostava tässä uudessa tutkimuksessa on se, että suurimmat käytetyt säteilytasot (2 W/kg) eivät aiheuttaneet suurimpia vaurioita, vaan jo säteilytasolla 0,04 W/kg ja 0,400 W/kg saatiin aikaan vaurioita, erityisesti lymfooman osalta (kuva).
 


Kuva  kännykkäsäteilyn vaikutuksista eri altistustasoilla. Lymfoomariski suurin 0.04 W/kg säteilytasolla.

Kuva. Kemikaalille (ENU) jo aikaisemmin altistuneiden koe-eläinten lymfoomariski kasvoi 0,04 W/kg (40 mW/kg) ja 400 mW/kg (0,4 W/kg) altistuksessa merkittävästi enemmän kuin suuremmalla 2 W/kg altistuksella.

Päivitys: Vertaus arkipäiväämme: Tuo 0,04 W/kg taso ylittyy esimerkiksi tabletia 3G/4G/WLAN-yhteydellä käytettäessä tai erittäin lähellä matkapuhelintukiasemaa asuttaessa. Toki yllä mainittu eläinkokeen tulos ei välttämättä päde ihmisiin.


Kemikaalien tehokkaat yhteisvaikutukset niin radiotaajuisen säteilyn kuin matalataajuisten sähkö- ja magneettikenttien kanssa toi esille aikoinaan jo Bioelectromagnetics-alueen Grand Old Man, professori William Ross Adey:

"Directing attention to dysfunctions in inward and outward streams of signals at cell membranes, rather than to damage DNA in cell nuclei, and to synergic actions of chemical pollutants and environmental electromagnetic fields."

- Adey (1998)
 

Myös suomalaiset tutkijat, Juutilainen, Kumlin ja Naarala (2006) , ovat tuoneet tämän yhteisvaikutuksen esille matalataajuisia magneettikenttiä koskevassa tutkimuskatsauksessaan.


Alussa mainittu Lerchl et al. (2015) tutkimus osoitti, että mikroaaltosäteilyn vaikutukset ovat epälineaarisia, taajuusikkunoita (frequency-window) esiintyy. Samoin säteilyn pulssimaisuus ja Lerchlin tutkimuksessa 3G:n (UMTS:n) vahva signaalin modulointi sai aikaan haitalliset vaikutukset. Tätä taas ei Suomen kännykkäsäteilyn raja-arvot huomioi ollenkaan, joka tekee löydöksistä entistä kiinnostavimpia.

Tutkimuksen lähdeviite: Lerchl, A., Klose, M., Grote, K., Wilhelm, A. F. X., Spathmann, O., Fiedler, T., … Clemens, M. (2015). Tumor promotion by exposure to radiofrequency electromagnetic fields below exposure limits for humans. Biochemical and Biophysical Research Communications.
http://doi.org/10.1016/j.bbrc.2015.02.151


Lerchl ja kumppanit toistivat siis aikaisemman Thomas Tillmanin (2010) tutkimusasetelman suuremmalla määrällä koe-eläimiä ja  huomasivat samat vaikutukset kuin Tillman: kännykkäsäteily on syöpää edistävää.

Tillmann, T., Ernst, H., Streckert, J., Zhou, Y., Taugner, F., Hansen, V., & Dasenbrock, C. (2010). Indication of cocarcinogenic potential of chronic UMTS-modulated radiofrequency exposure in an ethylnitrosourea mouse model. International Journal of Radiation Biology, 86(7), 529–541.
http://doi.org/10.3109/09553001003734501

Merkittävän tästä Lerchlin tutkimusryhmän löydöksestä tekee se, että tutkimus on Saksan Säteilyturvakeskuksen rahoittama. Ennen tätä tutkimusta itse Alexander Lerchl on pyrkinyt parhaansa mukaan kieltämään riskit ja on entisistä askareistaan parhaillaan oikeusprosessissa, joten suuria muutoksia on myös polittisesti tapahtumassa. Näyttöä riskeistä on riittävästi ja niitä ei voida enää virallisella tasolla kieltää.


Jo aikaisemmin on huomattu, että valtaosassa solu- ja eläintutkimuksista mikroaaltosäteily ("kännykkäsäteily") aiheuttaa DNA-vaurioitaTeollisuuden rahoitus/painostus on haitannut alueen tutkimusta jo 50 vuotta.


Maailman terveysjärjestöön (WHO) kuuluva Syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli 2011 radiotaajuisen säteilyn luokkaan 'mahdollisesti karsinogeeninen'.

Tämän uusimman Lerchl et al. (2015) todistusaineiston perusteella tämä syöpäluokitus tulisi nostaa luokkaan 2A 'todennäköisesti karsinogeeninen'.

Tähän lisävahvistusta tuo jo 3:n epidemiologisen tutkimuksen näyttö, jonka mukaan kännykänkäyttö lisää aivokasvainten riskiä. Myös karsinogeenisyyttä kartoittavilla Bradford Hill -kriteereillä kännykkäsäteily tulisi luokitella todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi.Kuinkahan kauan Suomessa kouluissa ja kodeissa vielä lisätään lasten mikroaaltokuormitusta valtion,  teollisuuden, kansanedustajien ja kansalaisten enemmistön tukemana?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Esitin Hangon kaupunginvaltuustossa, että kouluihin otettaisiin käytäntö, jossa kännykät suljettaisiin oppituntien ajaksi, mutta tämä ei saanut kannatusta.

Lahjoitin Hangon kirjastoon Devra Davisin kännykkäsäteilystä kertovan kirjan "Pätkii!- Matkapuhelinten terveysvaikutukset – tutkimuksia ja torjuntaa".

Sain myös viedä terveyskeskuksen ilmoitustaululle pienen ilmoituksen tästä.

Olen syvästi huolissani kännykkäsäteilystä. Ymmärrän, että tästä ei juurikaan julkisesti keskusteltu niin kauan kuin Nokia oli edes osin suomalaisessa omistuksessa, mutta nythän Microsoft on syönyt Nokian ja keskustelu voisi alkaa.

Tiedän, että Suomessa on koulu, jossa kännykät suljetaan oppituntien ajaksi. Kun Devra Davis kävi Suomessa, uutisissa oli myös lyhyt klippi tästä kyseisestä koulusta samalla kun kommentoitiin Davisin vierailua.

Olisi kiinnostavaa, jos joku tekisi tutkmuksen siitä, miten oppimistulokset mahdollisesti paranevat kännyköiden sulkemisen myötä jo yksistään sen vuoksi, että mielenkiinto ei jakaannu kännykän ja opetuksen välillä.

Tässä Etelä-Uusimaan uutisointi aiheesta vuonna 2012:

"Aloite koski kännykkäsäteilyn välttämistä hankolaisissa kouluissa oppituntien aikana. Ehdotuksessa oli useita kohtia. Hän toivoi kaikkien sivistyslautakunnan jäsenten lukevan Devra Davisin ”Pätkii”-kirjan, perusturvalautakunnan kutsuvan tietokirjailija Erja Tammisen kertomaan turvallisesta kännykän käytöstä koululaisille, vanhemmille ja terveydenhoitoalan henkilökunnalle ja opettajien ja oppilaiden pitävän kännykät suljettuina (virta pois päältä) oppituntien aikana."

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kiitos Johanna tekemistäsi tärkeistä toimista lasten terveyden hyväksi!

Noiden kroonisesti mikroaalloille altistavien mobiilioppimispilottien oppimis- ja terveysvaikutuksista tarvittaisiin kiireesti tutkimusta. Kävimme jo 2010 fysiologian professori, lääkäri Osmo Hännisen kanssa Opetushallituksessa juttelemassa näistä riskeistä ( http://www.tinyurl.com/koulusuositus2 ) , mutta eivät olleet kiinnostuneita.

Kannattaa kurkata professori Manfred Spitzerin kritiikki, hän on tutkinut erityisesti Digitaalinen dementia -aluetta.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

http://www.droemer-knaur.de/livebook/LP_978-3-426-...

https://www.youtube.com/watch?v=4Ueg55KUQa0

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Kiitos linkeistä.

Säteilyn vaikutus myös unen laatuun on varmaankin myös jossain suurennuslasin alla? Tuntuu kuin ihmisillä olisi nykyisin uniongelmia aikaisempaa enemmän.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kirjoitan Johanna kohta jutun mikroaaltosäteilyn vaikutuksesta uneen. Hetkinen ;-) Olen kerännyt aiheeseen liittyviä tutkimuksia jo hetken aikaan.

Tapani Lahnakoski

Kuinka lähellä on lähellä?

Taitaa olla Suomessa erittäin harvinaista, että kukaan asuisi ainakaan 100 m:iä lähempänä tukiaseman antennia se pääkeilassa. Tällöin tehotiheys jää alle 1 mW/m^2. Tietääkseni tukiasemien lähetysteho on 50 W.

Miten ihmeessä tästä luvusta päästään arvoon: 40 mW/kg, vai ?

Onko muuten mitenkään järkevää pitää tuota kommentoinnin etukäteishyväksyntää voimassa? En ole pitkään aikaan törmännyt moiseen täällä Usarin blogistossa.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

On Tapani itse asiassa hyvinkin yleistä, että ihmisiä asuu 20 metrin päässä ja tukiaseman pääkeilassa, erityisesti kerrostaloalueilla, jossa antenni on viereisen talon seinässä.

Esim. Turun Ilpoisten kaupunginosassa autoin muiden asiantuntijoiden kanssa poistamaan tukiaseman, joka oli asennettu kerrostalon huopakatolle ja hajotti ylimmässä kerroksessa asuneen naisen sydämentahdistimen useita kertoja (aiheuttaen hengenvaarallisen tilan). Näitä ikäviä extreme-caseja tulee ajoittain vastaan.

Olen mitannut kerrostaloissa tehotiheysarvoja matkapuhelintukiasemista, jotka ovat jopa 150 mW/m2 huippuarvo y-h-d-e-n tietyn teknologian (esim. 3G) osalta. Siksi tuo mainitsemasi 1 mW/m2 tuntuu liian pieneltä pääkeilassa, tukiaseman läheltä mitattuna . (Extra: Säätutkien osalta tasot ovat muuten huippuarvojen osalta jopa yli 2000 mW/m2). Viranomaiset mainitsevat, että suurimmat heidän mittaamansa tasot asunnoista matkapuhelintukiasemien osalta 1/180-osa-raja-arvoista, joka esimerkiksi 3G:n osalta on (10 W/m2 / 180 = 0,056 W/m2 = 56 mW/m2).
http://www.stuk.fi/ajankohtaista/ukk/matkapuhelime... .

Laskevat tällöin 6 minuutin keskiarvoa, kun taas monen mielestä terveyden kannalta tärkeämpi on huippuarvon mittaaminen (Kts. esim. Itävallan Lääkäriliiton suositustasot: http://freiburger-appell-2012.info/media/EMF%20Gui... ). Huippuarvo on keskiarvoon nähden moninkertainen.

SAR-arvoista: Tiettyjä ongelmia SAR-arvojen käytöstä turvallisuusarvioinneissa on esitetty: Martinez-Burdalo (2005) On the safety assessment of human exposure in the proximity of cellular communications base-station antennas at 900, 1800 and 2170 MHz

http://iopscience.iop.org/0031-9155/50/17/015

Lasten osalta SAR-mittauksessa on vakavia puutteita ja pienikin SAR-arvo voi olla haitallinen: Gandhi et al. (2012) Exposure limits: the underestimation of absorbed cell phone radiation, especially in children
http://www.healthandenvironment.org/uploads/docs/G...

Kun antenni on 5-10 metrin päässä, voivat SAR-arvot ymmärtääkseni olla 0,001 W/kg tai korkeammat , taulukko sivu 7 (843)
Thors et al. (2008): On the estimation of SAR and compliance distance related to RF exposure.
http://www1.ericsson.com/res/docs/2013/on-the-esti...

Mustaa huumoria: SAR-arvo vaihtelee suuresti taajuuden ja altistuskohteen koon suhteen aiheuttaen ongelman. "Since the evaluated SAR for exposure limit much lower than the maximum limit prescribed by ICNIRP appears to be so high in GSM 1800 MHz band, it seems to be a serious concern and the issue needs to be investigated further in more details with respect to apple as well as other fruits." Kundu (2013):
http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?arnumbe...

OBS! SAR-arvo on parhaimmillaan / käytännöllisimmillään lähikentän mittauksessa kehoa vasten.

Monelle yllättäviä saattavat olla Tabletien SAR-arvot, esimerkiksi 3G:n ja WLANin osalta: 0,63 W/kg , http://manuals.info.apple.com/en_US/iPad_iOS4_Impo...

Tuosta etukäteishyväksynnästä: Blogini aihepiiri herättää ajoittain aivan käsittämättömiä raivon purkauksia teknomaanikoilta. Siksi koitan pitää keskustelun soljuvana, ilman turhia törkeyksiä. Eri mieltä toki saa olla, kunhan pysytään asiassa :-)

Tapani Lahnakoski

Valitettavaa,jos jotkin hörhöt ovat kimppuusi iskeneet.

On kyllä erikoista, jos tukiaseman antenni on kerrostalon seinässä eikä katolla, kun horisontaliseen ympärisäteilyyn luulisi pyrittävän.

En nykytilannetta ihan tiedä, jokin aika sitten tukiasemien säteilyteho oli 50 W, sen mukaan laskin tehotiheyden n. 6 dB:n antennivahvistuksella 100 m:n päässä. 10 m:n päässä se silloin on n. 100 mW/m^2, jos seinän vaimennusta ei oteta huomioon (huippuarvoja).

Tutkien lähetystehot ovat yleensä ainakin kW:ien luokkaa ja antennivahvistus varmaan yli 20 dB, tehotiheydet ovat siis vielä kilometrin päässä 100 mW/m^2 luokkaa. Säteilyaltistus vaan on hyvin lyhytaikaista.

Hannu Rytilä

Tapani kirjoitti:

On kyllä erikoista, jos tukiaseman antenni on kerrostalon seinässä eikä katolla, kun horisontaliseen ympärisäteilyyn luulisi pyrittävän.

Vastaan:

Se on onkin erikoista, mutta sitä tapahtuu. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Yksi sellainen on kuvattu kirjani sivulla 30. Tiettävästi pääkeilassa olevan kerrostalon ylimpien kerrosten asukkaat sairastelevat.
Tässä tapauksessa antenni oli paikallaan jo ennen kerrostalon rakentamista.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Laskennallisestikin saat samoja arvoja kuin mittarinikin, Tapani. Osaat selvästi laskentapuolen!

Vielä noista matkapuhelintukiasemista: Mittaamisen vaikeus liittyy lähettimien ja teknologioiden jatkuvasti lisääntyvään määrään. 3G jo oli haastava, pelkästään siitä syystä, että tukiaseman Adaptive power control säätää 1800 kertaa sekunnissa tehoa. Nyt 4G:n (LTE) mittaamiseen ei riitä enää vanhempi spektrianalysaattori tai tehotiheysmittari. Tulossa oleva LTE-Advanced käyttää jo 2 x 80 MHz:n kanavia. Huh! Ja terveysvaikutusten tutkimus laukkaa pahasti perässä, nyt esim. 4G:stä ei ole vasta kuin pari tutkimusta ( http://ieeexplore.ieee.org/xpl/login.jsp?tp=&arnum... , http://www.clinph-journal.com/article/S1388-2457%2... ) Tässä taidetaan tarvita lehmän hermoja ;-)

Tapani Lahnakoski

Jos huipputehoa halutaan mitat noin leveäkaistaisesta signaalista, ei voida käyttää tehotiheysmittareita, jotka antavat keskiarvon jollain integrointijalla. Riittävän leveäkaistainen antenni ja sovitettu ilmaisindiodi ja oskilloskooppi on toimiva yhdistelmä.

Tein D-työni Säteilyturvakekuksessa näistä asioista tämän tutkimuksen alkutaipaleella Suomess 70-luvulla. Silloin oli vasta jotain hataria tutkimuksia muista kuin lämpövaikutuksista.

Tähän asti ole RF- jamikroaaltomittausten yms. kanssa ollut tekemisissä tähän asti, mutta muussa yhteydessä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Samoilla linjoilla, Tapani. Esimerkiksi mittalaitevalmistaja Gigahertz Solutionsilla Saksasta on ollut suuria vaikeuksia kehittää uusi taajuusvalitsin ("lähdesignaalivalitsin"), jossa 4G on yksi asetus. Tämä on jo siitä syystä, että tehotiheysmittalaitteessa ei ole mahdollisuutta säätää riittävän leveää kaistanleveyttä erikseen. Katsotaan, onnistuvatko ratkaisemaan haasteen. Sillä välin, kiitos ideasta, teen eksperimenttejä oskilloskoopilla ja muilla rensseleillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset