Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Matkapuhelintukiasemien sijoittelulle tarvitaan pelisääntöjä - Eduskunnasta

 

Eduskunnassa on torstaina 3.12.2015 lähetekeskustelussa kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan tärkeä lakialoite.

Lakialoite koskee langattomien tukiasemien ja radiomastojen terveellisempää sijoittelua.

http://eeva-johanna.net/2015/12/03/eloranta-matkapuhelintukiasemien-sijo...

 

Miksi laki kiireesti tarvitaan:

- Maailman terveysjärjestön (WHO) syöpätutkimuslaitoksen (IARC) luokituksen mukaan radiotaajuinen säteily on mahdollinen karsinogeeni (luokka 2B) eli mahdollisesti syöpää aiheuttava. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan pitäisi tämä luokitus nostaa luokkaan: todennäköisesti syöpää aiheuttava.

- Suomessa sadat koulut ja päiväkodit toimivat matkapuhelintukiasemina vastoin Euroopan parlamentin ja Euroopan neuvoston suosituksia.

Koulu matkapuhelintukiasemana - 94 mW/m2 - 94.000 uW/m2

Kuva. Koulun piha-alue. Matkapuhelintukiaseman antennit kiinnitetty koulun seinään. Radiotaajuisen säteilyn taso 94 mW/m2.

- Euroopan neuvosto (Council of Europe) suosittaa, että kouluja ja päiväkoteja ei käytettäisi matkapuhelintukiasemina ja näissä lasten oleskelupaikoissa radiotaajuisen säteilyn taso olisi maksimissaan 1 mW/m2 (0,6 V/m). HUOMAA: Yllä olevassa matkapuhelintukiasemakoulussa tämä taso on jo piha-alueella 94-kertaa suurempi kuin Euroopan neuvoston suositus.

- Matkapuhelintukiasemien epidemiologisista tutkimuksista valtaosa osoittaa kasvanutta terveysriskiä. Syövän lisäksi esille tulevat hankalat oireet (muistihäiriöt, tasapaino-ongelmat, iho-ongelmat, masennus, päänsärky ym.) ennen vakavampien sairauksien puhkeamista.

- Euroopan parlamentti on jo vuonna 2009 suosittanut, että päiväkotien ja koulujen lähelle ei sijoitettaisi matkapuhelintukiasemia terveysriskien takia.

- Euroopan neuvosto suositteli vuonna 2011, että sen jäsenvaltioiden tulisi ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin erityisesti lasten ja nuorten suojelemiseksi radiotaajuiselta säteilyltä ('kännykkäsäteilyltä').

- Suomen nykyiset radiotaajuisen säteilyn lyhytkestoisiin lämpövaikutuksiin perustuvat raja-arvot eivät millään tavalla suojaa krooniselta säteilykuormituksesta.

 

Paivakoti matkapuhelintukiasemana

Kuva. Päiväkoti matkapuhelintukiasemana. Antennipaneelit vaarallisen alhaalla.

 

Kansanedustaja Elorannan lakialoitteessa tuodaan esille myös tarve matkapuhelintukiasemia koskevasta julkisesta rekisteristä ja kartoista. Tämä on jokaisen sivistysvaltion ominaisuus, vain Suomesta tämä rekisteri puuttuu.

 

Matkapuhelintukiasemista kartta Saksasta

Kuva. Matkapuhelintukiasemat kartalla. Esimerkki Saksasta Bundesnetzagentur-rekisteristä.

 

Joko vihdoin Suomessa aletaan suojelemaan lasten terveyttä ja seuraamaan tässä asiassa Euroopan parlamentin suosituksia?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Milja Mansukoski

Järkyttävät lukemat. Harva tiedostaa riskejä saatika edes tietää, että lapsensa altistuu säteilylle. Sama tilanne on kodeissa, joissa hyvinkin pienet lapset nukkuvat älypuhelin pään vieressä nettiyhteys jatkuvasti päällä. Tilanne on uusi ja riski seurauksista liian suuri, jotta sen voisi ohittaa olankohautuksella. Hyvä, että osa poliitikoista on tarttunut haasteeseen.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Toit Milja esille tärkeitä asioita. Lapsilla on parhaillaan krooninen säteilykuormitus (kouluissa, kotona, jopa vapaa-ajalla). Jo tästä syystä niin päiväkotien kuin koulujen pitäisi tarjota terveellinen ja turvallinen ympäristö.

Tuo Ranskan tuore laki on tässä yhteydessä katsomisen arvoinen: http://ehtrust.org/france-new-national-law-bans-wi...
Valtio edellyttää pienentämään lasten kuormitusta ja vaatii rekisterin matkapuhelintukiasemista. Tämä pitäisi olla voimassa myös Suomessa.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Lisäksi Suomessa ollaan idioottimaisesti laitettu lähes kaikki nettiyhteydet langattomaan verkkoon, joka moninkertaistaa haitallisen radioliikenteen määrän.

Syynä tietenkin se, että näin saadaan rahastettua jokainen uusi g-verkko käyttäjiltä uuteen kalliimpaan hintaan, mutta liikennöinti tukiasemasta on aina yhtä takkuista, kun kriittinen massa alkaa käyttämään uusinta protokollaa.

Luulisi yhteiskunnan kannalta hyödyllisintä olevan kiinteät (kuitu) yhteydet, joilla on korkeampi perustamis kustannus, mutta muutaman vuoden saatossa päästään merkittävästi edullisempaan kokonaiskustannukseen.

Jopa melkein antiikkiset ADSL/VDSL yhteydetkin hakkaavat mennen tullen luotettavuudella ja nopeudella langattomat verkot.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Moninkertaistaa Lasse tosiaan riskit. GSM ei ole poistunut minnekään, vaikka 4G (LTE) on tullut. Koulujen ja päiväkotien yhteyteen on vain lisätty entistä enemmän antennipaneeleja.

Hyvin olit myös argumentoinut nuo pullonkaulat. Kun yhä useampi jakaa rajallista langatonta kaistaa, sen hitaammaksi yhteys muuttuu.

Valokuituverkkoon panostamalla vähennettäisiin haitallista mikroaaltosäteilyä (radiotaajuista säteilyä) myös koulujen ja lastentarhojen lähellä. Bonuksena tulisi lähes rajaton nopeus talouksiin, jotka ovat kuituverkossa kiinni. Nyt valitettavasti jo kymmenet kunnat Suomessa ovat ilman kuituverkkoa, vain riskialttiin ja tukkoisen langattoman varassa. Ihmettelen (jatkuvasti) näiden kuntapäättäjien tyhmyyttä ja sinisilmäisyyttä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Syöpää aiheuttavasta wlan-laitteiden säteilytehosta tuli mieleen, että kuinkahan monessa kotitaloudessa adsl/vdsl wlan-laite hehkuttaa täydellä teholla vaikka lyhyillä kodin sisäillä matkoilla ei täyttä tehoa tarvita. Mutta kun tehon konfigurointi laitteen käyttöliittymstä vaatii aika paljon teknistä perehtymistä, niin näin laitteet oletusarvoisesti lähettävät kotien sisällä täydellä teholla.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Huokaus, Pertti. Vaikka tässä jutussa on kyse matkapuhelintukiasemista, en voi olla kanssasi WLAN-kuormitusta pohtimatta erityisesti lasten kokonaisaltistuksen kannalta.

Minulla tulee mittausreissuilla yllättävän paljon eteen näitä "riittävän tehokkaita" WLAN-purkkeja ja niihin liittyviä ihmisten terveysongelmia.

Mekanismiin liittyen, oksidatiivinen stressi ja siihen liittyvä tulehdustila vaikuttaisi olevan yhtenä syynä näihin terveysongelmiin:
http://wifiinschools.org.uk/30.html
http://www.researchgate.net/publication/279863242_...

SE TEKNIIKKAVINKKI: 1) Tietokoneesta/Läppäristä ethernet-kaapeli kiinni WLAN-purkkiin. 2) Selain auki ja osoiteriville syötetään WLAN-purkin osoite. Usein esimerkiksi muotoa: 192.168.0.254 . 3) Lisätieto tarkasta ip-osoitteesta löytyy WLAN-purkin manuaalista tai laitteen toimittaneen teleoperaatorin sivulta WLAN-purkin valmistajan ja mallin nimellä. 4) Säädä Wireless-kohdasta tehot minimiin tai sammuta koko langaton yhteys. Jos on integroitu ADSL-WLAN-purkki, pelittää juttu kaapelia pitkin ilman langatontakin yhteyttä.

Voitte positiivisesti yllättyä pienemmänkin WLAN-tehon riittävyydestä, varsinkin jos talon sisäseinät ohuemmat.

Huomaa tuossa yllä Miljalle kirjoittamassani kommentissa tuo Ranskan uusi laki, joka ottaa kantaa sekä matkapuhelintukiasemiin, että WLANeihin!

Käyttäjän TapioAla-Nissil kuva
Tapio Ala-Nissilä

Täydelliseen tietämättömyyteen ja ymmärtämättömyyteen perustuvaa huuhaata. Näyttö siitä, että gsm- tai wlan-säteily ei aiheuta mitään terveysvaikutuksia on entisestään vahvistunut uusien tutkimusten kautta. Tietysti tästä hysterian lietsonnasta taloudellisesti itse hyötyvät tahot eivät tätä halua mainita. Auringonvalokin on miljoona kertaa vaarallisempaa (energisempiä fotoneja) kuin tukiasemien säteily.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kas, suuriääninen huutajakin saapui paikalle.

Huuhailet Tapio ahkerasti ja samalla ohitat tutkimustiedon.

Olen ihmetellyt, että miten voit toimia professorina, kun näyttö riskeistä jatkuvasti kasvaa ja hokemasi ei pidä paikkaansa tutkimustiedon kanssa:
http://www.emf-portal.org .

Kummastelen, että et perehdy edes epidemiologisiin tutkimuksiin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418,217416...

Samoin olet laiska mekanismin osalta, oksidatiivisen solustressin kautta ovat mahdollisia myös DNA-vauriot:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26151230, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19285841

Dogmaattisen asenteen sijaan toivoisin sinulta vastuullisuutta, kun kyseessä on lasten terveys.

Käyttäjän OlliPekonen kuva
Olli Pekonen

Ihmisille on jo pitkään pidetty turvallisena mikroaaltosäteilyaltistuksella rajaa 2W/kg (CENELEC, USAssa FCC 1,6W/kg). Tämäkin lukema on saatu kymmenkertaisilla turvamarginaaleilla.

Mikko: Jos otetaan lapsi, joka painaa 25kg ja jonka poikkipinta-ala on vaikkapa 0,4m2, mikä on S=1mW/m2 teholla (per pinta-ala) lapsen SAR-arvo, jos oletetaan, että puolet (todellisuudessa luku olisi varmasti paljon pienempi heijastusten takia) mainitusta mikroaaltotehosta imeytyy lapseen?

Äkkiä laskettuna minä saan arvon 8uW/kg, eli 8mikroWattia kilolle.

Tämä on neljä miljoonasosaa turvallisena pidetystä tehosta painoyksikköä kohti. Siis varsin vähän. Siis varsin turvallista.

Jos pelkäät koulurakennuksen seinässä olevaa tukiaseman antennia, uskallatko varmasti viedä lapset autolla kouluun? Esim. vuonna 2006 liikenteessä kuoli Suomessa 336 ihmistä. Matkapuhelinten ja niiden tukiasemien säteilyyn (tai muiden vastaavien langattomien laitteiden säteilyyn) on todistetusti kuollut 0 ihmistä. Samoin tähän säteilyyn sairastuneita on todistetusti 0.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Käytät Olli käsitettä "kymmenkertaisilla turvamarginaaleilla". Tämä paljastaa, että et ollenkaan ymmärrä mistä puhut.

Tuon 2 W/kg rajan taustalla on YKSI eläintutkimus, jossa rotat lakkasivat syömästä tietyllä säteilytasolla. D'Andrea, Gandhi & Kesner (1975)

Ja tämän perusteella laskettiin vielä väärin tuo "turvamarginaali". Kornia.

Kurkkaapa ja hae kappale "Fifty-fold Safety Limit Is Specious":
http://ehtrust.org/wp-content/uploads/2013/12/FCC-...

Toivoisin, että ottaisit selvää myös noiden sponsoroitujen standardien taustoista, esimerkiksi seuraavasta väitöskirjasta:

http://ro.uow.edu.au/theses/3148/

Olen pitänyt useita esityksiä radiotaajuisen säteilyn raja-arvoista eri yliopistoissa ( http://tinyurl.com/RF-Guideline1 ) . Siksikin ihmettelen kommenttejasi.

Vielä kehtaat puhua vähätellen lasten altistuksesta. SAR (Specific Absorption Rate) mittausjärjestelmän kehittäjä, professori Om Gandhi oli sen verran fiksu mies, että hän toi esille, että SAR-testausjärjestelmä ja yleensäkään SAR-arvon laskeminen ei millään tavalla suojaa lapsia. Tämän hän tuo esille seuraavissa journal-paperissa, jonka toivoisin sinun Olli vihdoin lukevan:

http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=60001122233
http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7022311191

Kummalliset hokemasi vielä jatkuivat kommenttisi lopussa: "Samoin tähän säteilyyn kuolleita ja sairastuneita on todistetusti 0".

Brasialialainen Doden tutkimusryhmä selvitti, että 500 metrin lähistöllä tehokkaammista tukiasemista olivat niin syöpäsairaudet kuin (ennenaikaiset) kuolemantapaukset kasvanneet:
'Mortality by neoplasia and cellular telephone base stations in the Belo Horizonte municipality, Minas Gerais state, Brazil':
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Jo aikaisemmin lääkäri Horst Eger on tehnyt arvokasta työtä selvittäessään syöpätapausten yhteyttä tukiasemiin:
http://www.umg-verlag.de/umwelt-medizin-gesellscha...
http://www.tetrawatch.net/papers/naila.pdf

Tuon edellisessä viestissäni mainitsemani Ranskan matkapuhelintukiasemia koskevan terveyslain taustalla on lääkäri Roger Santinin 20 vuoden tärkeä työ, hänen diagnosoidessaan ja hoitaessaan tukiasemista sairastuneita:
http://www.researchgate.net/publication/242246458_ARGUMENTS_SCIENTIFIQUES_JUSTIFIANT_L'APPLICATION_IMMEDIATE_DU_PRINCIPE_DE_PRECAUTION_A_L'ENCONTRE_DE_LA_TELEPHONIE_MOBILE

Italiassa oikeusistuin määräsi antennirakennelman ylläpitäjän korvaamaan epätavallisen korkeat syöpäsairastumiset Cesanon kylässä läheisyydessässä :
http://www.bbc.com/news/world-europe-10634977

Johtuuko Olli nuo virheelliset hokemasi aikaisemmasta työskentelystäsi Nokia-firmassa ja mobiilistartup-hype-miehenä? Oletko aivopesty vai mikä estää sinua lukemasta tutkimuksia ja perehtymästä aihealueeseen?

Käyttäjän LauriSarja kuva
Lauri Sarja

Menin eräällä paikkakunnalla käymään erään perheen luona heillä oli tutkimuksissa todettu 15v. tyttärellä aivoissa syöpäkasvain.Kysyn missä pidät yöllä kännykkää Tytär sanoi että tyynyn alla. Eiköhän se ole niin Epäiliät pankaa tyynyjenne alle kaikki kännykät mitä huushollista löytyy. Taitaa olla että opiskelu on mennyt polusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset