Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Teollisuuden sponsoroimat riskienkieltäjät vähättelemässä lasten riskejä

Aivan oma ammattikunta on olemassa Bioelectromagnetics-alueen tutkimuksessa: rahasta ja toimeksiannosta toimivat riskienkieltäjät. Heidän moraaliton toimintansa tulee esille, kun mitataan lasten altistumista kännykän radiotaajuiselle säteilylle ja tehdään yhteenvetoja aikaisemmista dosimetria-tutkimuksista.

Esimerkki:

Foster, K. R., & Chou, C.-K. (2014). Are Children More Exposed to Radio Frequency Energy From Mobile Phones Than Adults? IEEE Access, 2, 1497–1509.

http://doi.org/10.1109/ACCESS.2014.2380355


Tutkimuksen rahoitus:  Mobiilaitevalmistajat, Mobile Manufacturers Forum. Chou on toiminut lisäksi aikaisemmin Motorolan palveluksessa ja Foster US Armyn.

Systemaattisesti, läpi tutkimuspaperin he vähättelevät lasten altistusta ja aikaisempia tutkimuksia. Vaikka seuraava mittauskuva jo kertoo, mikä ongelma on:
 

Absorptio, mikroaaltosäteilyn uppoaminen lapsen päähän

Kuva 1. Radiotaajuisen säteilyn ('kännykkäsäteilyn') absorptio eli uppoaminen päähän ja aivoihin kännykkää käytettäessä päätä vasten.

 

Koska Fosterin ja Choun paperi sisälsi suuria virheitä lasten altistuksen osalta, SAR-tutkimuksen Grand-Old-Man, professori Om Gandhi kirjoitti vastineena journalpaperin, jossa hän kumosi Fosterin ja Choun väitteet yksi toisensa jälkeen:

Gandhi, O. P. (2015). Yes the Children Are More Exposed to Radiofrequency Energy From Mobile Telephones Than Adults. IEEE Access, 3, 985–988.

http://doi.org/10.1109/ACCESS.2015.2438782

(Kummatkin tutkimuspaperit ovat Open Access eli koko tutkimuspaperit ovat ladattavissa yo. linkkien takaa.)


Professori Gandhi tuo tutkimuspaperissaan selkeästi esille sen, että lasten aivot absorpoivat 2 kertaa enemmän radiotaajuista säteilyä kännykästä kuin aikuisen aivot. Luuytimen kohdalla absorptio on 10 kertaa suurempi kuin aikuisella. Tämä on erityisen ongelmallista, koska luuytimessä tapahtuu kantasolujen tuotanto.  Lasten riskit kännykkkä-, tabletti- ja -läppärikäytöstä kehoa vasten ovat siis merkittävästi suuremmat kuin aikuisilla. Mitä nuorempi lapsi on mobiililaitteiden käyttöä aloittaessaan, sen suurempi riski.

Environmental Health Trustin (EHT) asiantuntijat ovat havainnollistaneet, miten Chou ja Foster dataa manipuloivat:

Vääristelty lähteiden käyttö Foster ja Chou -artikkelissa  

Kuva 2. Vasemmanpuolimmaisessa kuvassa todellisuus: mikä osuus tutkimuskatsaukseen valituista tutkimuksista osoittaa suurempaa lasten altistusta. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa Fosterin ja Choun tekemä 'fiksaus' samasta asiasta.

Näiden virheiden johdosta EHT:n asiantuntijat Morris et al. (2015) aiheellisesti vaativat Fosterin ja Choun tutkimuspaperin vetämistä pois (retract) tiedelehdestä.

 

EHT:n asiantuntijat myös videolla havainnollistavat tätä ongelmatiikkaa ja lasten riskiä:

https://.be


Aikaisemmin Foster on mobiililaitevalmistajien Wi-Fi Alliancen rahoittamana kirjoittanut mm. WLANien terveysriskejä vähättelevän paperin.

Fosterin spin-kierrokset ovat ulottuneet Suomeenkin, Tiedetoimittajien Maailmanjärjestön tilaisuuteen. Jolloin hän raahasi maahamme kokonaisen Spinning Dream Teamin toimittajia erehdyttämään.  

Ehkä juuri siksi tästä alueesta ei koskaan kuule Suomessa (valta)lehdissä?!?!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset