Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Suuri amerikkalainen NTP-tutkimus: radiotaajuinen säteily aiheuttaa kasvaimia

National Toxicology Program (NTP)-tutkimusohjelmassa selvitettiin mobiiliteknologioiden (mm. GSM) kroonisen radiotaajuisen (RF) säteilyn kuormituksen (9 tuntia päivässä) vaikutuksia koe-eläimiin. Tutkimus oli mittaluokaltaan maailman suurimpia. GSM-kuormitus aiheutti säteilytetyille koe-eläimille  glioomaa (pahalaatuista aivokasvainta) ja schwann-solujen kasvaimia sydämessä.

https://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/index.html
 

PÄIVITYS 29.3.2018:  NTP:n Review-tilaisuudessa vahvistui seuraavat luokitukset:

Male Rats --> GSM & CDMA --> Heart: Schwannoma --> Clear evidence -luokitus

Male Rats -->  GSM & CDMA --> Brain: Glioma --> Some evidence -luokitus

Male Rats --> GSM --> Adrenal Medulla --> Some evidence -luokitus

https://drive.google.com/file/d/1eAAynpzp_l5D_QLULtDwD-HWqb_M-Diu/view

https://factor.niehs.nih.gov/2018/4/feature/feature-2-cell-phone/index.htm


Tämä tarkoittaa sitä, että USA:sa FCC:n tulisi seurata näitä uusia luokituksia ja suosituksia, johtaen mahdollisesti radiotaajuisen säteilyn raja-arvojen ja laitteiden tuottamien kenttien pienentämiseen.


Uutisjuttuja NTP Review:n tuloksista: 

https://qz.com/1241867/cell-phone-radiation-can-cause-cancer-in-rats-acc...

http://www.newsobserver.com/news/business/health-care/article207112454.html

PÄIVITYS 25.3.2018: Toinen vastaava eläinkoe (tekijänä: Ramazzini Instituutti, Italia) raportoi 22.3.2018 samanlaisia schwan-solujen kasvaimia sydämessä GSM-kuormituksessa kuten NTP-tutkimuksessa, matkapuhelintukiasemia vastaavalla säteilytasolla.

PÄIVITYS 26.2.2018: Vahvistus: Vahvempi radiotaajuisen säteilyn aiheutti kasvaimia (lehdistötiedote 2.2.2018). Samalla viranomainen varovainen lausunnossaan ja uuden dokumenttireview:n aika (26.-28. maaliskuuta 2018) ilmoitettiin.

Merkittävin uusi löydös: Kasvaimet glia- ja schwannoma-solujen kasvaimia ja niiden esiintymispaikka tietyssä elimessä riippuen RF-altistuksen luonteesta (far-field vs. near-field).

PÄIVITYS 1.10.2017: National Toxicology Program( NTP)-tutkimuksesta on julkaistu uusi raportti, joka raportoi niin hiirissä kuin rotissa DNA-variot .

National Toxicology Program -tutkijaryhmä on nyt syksyllä 2017 julkaissut uusia tuloksia, joissa tulevat esille DNA-vauriot. He tuovat esille, että sekä hiirillä ja rotilla radiotaajuinen säteily aiheutti DNA-vaurioita ja kommentoivat, että "exposure to RFR [radio frequency radiation] has the potential to induce measurable DNA damage under certain exposure conditions. ".

Yhteenveto: http://www.saferemr.com/2016/05/national-toxicology-progam-finds-cell.html

 

Verrokkikoe-eläimillä (joita ei säteilytetty GSM-kännyköilllä), ei ilmennyt näitä kasvaimia/DNA-vaurioita. Tutkimuksen tulos on kiinnostava, koska myös ihmisten epidemiologisissa tutkimuksissa näkyy gliooman ja schwannoman (kuulohermokasvaimen) riski kännykän heavy-käyttäjillä.

Tämän 25 miljoonan dollarin National Toxicology Program (NTP) tutkimusohjelman tulosten perusteella myös radiotaajuisen säteilyn ('kännykkäsäteilyn') raja-arvoja ja erityisryhmien (mm. lasten) riskejä on mietittävä uudelleen.

Lehdistötiedote: http://biorxiv.org/content/early/2016/05/26/055699

http://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/releases/2016/may27/

Finanssimaailmassakin asia on huomioitu mobiilibusineksen riskien osalta, Wall Street Journal teki hyvän uutiskatsauksen tutkimuksen tuloksista:

https://


Päivitys: USA:n Syöpäsäätiö (American Cancer Society) on julkistanut historiallisen tiedotteen, jossa tuo esille NTP-tutkimustulosten merkittävyyden ja riskienhallinnan tarpeen. Kyse on paradigman muutoksesta: vanha thermal-lämpöparadigma ("haitallisia vaikuksia vain, jos kännykkäsäteily nostaa lämpötilaa kudoksissa") väistyy makrotason lämmön noususta riippumattoman non-thermal -paradigman tieltä. Tällöin jopa aiemmin riskit kieltäneen USA:n Syöpäsäätiön  on tunnustettava, että haitallisia vaikutuksia ilmenee non-thermal tasoilla, tavallisia mobiililaitteita käytettäessä ja/tai niille altistuttaessa. 

http://pressroom.cancer.org/NTP2016

 

Seuraava Useimmin Kysytyt Kysymykset (UKK, FAQ) NTP-tutkimuksesta käy läpi olennaisimmat asiat tutkimuksen tuloksista:


http://ehtrust.org/science/facts-national-toxicology-program-cellphone-r...

Seuraavalla videolla NTP-tutkimuksen alunperin suunnitellut tohtori Ron Melnick kertoo altistuslaitteistosta ja tutkimuksen taustoista:

https://youtu.be/t1_HKSMk5LQ

 

Taustoista:


WHO IARC luokitteli tutkimusnäytön pohjalta vuonna 2011 radiotaajuisen säteilyn luokkaan "mahdollisesti syöpää aiheuttava".

http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

Tämän jälkeen on julkaistu 2 merkittävää epidemiologista tutkimusta, joissa tulee esille kasvanut aivokasvainten riski kännykän heavy-käyttäjillä:
http://www.pathophysiologyjournal.com/article/S0928-4680%2814%2900064-9/...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24816517

Kaksi hyvinsuunniteltua eläinkoetta on jo osoittanut, että 3G yhteisvaikutuksena kemikaalien kanssa aiheuttaa syöpää, erityisesti lymfoomaa, koe-eläimissä. Onkin mahdollista, että eri matkapuhelinteknologiat aiheuttavat eri tyyppisiä kasvaimia ja sairauksia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25749340,20545575

Tällä hetkellä, vuonna 2016, on jo riittävästi näyttöä kausaalisuutta mittaavalla Bradford-Hill-kriteerillä, että radiotaajuisen säteilyn syöpäluokitus pitäisi nostaa luokkaan ’todennäköisesti syöpää aiheuttava’.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192496

Valtaosa radiotaajuisen säteilyn genotoksisuutta selvittäneistä tutkimuksista osoittaa DNA-vaurioita, joka suoraan radiotaajuisen säteilyn aiheuttamana tai yhteisvaikutuksena kemikaalien kanssa. Tämän toi professori Hugo Rüdiger esille jo vuoden 2009 tutkimuskatsauksessaan:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19285841

Suuressa eurooppalaisessa EU-REFLEX -projektissa huomattiin jo vuonna 2004 radiotaajuisen säteilyn aiheuttavan DNA-vaurioita soluille. STUK oli myös mukana tässä projektissa:
http://www.verum-foundation.com/downloads/reflex-en.pdf

Tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski oli mukana EU REFLEX-projektissa ja käsittelee alueen tutkimusta blogissaan:
https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/

Euroopan neuvosto (Council of Europe) on tuonut useaan kertaan esille, että raja-arvot ovat vanhentuneet, eivätkä suojaa lasten terveyttä. Lisäksi he suosittelevat kouluihin matkapuhelintukiasemista 100 µW/m² = 0,2 V/m tasoja.
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994&la...
Tämä suositustaso on 1/10.000 -osa Suomen nykyisistä raja-arvoista.

Luontoa (lintuja, mehiläisiä, kasveja) koskevat tutkimuskatsaukset osoittavat radiotaajuisella säteilyllä olevan haitallisia vaikutuksia.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23261519
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19264463

Vaurioiden osalta ei tarvita makrotasolla lämpötilan nousua, kuten teollisuuden edustajat usein väittävät. Radiotaajuinen säteily (radiofrequency radiation, RF) aiheuttaa soluissa oksidatiivisen stressiä ja sen kautta haitallisia yhdisteitä (mm. peroksinitriittiä), jotka vaurioittavat soluja. Tämä on jo entuudestaan tunnettu haittavaikutusmekanismi mm. monen kemikaalin osalta. Seuraavassa tutkimuspaperissa Yakymenko ja hänen hänen tutkimusryhmänsä toivat vuonna 2015 esille, että tutkittaessa RF:n vaikutusta oksidatiiviseen stressiin, 100:sta tutkimuksesta 94 osoitti haitallisia vaikutuksia. Samoin tutkimuspaperissa on kuvattu vaurioita aiheuttava mekanismi jo tarkkaan:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26151230

Myös IEEE:n ammattilehdissä on osoitettu, että fysiikan lakien mukaisesti radiotaajuinen säteily voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ilman merkittävää lämpötilan nousua. Tämän toivat esille Greenebaum ja Barnes:
http://ieeexplore.ieee.org/xpl/articleDetails.jsp?arnumber=7425396

Näistä syistä vakuutusjätti Lloyds of Londonin asiamiehet ovat irtisanoutuneet vuonna 2015 mobiiliteknologiioiden aiheuttamien vaurioiden korvauksista:
https://www.lloyds.com/ , http://tinyurl.com/EMF-exclusion
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Valtavan työn olet nähnyt Mikko jo edellisessäkin artikkelissasi. Kiitos!

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kiitän Päivi. Koitin suhteuttaa noita tuoreita NTP-projektin löydöksiä aikaisempaan tutkimukseen.

Näyttää siltä, että maailmalla riskitietoisuus on lisääntynyt ja vihdoin mm. USAssa on asioita tapahtumassa:

http://www.scientificamerican.com/article/major-ce...

http://spectrum.ieee.org/the-human-os/biomedical/e...

http://www.motherjones.com/environment/2016/05/fed...

http://microwavenews.com/news-center/ntp-cancer-re...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Radiotaajuuksilla on "säteilytetty" ihmisiä jo toista sataa vuotta, eli niitä on muitakin kuin kännykkäsäteily. Ja periaatteessa se valokin on sitä "radiotaajuista" säteilyä, tosin taajuus on "hieman" korkeampi kuin parhaallakaan radiolähettimellä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Et taida olla Juha mitannut radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) tasoja ympäristössämme? Ne ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet monilla paikoilla, eritysesti kaupunkien keskustoissa sadoilla prosenteilla.

Pelkästään yhdessä vuodessa ne lisääntyivät seuraavan, tarkan tutkimuksen mukaan 57 % : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25127524

Nyt keinotekoisen (laitteiden tuottaman) radiotaajuisen säteilyn tasot ovat miljoonia kertoja suurempia kuormituspaikoissa kuin luonnossa esiintyvät luonnollisen radiotaajuisen säteilyn.

Elämä maapallolla on kehittynyt auringonvalon vaikutuksesta. Turha sotkea siis luonnollista valoa keinotekoisiin pulssimaisiin, vahvasti moduloituihin mikroaaltoihin.

Kannattaa sun lisäksi kurkata tuo IEEE:n artikkeli aiheesta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Laittakaapa mahdolisimman laajaan jakeluun.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Yritetään, Martti. Suomen mediassa vain on ollut paljon (itse)sensuuria näille uutisille.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Ai todellista? Vai pistitkö Jari-Pekka videolinkin ihan huumorilla ;-)

Pätkässä mainitaan "Studies ... involving more than a million human beings" viittaa huonomaineiseen Danish Cohort Study -tutkimukseen:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86287-...

Kun WHO IARC luokitteli radiotaajuisen säteilyn luokkaan 'mahdollisesti karsinogeeninen', oli tuo Tanskan kohorttitutkimus tarkastelussa sivuutettu huonolaatuisena.

Nythän epidemiologisissa tutkimuksissa nähdään kännykän heavy-käyttäjillä kasvanut aivokasvaimen ja kuulohermokasvaimen syöpäriski. Pistin näitä ylös tiedoksi. Näiden kasvainten määrä on kasvamassa. Tilastoja tarkasteltaessa on tärkeä katsoa näiden kasvainten esiintymistä. Kiinnostava yksityiskohta on se, että USA:ssa jo 15-19 vuotiaiden kasvaimista valtaosa on keskushermoston ja aivojen kasvaimia: ( http://www.abta.org/about-us/news/press-releases/m... ).

Vielä tuohon videoosi, Jari-Pekka, liittyen - NYTimesilla on muuten melkoinen omistuksellinen ongelma mobiiliuutisoinnissaan:

http://townhall.com/columnists/anncoulter/2015/06/...

http://www.npr.org/2013/02/18/172336338/mexico-tri...

Syövän osalta on hyvä katsoa USA:n Syöpäsäätiön uusinta tiedotetta:

http://pressroom.cancer.org/NTP2016

Ääni on muuttunut kellossa.

Harri Markkula

Vähentääkö vai lisääkö kännykän käyttösyöpäkuolleisuutta?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Pitkäkestoinen ahkera kännykänkäyttö (useita tunteja päivässä, yli kymmenen vuoden ajan) selkeästi lisää tiettyjen kasvainten ja syöpien riskiä. Tällä hetkellä ongelma on kuolleisuuden osalta pahalaatuinen aivokasvain gliooma, jonka selviämisennuste on huono. Näiden pahalaatuisten aivokasvainten määrä tällä hetkellä 100.000 ihmistä kohden on pieni (vain muutama), mutta määrän kasvaessa asiasta voi tulla ongelmallinen: http://www.omicsonline.org/the-potential-impact-of... . Lyhytkestoinen kännykäkäyttö taas ... saattaa jopa vähentää kuolleisuutta! Haasteena vain on se, että kukaan ei tiedä tarkkaan tuota rajaa, jossa lyhyt, immuniteettia vahvistava vaikutus muuttuu haitalliseksi.

Jussi Säntti

Maailmassa on ainetta ja säteilyä. Säteily pitäisi saada pois.

Käyttäjän TeroTiensuu kuva
Tero Tiensuu

Miksi et mainitse että kännykkäsäteilytetyt rotat elivät pidempään kuin kontrollinsa?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Mainitsen. Rottia säteilytettiin siis syntymästä 9 tuntia päivässä 2 vuoden ajan:
http://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/...

On mahdollista, että aluksi säteilyllä oli vastustuskykyä ja yleiskuntoa parantava vaikutus, mutta tutkimusjakson loppupuolella osalla GSM-säteilytetyistä rotista vastustuskyky totaalisesti petti aiheuttaen kasvaimia. Koska altistuaika oli 2 vuotta, nämä säteilytetyt rotat eivät ehtineet kuolla kasvaimiin tutkimuksen aikana.

Kuuntelin tuon tutkimuksen julkistustilaisuuden konferenssipuhelun tallenteen, jossa pohdittiin samaa asiaa. Itseäni kiinnostaisi, mikä oli DC-ja AC-magneettikentän taso noiden häkkien kohdalla. Tämä liittyy Portellin ja kumppanien uraaurtavan tutkimuksen tuloksiin: http://tinyurl.com/Portelli-DC , jossa magneettikenttien tason huomattiin olevan huomattavan suuri solunäytteiden inkubaattorien (säilytysastioiden kohdalla) ja jo valmiiksi vääristävän tutkimustuloksia. Tämä Portellin tutkimus ei siis liittynyt koe-eläimiin, vaan soluviljelmiin, mutta soluja on rotissakin ;-) Valitettavasti tätä AC- ja DC-magneettikentän tasoja NTP-laboratoriossa en ole virallisista dokumenteistta löytänyt.

Vielä Tero tuosta NTP-tutkimuksen tuloksesta: Täydellistä tutkimusta ja tutkimusasetelmaa ei ole. Tämän olen itsekin oppinut toimittuani yli 20 vuotta tutkijana. Harvoin tehdään kuitenkin yhtä hyvä ja tarkka tutkimusasetelma kuin NTP-ohjelmassa. Erityisesti tuo altistuslaiteiston suunnittelu professori Niels Kusterin opastamana oli huippuluokkaa. Ja jos tutkimuksen tuloksena on se, että vain säteilytetyt eläimet saavat kasvaimia, pitäisi sen johtaa jatkotoimiin. Kuten Amerikan Syöpäsäätiön tiedotteessa mainitaan: http://pressroom.cancer.org/NTP2016 .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset