Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Kilpirauhassyöpien kasvu. Mikä vaikutus on älypuhelimilla?

Tarkastelimme kilpirauhassyöpämäärien kasvua Ruotsin tilastojen pohjalta. Tiettyä näyttöä on siitä, että radiotaajuinen säteily (mikroaaltosäteily) olisi yksi osatekijä kasvulukuihin. Tässä yhteydessä tarkastelen alla älypuhelinten mahdollista lisäriskiä kilpirauhaselle. Herää kysymys: Onko Suomessa näkyvissä samanlainen kilpirauhassyöpien kasvutrendi kuin Ruotsissa?

Tutkimuspaperimme:

Carlberg, M., Hedendahl, L., Ahonen, M., Koppel, T., & Hardell, L. (2016). Increasing incidence of thyroid cancer in the Nordic countries with main focus on Swedish data. BMC Cancer, 16(1), 426.


Yhteenvetona toimme esille, että lisääntyneisiin kilpirauhassyövän määriin mahdollisesti vaikuttavat:

A) lisääntynyt ionisoivan säteilyn kuormitus ( erityisesti tietokonetomografiasta eli CT-kuvauksista johtuen)

B) lisääntynyt ionisoimattoman säteilyn kuormitus (erityisesti radiotaajuiseen säteilyyn liittyen).

 

Kun tarkastelee Ruotsin tilastoja, suurehko kilpirauhassyöpien kasvu on näkyvillä 20-39 vuotiailla naisilla ja tämä kasvu on vuodesta 2004 lähtien.
 

Joinpoint regressioanalyysi, ikästandardardoitu kilpirauhassyövän esiintyvyys, naiset  20–39 vuotta 1970–2013.


KUVA: Joinpoint regressioanalyysi, ikästandardardoitu kilpirauhassyövän esiintyvyys, naiset  20–39 vuotta 1970–2013 (Carlberg et al., 2016, 4)

(Kilpirauhassyöpä on selvästi yleisempi naisilla kuin miehillä, tämän syöpätyypin osalta onneksi on hyvä selviämisennuste.)

 

Oma osuuteni tutkimuspaperissa liittyi altistuksen määrittelyyn.

Vanhemmissa kännyköissä antenni oli ulkoinen. Seuraavan sukupolven kännyköissä antenni oli jo upotettu kännykän kuoren sisään. 'Äly'puhelimissa ('smart' phones) on useita antenneja ja monet näistä aktiivisista antenneista ovat laitteen alaosassa, hyvin lähellä kilpirauhasta. Hahmotimme tätä muutosta seuraavan kuvion kautta.


Kännykän antennit, eri laitesukupolvet ja kilpirauhanen.

KUVA: Kännykän antennin sijoitus suhteessa kilpirauhaseen. (Carlberg et al., 2014, 11)

 

Huomionarvoista yllä olevaan kuvaan liittyen on se, että arvostettu Wienin lääkäriyhdistys on juuri antanut erityisohjeet 'äly'puhelinten terveysriskeihin liittyen ja varoittaa pitämästä useita lähettimiä (3G, 4G, WLAN, Bluetooth) päällä jatkuvasti.

Wienin lääkäriyhdistys. Ohjeet kännyköiden terveellisempään käyttöön.

KUVA. Wienin lääkäriyhdistyksen 10 lääketieteellistä ohjetta kännyköiden terveellisempään käyttöön. Klikkaa koko ohje näkyviin. (saksaksi, englanniksi.)

Tämäkin lääkäriyhdistyksen varotoimi kertoo siitä, että 'äly'puhelinten riski liittyy useaan samaan aikaan lähettävään ja vastaanottavaan antenniin. Tämä usean antennin samanaikainen kuormitus voi jopa moninkertaistaa kilpirauhasen säteilykuormituksen vanhempiin kännyköihin verrattuna.

 


Lauer tutkimusryhmineen on aikaisemmin selvittänyt niitä elimiä, jotka eniten altistuvat radiotaajuiselle säteilylle, niin lähikentässä (near-field: henkilökohtaiset mobiililaitteet) kuin kaukokentässä (far-field: matkapuhelintukiasemat + WLAN-reitittimet + tutkat ym.).


 

Lauer ja kumppanit 2013 - Eri elinten absorptio SAR-arvoina eri taajuuksien suhteen - far-field.

Kuva. Eri elinten altistus eri taajuuksilla, far-field. Huomioi kilpirauhanen (thyroid gland) ja taajuus 1950 MHz. (Lauer et al., 2013)

Kilpirauhanen on Lauer ja kumppanien (2013) laskelmiensa mukaan yksi eniten altistuva elin niin lähi- kuin kaukokentän altistuksen osalta.
Toimme tämän seikan myös tutkimuspaperissamme esille.

 

 

Etelä-Koreassa on maailmassa ehkä kauimmin käytetty 'äly'puhelimia suuressa mittakaavassa. Samoin Etelä-Koreassa on nykyään kilpirauhassyöpä naisten yleisin syöpätyyppi.  Siksi kiinnnostava on seuraava kuvio:

 

Kilpirauhassyöpien esiintyvyys ja niihin liittyvä kuolleisuus Etelä-Koreassa


KUVA:  Kilpirauhassyöpien esiintyvyys ja niihin liittyvä kuolleisuus Etelä-Koreassa, 1993–2011 (Ahn, Kim & Welch, 2014).

 

Tutkimuspaperin kirjoittajat Ahn, Kim & Welch (2014) tuovat esille parantuneen diagnostiikan, mutta eivät käsittele radiotaajuisen säteilyn ja mobiililaitteiden merkitystä kilpirauhassyöpien kasvussa.

 

Carlberg et al. (2016)-tutkimuspaperimme julkaisun jälkeen tarkastelin vielä Ruotsin Sosiaalihallituksen tietokantaa, jossa näkyy myös tämä kasvu:

http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/cancer --> Valitse: Sköldkörtel . Tässäkin tilastossa näkyy merkittävä kasvu. Juttu aiheesta.

 

EXTRA: Aikaisemmassa blogijutussani tarkastelin radiotaajuisen säteilyn vaikutusta kilpirauhashormonin ja TSH-hormonin tasoihin:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132692-kilpirauhasongelmat-m...

Tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että radiotaajuinen säteily pystyy eri muodossaan (GSM, 3G, WLAN ym.) häiritsemään kilpirauhasen toimintaa. Siksi kannattaisi Suomen Kilpirauhasliitto Ry:n ehkä kiinnittää enemmän huomiota tähän aihealueeseen. Niin kilpirauhassyövän kuin muiden kilpirauhasen toimintahäiriöiden osalta.

Syövän syntymekanismista radiotaajuiseen säteilyyn liittyen suosittelen seuraavaa kahta esitystä: 1 , 2 .


Olisi kiinnostavaa saada tarkkaa tietoa Suomen kilpirauhassyöpätilastoista erityisesti aikaväliltä 2004 - 2016.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Sen kun käyt katsomassa Syöpärekisterin tilastoja:
http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/ajant...
Valitse sieltä insidenssi aikajaksottain, miehet ja naiset omissa taulukoissaan.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Taisin jättää muutaman tehtävän US:n lukijoillekin ;-) Hyvin kommentoit, Tapio.

Kun tarkastelee Suomen tilastoa: http://stats.cancerregistry.fi/stats/fin/vfin0004i... ,

Otsikko: "Vuosittaiset keskimääräiset syöpätapauksien määrät vuosina 1968-2014 primaaripaikoittain ja kalenterijaksoittain, NAISET."

Primaaripaikka: Kilpirauhanen

--> Yleisesti kaikista esillä olevista syöpätyypeistä, kilpirauhassyövän kasvu näyttäisi olevan kiihtyvää, erityisesti jaksosta 2003-2007 lähtien. (Vaihtelevat kalenterijaksot hieman haastavat tulkita. Samoin tämä tilasto koskee kaikkia ikäryhmiä.)

Minua kiinnostaisi vielä Suomessa tarkka kasvu tuossa naisten 20-39 vuotta ikäryhmässä, aikavälillä 2004-2014. Seuraava ikäryhmätilasto kun sitä ei vielä kerro, ( http://stats.cancerregistry.fi/stats/fin/vfin0008i... ) . Tarkennuksia yhä kaivataan.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Hienoa. Upea asenne tietämyksen jakoon.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kannustan katsomaan NORDCANin tilastoa Suomen osalta:

http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/english/frame.asp

Valitse: Cancer: Thyroid + Finland .

Vuodesta 2006 näyttäisi olevan selkeä kasvua naisten kilpirauhassyöpien osalta. Toki syitä tähän kasvuun voi olla olla useita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset