Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Jo 4. tutkimuskatsaus osoittaa kännykänkäytön heikentävän hedelmällisyyttä

Tuore Houston et al. (2016) tutkimuskatsaus osoittaa kännykänkäytön ja radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) haitallisesti vaikuttavan miesten hedelmällisyyteen ja sperman laatuun. Tutkimuspaperissa kuvataan vaurioita aiheuttava mekanismi, jossa kyse ei ole lämmön noususta. Paperi on jo 4. vertaisarvioitu tutkimuskatsaus, jossa vauriot tulevat esille. 

Tutkimus:


Houston, B., Nixon, B., King, B. V., De Iuliis, G., & Aitken, R. J. (2016). The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function. Reproduction (Cambridge, England). Early online.

 

Johdanto:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27601711

 

Koko tutkimuspaperi: http://www.reproduction-online.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=27601711

 

Mekanismista:


Radiotaajuinen säteily (mikroaaltosäteily) aiheuttaa mitokondrioiden toimintahäiriöitä, johtaen ROS:n (Reactive Oxygen Species)  [Reaktiivisten happiyhdisteiden] liikatuotantoon ja tämän kautta sperman vaurioitumiseen (myös DNA-vaurioihin). Paperi tuo myös selkeästi esille sen, että radiotaajuinen säteily voi aiheuttaa vaurioita ilman kudoksen lämpenemistä, selkeästi alle Suomen(kin) raja-arvojen.
 

Kuva DNA-vaurioista myös hedelmättömyyteen liittyen

Kuva 1. Ionisoimaton säteily (sis. radiotaajuinen säteilyn) pystyy vaurioittamaan DNA:ta. Tämä tapahtuu myös epäsuoran (indirect) mekanismin kautta.  Kohteena on mitokondriot, vaikutuksena reaktiivisten happiyhdisteiden / vapaaradikaalien liikatuotanto ja tämän kautta sperman (ja usein myös DNA:n) vaurioituminen

 

Reitit, pathways, joiden kautta radiotaajuinen säteily aiheuttaa hedelmättömyyttä

Kuva 2. Erilaiset reitit (pathways) keskushermoston (CNS) ja kivesten välillä, joiden kautta radiotaajuinen säteily pystyy vaikuttamaan hedelmällisyyteen. (Bin-Meferij & El-kott, 2015)Kiinnostava ylläolevassa kuvassa (ja Bin-Meferij & El-kott, 2015 -tutkimuspaperissa) on se, että annostelemalla antioksidantteja (melatoniinia, moringanlehtijauhetta ym.) ennen säteilytystä saadaan hedelmällisyysvauriot joko kokonaan estettyä tai minimoitua. Tämäkin osoittaa sen, että pienempikin annos radiotaajuista säteilyä riittää ilman antioksidantteja ja makrotason lämmönnousua ei tarvita vaurioiden ilmaantumiseen.

 

Houston ja kumppaneiden  paperi on siis jo 4. vertaisarvioitu tutkimuskatsaus, joka laajan kirjallisuuskatsauksen kautta osoittaa ahkeran kännykänkäytön heikentävän hedelmällisyyttä ja selventää lisää näitä haitallisia mekanismeja. 

 

Tästä syystä kysyinkin aikaisemmin:

 

Mobiili Munaton Mies (MMM), hedelmättömän lisäksi kyvytön?

 

Aikaisemmat 3. vertaisarvioitua tutkimuskatsausta, jotka osoittavat kännyköiden aiheuttamia hedelmällisyysvaurioita:


Liu et al. (2014) , La Vignera et al. (2012) ,  Adams et al. (2014) : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21799142,24700791,24927498


Näissä aikaisemmissa(kin) tutkimuksissa tutkijat kannustavat pitämään laitetta irti kehosta (pois taskusta), puhuessa käyttämään hands-freetä ja yleisesti pienentämään altistuaikaa (myös datayhteyksien osalta). Nämä neuvot erityisesti lisääntymisiässä oleville miehille. 
 

Huomionarvoista on kännykkään liittyvien löydösten lisäksi se, että myös muita mobiilaitteita, tablettia ja läppäriä pidetään sylissä radiotaajuista säteilyä (mikroaaltosäteilyä) tuottava langaton yhteys päällä.

Väestöliiton olisi vihdoin aika huomioida tämä ympäristötekijä toiminnassaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Jo 4. tutkimuskatsaus osoittaa kännykänkäytön heikentävän hedelmällisyyttä"

Tätä ei käy epäillä, minunkin kuopus rupee jo oleen nelikymppinen. Silloin ei ollu vielä kännyistä kovin paljon säteilyä levinny mutta sen jälkeen on ollu kännykkä kovassa käytössä ja hyvin on ehkäissy.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Tehokkaita ehkäisykeinoja? Asioilla on Erkki tosiaan aina vähintään 2 puolta ;-)

Aikoinaan amerikkalaiset merimiehet kuulemma "kyllästivät" itsensä mikroaalloilla tutkan edessä, ennen maihin iltalomalle menoa, jotta ei tulisi ei-toivottuja jälkeläisiä.

Fort Ruckerissa helikopterilentäjät harjoittelivat tutkan edessä ja myöhemmin heidän perheisiinsä syntyneillä lapsilla oli paljon kehitysvauriota.
http://microwavenews.com/news/backissues/s-o97issu...

Norjassa on Kvikk-laivan tutka-case, jossa laivalla palvelleilla merisotilailla oli myös kehitysvaurioisia lapsia.
http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Den-nye-Kvikk-sake...

Nyt nykynuoriso renaa jopa 10 tuntia päivässä sukuelintensä välittömässä läheisyydessä usealla eri mobiililaitteella.

4G mobiilidata saattaa lisäksi olla haitallisempi kuin aikaisemmat teknologiat, myös tehonsa puolesta:

http://www.digitaltrends.com/mobile/cellraid-app-m...

Paas kattoen, mitä mobiilihypen loputtua tuleville sukupolville tapahtuu.

Aki Peltola

Jälleen uutinen, jossa todetaan länsimaisten miesten hedelmällisyyden vakava ja nopea heikkeneminen:

https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli...

Myös Suomessa on lisäksi kivessyöpä vauhdikkaassa kasvussa:

https://www.iltalehti.fi/syopa/201805282200967619_...

Artikkeleissa vedotaan ympäristötekijöihin, kuten kemikaaleihin, mutta ei pohdita sanallakaan, mitä vaikkapa kännykkä taskussa aiheuttaa "kiville" ja miehisille nesteille.

Aki Peltola

Biokemian emeritusprofessori Martin Pall esittää hurjan ennustuksen ihmisten lisääntymiskyvyn nopeasti tapahtuvasta lähes totaalisesta romahtamisesta laatimassaan dokumentissa "5G: Great risk for EU, U.S. and International Health! Compelling Evidence for Eight Distinct Types of Great Harm Caused by Electromagnetic Field (EMF) Exposures and the Mechanism that Causes Them":

"I expect we will see crash in human reproduction almost to zero as happened in the Magras and Xenos mouse study which I estimate to occur within about 5 years, without any increases in our exposures. Obviously 4G and 5G will make the situation much worse."

Tässä dokumentti kokonaisuudessaan:

http://peaceinspace.blogs.com/files/5g-emf-hazards...

Aki Peltola

STUK:n Sami Kännälä väittää, että tieteellistä näyttöä radiotaajuisen säteilyn negatiivisista vaikutuksista hedelmällisyyteen ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset