EU-ennakkotapaus: Jo 3 kännykän aiheuttamaa kasvainta korvattu

Ahkeran kännykänkäytön aiheuttamia kasvaimia on korvattu työntekijöille jo 3 Italiassa. Uusin oikeuden päätös on tätä kirjoittaessa huhtikuulta 2017.

PÄIVITYS: Tuomioistuin toi päätöksessään esille sen, että on olemassa riittävästi näyttöä kännykän aiheuttamista kasvaimista.

Uusin case oli Telecom Italian työntekijä, joka on koko operaattorille …. hankala paikka.
 

Nämä korvatut kuulohermokasvain-caset olivat tyypillisiä heavy-usereita: yli 10 vuotta kännykän käyttöä, yli 2 tuntia päivittäin.

Kuvassa kuulohermokasvaimen (tumor) sijaintikohta vasten aivoja:

Akustikusneurinooma

 

PÄIVITYS: 9 vertaisarvioitua tutkimusta (sis. yhden kohorttitutkimuksen) osoittaa jo lisääntynyttä kuulohermokasvaimen riskiä ahkerille kännykänkäyttäjille.    (thanks, professor Joel Moskovitz)

Korvausvelvollinen on Italiassa INAIL, eli valtion omistama laitos, jonka vastuulla on työperäiset sairaudet ja niiden korvaukset. Korvaukset Italiassa olivat 6000-7000 euroa vuodessa/hlö.

Tämä Italian päätös nostaa esille Suomessakin työnantajan vastuun, kun työntekijä käyttää työnantajan vaatimaa työvälinettä eli radiotaajuista säteilyä (mikroaaltosäteilyä) tuottavaa kännykkää, tabletteja ja/tai läppäriä. Työnantajahan ei ole opastunut työntekijää riskeistä ja olisi jo tämän kautta korvausvelvollinen.

 

Tutkijakollegoideni Lennart Hardellin ja Michael Carlbergin tutkimukset olivat keskeisessä asemassa tuomioistuimen päätöksessä.

Kannattaa kurkata heidän tutkimuspaperinsa, jossa he osoittavat, että kaikki syövän (ja kasvainten) kausaliteettia koskevat kohdat täyttyvät jo radiotaajuisen säteilyn osalta.  Suosittelen Introduction-kappaletta.

Merkittävä asia on se, että tuomioistuin Italiassa (vihdoin) sivuutti teollisuuden rahoittamat ja ICNIRP-organisaation jäsenten tekemät tutkimukset. 

Seuraavassa kuvassa tämä ICNIRPin jäsenten ongelmatiikka kuvattuna.<

 

Konflikti ja korruptio - ICNIRP ja WHO International EMF Project ja SCENIHR ja SSM

ICNIRPin ja WHO International EMF Projectin kritiikki ehkä kertoo syistä, miksi tuomioistuin sivuutti teollisuuden sponsoroimat tutkimukset.

 

Italiassa on journalistit selvittäneet erityisesti  kahden ICNIRP-jäsenen väärinkäytöksiä näiden uusimpien oikeus-casejen yhteydessä.

Kuulohermokasvain (acoustic neuroma) on muuten siitä ikävä kasvaintyyppi, että kun se kirurgisesti poistetaan, kuuroutuu samalla potilaan korva.

Mielenkiintoista on seurata, kuinka nopeasti näitä korvauscaseja tulee lisää muualla Euroopassa.

Ennustan, että seuraavaksi alkaa tulla pahalaatuisia (gliooma, luokka IV) aivokasvaincaseja, koska jo 3 meta-analyysia osoittaa tätä riskiä kännykänkäytön yhteydessä. Tuon gliooman osalta ikävä asia on elinikäennuste, alle vuosi diagnoosista. Eli nämä caset tulevat olemaan astetta vakavampia ja korvaukset merkittävästi suurempia.

Maailman ensimmäisestä korvauscasesta kirjoitin aikaisemmin.

Vakuutusyhtiöt tulevat todennäköisesti edistämään riskienhallintaa. Ja irtisanoutumaan korvauksista, jolloin korvaukset kasautuvat valtion laitoksille ja veronmaksajille (kuten Italiassa tapahtui).

 

mikkoahonen

FT, tutkija, kouluttaja, trustee, ympäristöaktiivi, avantouimari
- http://www.mikkoahonen.com

Toimin aikaisemmin 20 vuoden ajan tutkijana Tampereen yliopistolla, välillä myös teleoperaattorilla työskennellen. Yhtenä tutkimusalueenani on sähkömagneettiset kentät ja niiden terveysvaikutukset.
Vuoden 2015 alusta aloitin professori, ylilääkäri Lennart Hardellin tutkimusryhmässä, epidemiologisten tutkimusten ja dosimetriatutkimusten parissa. Riskienhallinnan tutkimuksen parissa olen ollut pidempään, julkaisujani aiheesta: http://www.mikkoahonen.com/index.php/publications .

Olen kartoittanut myös mm. matkapuhelintukiasemien ja muiden mikroaaltolähettimien terveysvaikutuksia ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418,27633090,27633090 , http://www.chronicexposure.org , http://twitter.com/ChronicExposure ) .

Lisäksi olin osakkaana Sustainable Mobile Oy:ssa / Suomen Säteilykontrolli , mittaus- ja koulutuspalveluiden parissa. 10 vuoden ajan pidimme mm. Suomessa kouluissa ja yrityksissä mobiiliteknologioiden riskienhallintakoulutuksia, Euroopan parlamentin ja Euroopan neuvoston kannustamina.

Syksyn 2016 aikana loppui firman toiminta. Tämän taustasta: Isäni Antti Ahonen perusti jo vuonna 1971 yrityksen, joka keskittyi työturvallisuuteen ja työturvavälineisiin. Isäni kuolema kesäkuussa 2016 oli myös syynä yritystoiminnan loppumiseen. Taustasta lisää: https://tinyurl.com/aa-muisto .

Olen Saksassa käynyt mittalaitevalmistajien ja insinööritoimiston mittauskoulutukset. Olen mitannut työpaikkoja ja koteja, jokaisesta kohteesta lisää oppien. Pidän myös riskienhallintakoulutuksia yrityksissä ja oppilaitoksissa, jo vuodesta 2008 alkaen.

Olen mukana säätiössä nimeltä Wireless Education (htttp://www.wirelesseducation.org) ja Suomen Säteilyturva ry:ssä (https://sust.fi).

Asun Tampereella. Olen asunut myös Sundsvallissa.

Sukuni on Kainuusta ja ehkä juuri siksi inhoan korruptiota, suomettumista, heikompien sortamista ja tieteen tulosten vääristelyä :-(

Tästäkin syystä kirjoitan ... tätä blogia. Olen livenä hauskempi mies kuin tässä blogissa kirjoittaessani usein sairauksista ja ympäristösaasteista ;-)

Yhteystiedot: E-mail: mikko . ahonen [ät) tutanota . com , Telegram: @ahosmikko , Signal: +358-46-146 5345, Wire.com: @mikkoa (lähetäpä palaverikutsu sähköpostin kautta).

Disclaimer: Tässä blogissa ilmaisemani mielipiteet ovat omiani, eivät edusta minkään organisaation tai yrityksen virallista kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu