Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Hometaloista - radiotaajuinen säteily oireiden ja nopean homehtumisen taustalla?

Sisäilmastoseminaari 2017:ssa Helsingissä pidimme esityksen radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) terveysvaikutuksista. Mikroaaltosäteily nopeuttaa myös bakteerien ja sienten kasvua. Tästä syystä oli jo korkea aika aloittaa Suomessa keskustelu tästä vaietusta ympäristötekijästä.

Nyt todennäköisesti monessa "hometalossa" tehdään kalliita ja turhia remontteja, vaikka syy on liian suurissa radiotaajuisen säteilyn tasoissa.  

- - - -


Yhdessä juristi Marjukka Hagströmin kanssa siis pidimme seuraavan esityksen Sisäilmastoseminaarissa :

 

              Radiotaajuisen säteilyn yhteys terveellisiin asuin- ja työtiloihin

http://www.sisailmayhdistys.fi/content/download/3483/23018/file/sisem201...

 

Esitysdiat sisältävät ehkä mielenkiintoisia caseja, joita olemme Suomessa joutuneet seuraamaan. Seuraavassa case-kuvassa on kuvattu tyypillinen riskitilanne, matkapuhelintukiaseman antennit ovat hyvin lähellä huoneistoja ja antennien teho on liian suuri.


Kuva 1. Kerrostalo ja hyvin lähellä sijaitsevat matkapuhelintukiaseman antennien säteilykuvio.

Kuva 1. Matkapuhelintukiaseman antennien tasolla suurimmat mikroaaltosäteilyn tasot, jotka vastasivat myös asunnossa olleiden ihmisten oireita. Talon alimmissa kerroksissa ei näitä terveysongelmia ollut. Kyseisessä casessa oireet alkoivat n. 1 V/m (2650 (µW/m2) tasoista, kun raja-arvo sallii säteilyttää ihmisiä aina 41-61 V/m asti (riippuen käytetystä teknologiasta). Teollisuus on päässyt vaikuttamaan näihin raja-arvoihin, jolloin kroonisen (24/7) altistuksen vaikutuksia ei ole näissä ICNIRP-raja-arvoissa otettu huomioon.

Hometaloissa on dokumentoitu ihmisillä terveysongelmia, jolloin tärkeä olisi ensiksi erottaa radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat oireet/vauriot pelkästään(!) homeiden (sis. bakteerien, sienten) aiheuttamista oireista/vaurioista.

Alla ranskalaisen veteraanitutkija Roger Santinin tutkimusryhmän tutkimuspaperista lainattu kuva, joka listaa yleisimmät radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat oireet suhteessa etäsyyteen :Kuva 2. Santinin tutkimusryhmän löydökset eri oireista tietyillä etäisyyksillä matkapuhelintukiasemasta.

 

Kuva 2. Yleisimmät matkapuhelintukiasemien aiheuttamat oireet: Uniongelmat, krooninen väsymys, päänsärky, keskittymiskykyongelmat, muistihäiriöt, masennus, iho-ongelmat (Santini et al. , 2002)Yhteenveto matkapuhelintukiasemien epidemiologisista tutkimuksista, joissa myös vakavammat sairaudet tulevat esille: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418

 

Saksalaiset ja itävaltalaiset lääkärit ovat törmänneet tähän terveysongelmaan. Niinpä he ovat mukana laatimassa seuraavaa EUROPAEM-suositusta terveellisemmästä asuinympäristöstä:

 EUROPAEM-suositustasot radiotaajuinen säteily.

Kuva 3. Euroopan Ympäristölääketieteen Akatemian (EUROPAEM)-suositustasot (sivu 138) radiotaajuiselle säteilylle asunnoissa. Huomattavaa on, että tasot ovat tuhannesosia Suomen virallisista ICNIRP-raja-arvoista.

Suomessa sadat koulut toimivat matkapuhelintukiasemina, vastoin Euroopan Parlamentin ja Euroopan neuvoston suosituksia. Edes kouluissa pitäisi pikaisesti huomioida nuo EUROPAEMin suositustasot.

Sisäilmastoseminaarin tulevassa kirjajulkaisussa käsittelemme tarkemmin tätä aluetta.

- - - -

Myös puut, kasvit, hyönteiset ja eläimet kärsivät matkapuhelintukiasemien lähellä:


Radiofrequency

Kuva 4. Esimerkki, miten puissa näkyy vahvempi radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) kuormitus matkapuhelintukiasemasta. Puun vauriot alkavat tukiaseman puolelta. Vauriot vaihtelevat puulajin mukaan. Pohjana: Waldman-Selsam et al. (2016)

 

Waldmann-Selsam, C., Balmori-de la Puente, A., Breunig, H., & Balmori, A. (2016). Radiofrequency radiation injures trees around mobile phone base stations. The Science of the Total Environment, 572, 554–569.

https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.08.045

Opas näiden vaurioiden tarkkailuun: http://kompetenzinitiative.net/KIT/KIT/new-observation-guide-tree-damage/

 

Luontoa koskevat RF-tutkimuskatsaukset: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19264463,23261519

- - - -

HOME-YHTEYS

Oma kokonaisuutensa, jota emme Sisäilmastoseminaarissa ehtineet käsitellä, on pieneliöstön kasvuedellytykset. Siksi seuraavaksi tuon tämän alueen esille.


Hyvin ajankohtaisia tutkimuspapereita sienten ja bakteerien kasvusta hometaloihin liittyen:

 


Taheri, M., Mortazavi, S. M. J., Moradi, M., Mansouri, S., Hatam, G. R., & Nouri, F. (2017). Evaluation of the Effect of Radiofrequency Radiation Emitted From Wi-Fi Router and Mobile Phone Simulator on the Antibacterial Susceptibility of Pathogenic Bacteria Listeria monocytogenes and Escherichia coli. Dose-Response: A Publication of International Hormesis Society, 15(1), 1559325816688527.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5298474/

(Vain 6 tunnin RF-altistuksen jälkeen bakteeri muuttui resistentiksi antibiooteille. Testattu 900 MHz:n GSM:llä ja WLANilla. Ajankohtaista erityisesti sairaaloissa, joissa pitäisi kiireesti miettiä miten minimoida radiotaajuisen säteilyn tasot.)

+

Bayat, M., Hemati, S., Soleimani-Estyar, R., & Shahin-Jafari, A. (2017). Effect of long-term exposure of mice to 900 MHz GSM radiation on experimental cutaneous candidiasis. Saudi Journal of Biological Sciences, 24(4),

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X15003095

(Mikroaaltosäteily nopeutti tässä eläinkokeessa candidan kasvua, hidastaen merkittävästi haavan paranemista. Jälleen olennainen löydös sairaaloiden, mutta myös esimerkiksi heikentyneen vastustuskyvyn omaavien (lasten, vanhusten) asuinpaikkojen osalta. Candidan kasvu liittyy myös ihon hiivainfektioihin ja laajemmassa mitassa voi miettiä eri mikrobien kasvuedellytyksiä hometalojen rakenteissa. )  
 

Aikaisemmin keräämiäni tutkimuspapereita mikrobit-mikroaallot -yhteydestä hometaloihin liittyen:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161353-radiotaajuinen-sateil...

Kuten yllä tutkimuspapereista tulee ilmi, matkapuhelintukiasemien, WLANien ja tutkien radiotaajuinen säteily voi tietyissä olosuhteissa nopeuttaa sienten ja bakteeerien kasvua, nopeuttaen rakennuksen homehtumista. Vaikutukset bakteereihin/sieniin ilmenevät Window-efektinä: tietyn altistusajan jälkeen ja mahdollisesti tietyllä teholla. Eri teknologiat (niiden taajuudet ja pulssimuodot) vaikuttavat myös eri tavoilla tietyn bakteerin kasvuun. Siksi alue on haastava tutkimuskohde.

- - - -

YHTEENVETO:  Erittäin kiireellistä olisi mitata epäillyissä "hometaloissa" radiotaajuisen säteilyn tasot, ennenkuin taloja remontoidaan tai puretaan. Suomessa on viime vuosina "hometalojen" määrä moninkertaistunut samanaikaisesti kun radiotaajuisen säteilyn tasot ovat eksponentiaalisesti kasvaneet ympäristössämme. Olisi tärkeä myös tiedottaa terveys- ja rakennustarkastajille tästä aihealueesta.

PÄIVITYS 25.3.2019: Sisäilmastoseminaari 2019-seminaarissa kirjoituksemme FT Timo Lehdon ja TT Tarmo Koppelin kanssa on nimeltään:  "Radiotaajuisen säteilyn vaikutus hiivasienten, homeiden ja mikrobien kasvuun" (sivu 375-380). Eli jatkoimme samasta teemasta, keskittyen millimetriaaltoalueelle (myös 5G:hen liittyen).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Näkökulma tuokin.

Itsellä on empiiristä kokemusta hometaloista yli 11 vuoden ajalta ja oman kokemukseni mukaan syy kasvustoille on kyllä löytynyt linjalta rakennusvirhe, kosteus, riittävä lämpö ja ilmanvaihdon puuttuminen. Ja isossa osassa tapauksia rakennukset ja kasvustot olivat ajalta ennen kuin kännykät oli keksitty.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Toki rakennusvirheet ja vesivauriot ovat Pasi olennaisia syitä rakennusten homehtumiseen. Kirjoituksessani koitan nostaa esille sitä, että selittävätkö nuo 'perinteiset' tekijät kaikkia syitä rakennusten homehtumiselle?

Usein myös rakennuksia puretaan tai täyskorjataan, vaikka mitään syytä terveysongelmille ei löydy, puhutaan vain "hometalosta". Erityisesti näissä tapauksissa mielestäni radiotaajuisen säteilyn tasot pitäisi selvittää.

Olen myös ihmetellyt sitä, että miten yhtäkkiä vanhemmatkin, suht koht hyvin rakennetut rakennukset homehtuvat. Mikä on tällöin ympäristössä muuttunut?

Olemme tekemisissä monisyisen ongelman kanssa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei varmasti selitä kaikkea mutta todella paljon. Muovin laittaminen sinne mihin se ei kuulu ja uusien rakennusten suojaamattomuus sateelta rakentamisen aikana yhdistettynä kiireeseen selittävät lisää.

Jos tietysti puhutaan pelkistä ihmisten oireista, kuvaan voi tulla muitakin syitä kuin kasvustojen tuomat ongelmat. Onhan olemassa yliherkkiä, joiden oireita säteily voi pahentaa.

En millään jaksa uskoa että kännykkäsäteily selittää rakennusten homeongelmia kun ongelmat ovat olleet olemassa lähes niin kauan kuin ihmiset alkoivat tehdä taloja joissa oli ovet, ikkunat ja lämmitys. Ennen niihin ei juuri kiinnitetty huomiota ja tuskin hirveästi nykyäänkään Itä-, Etelä- ja Keski-Euroopassa. Veikkaan että esimerkiksi entisessä DDR:ssä, Venetsiassa tai Lontoossa talot ja asunnot ovat huomattavasti enemmän kuin Suomessa umpihomeessa mutta muualla se ei paljon kiinnosta.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #3

Radiotaajuinen säteily vaikuttaa selkeästi homeiden (mikrobien) kasvuun ( http://tinyurl.com/rf-mold ), siksi siihen liittyvää tutkimusta pitäisi lisätä.

Tiedetään jo myös mekanismista, miten radiotaajuinen säteily heikentää ihmisten, eläinten ja kasvien vastustuskykyä:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26151230
https://www.researchgate.net/publication/279863242...

Olen aivan riittävästi saanut nähdä kentällä työkyvyttömiä ja köyhtyneitä ihmisiä, jotka reagoivat vahvasti niin radiotaajuiselle säteilylle, homeille (mikrobeille, bakteeereille, sienille) ja kemikaaleille. Näiltä ihmisiltä on mennyt kotitalo, työpaikka ja heillä ei ole juuri mitään siedettävää olinpaikkaa. Näiden kärsivien ihmisten määrä on merkittävästi lisääntynyt viimeisen 5 vuoden aikana. Siksi en pidä asian vähättelystä.

Kannattaa muuten Pasi sun kurkata Homepakolaisten sivuja: http://www.homepakolaiset.fi/ ja tavallisten suomalaisten ihmisten kertomuksia.

Suomessa on maailman ensimmäisenä (:-( otettu oksidatiivista, kroonista solutason stressiä aiheuttavia teknologioita käyttöön (mm. GSM) ja ihmisiä on kymmeniä vuosia tasaisesti kuormitettu. Joskus ihmettelen juuri sitä, että miksi juuri Pohjoismaista tulee niin paljon homereagoivia, keliaakikkoja ym.

Sen sijaan, että asioita vähäteltäisiin, niin asiaa pitäisi tutkia. Ilman teollisuuden rahoitusta ja avaralla asenteella.

Helena Hoo

Minulta loppui voimakkaaat päänsärkyoireet kun lopetin kännykän mobiilidatan käytön asunnossani (samoin tietenkin bluetooth ja wlan pois päältä). Siirryin kerralla mobiilidatan käytöstä kiinteän laajakaistan käyttäjäksi (kiinteän laajakaistan internetipuhelin eli "muoviluuri" sekä läppäri). Nukun paremmin ja voin huomattavasti paremmin. Jälkikäteen asensin myös ilmaisen Quanta Monitor -sovelluksen (löytyy Play-kaupasta Android-laitteisiin), josta ilmenee kännykän lähetystehot. Useissa sisätiloissa Quanta Monitor näyttää lukuarvoja 5-6 kun lakisääteinen raja-arvo on 2. Suosittelen kaikkia itse testaamaan(!) ja seuraamaan noita arvoja. Itse käytän mobiilidataa nykyään siis vain liikenteessä eli ulkona ollessa. Nämä ratkaisut sopivat ainakin minulle. #AntaaIhmistenItseValitaKäyttämänsäTeknologia #HyvinvointiEnnenkaikkea

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Toki kannatan Helena kuituverkon/Ethernet-verkon käyttöä mobiiliyhteyksien sijaan aina kun mahdollista. Hyvä, että olet huomannut sen. On ihmisten ja luonnon kannalta aina parempi ratkaisu.

Tuosta sovelluksesta: On ehkä havainnollinen. Vain pistää miettimään, että kuinkahan paljon noita 4G-tukiasemia tarvittaisiin ympäristöön, jotta tuo sovellus näyttäisi vihreätä?!?

Kun itse huomasin tutkimuspaperia varten mittauksissamme vuonna 2015, että kännykkä käytti 4G:n osalta 3-kertaa suurempia tehotiheysarvoja kuin sama kännykkä 3G-tilassa, muutin kännykän pysyvästi toimimaan 4G:n sijaan 3G-tilassa, jolloin yleensä aina on kenttä (coverage) hyvä/riittävä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset