Hometaloista – radiotaajuinen säteily oireiden ja nopean homehtumisen taustalla?

Sisäilmastoseminaari 2017:ssa Helsingissä pidimme esityksen radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) terveysvaikutuksista. Mikroaaltosäteily nopeuttaa myös bakteerien ja sienten kasvua. Tästä syystä oli jo korkea aika aloittaa Suomessa keskustelu tästä vaietusta ympäristötekijästä.

Nyt todennäköisesti monessa "hometalossa" tehdään kalliita ja turhia remontteja, vaikka syy on liian suurissa radiotaajuisen säteilyn tasoissa.  

– – – –

Yhdessä juristi Marjukka Hagströmin kanssa siis pidimme seuraavan esityksen Sisäilmastoseminaarissa :

 

              Radiotaajuisen säteilyn yhteys terveellisiin asuin- ja työtiloihin

http://www.sisailmayhdistys.fi/content/download/3483/23018/file/sisem201…

 

Esitysdiat sisältävät ehkä mielenkiintoisia caseja, joita olemme Suomessa joutuneet seuraamaan. Seuraavassa case-kuvassa on kuvattu tyypillinen riskitilanne, matkapuhelintukiaseman antennit ovat hyvin lähellä huoneistoja ja antennien teho on liian suuri.

Kuva 1. Kerrostalo ja hyvin lähellä sijaitsevat matkapuhelintukiaseman antennien säteilykuvio.

Kuva 1. Matkapuhelintukiaseman antennien tasolla suurimmat mikroaaltosäteilyn tasot, jotka vastasivat myös asunnossa olleiden ihmisten oireita. Talon alimmissa kerroksissa ei näitä terveysongelmia ollut. Kyseisessä casessa oireet alkoivat n. 1 V/m (2650 (µW/m2) tasoista, kun raja-arvo sallii säteilyttää ihmisiä aina 41-61 V/m asti (riippuen käytetystä teknologiasta). Teollisuus on päässyt vaikuttamaan näihin raja-arvoihin, jolloin kroonisen (24/7) altistuksen vaikutuksia ei ole näissä ICNIRP-raja-arvoissa otettu huomioon.

Hometaloissa on dokumentoitu ihmisillä terveysongelmia, jolloin tärkeä olisi ensiksi erottaa radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat oireet/vauriot pelkästään(!) homeiden (sis. bakteerien, sienten) aiheuttamista oireista/vaurioista.

Alla ranskalaisen veteraanitutkija Roger Santinin tutkimusryhmän tutkimuspaperista lainattu kuva, joka listaa yleisimmät radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat oireet suhteessa etäsyyteen :

Kuva 2. Santinin tutkimusryhmän löydökset eri oireista tietyillä etäisyyksillä matkapuhelintukiasemasta.

 

Kuva 2. Yleisimmät matkapuhelintukiasemien aiheuttamat oireet: Uniongelmat, krooninen väsymys, päänsärky, keskittymiskykyongelmat, muistihäiriöt, masennus, iho-ongelmat (Santini et al. , 2002)

Yhteenveto matkapuhelintukiasemien epidemiologisista tutkimuksista, joissa myös vakavammat sairaudet tulevat esille: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418

 

Saksalaiset ja itävaltalaiset lääkärit ovat törmänneet tähän terveysongelmaan. Niinpä he ovat mukana laatimassa seuraavaa EUROPAEM-suositusta terveellisemmästä asuinympäristöstä:

 EUROPAEM-suositustasot radiotaajuinen säteily.

Kuva 3. Euroopan Ympäristölääketieteen Akatemian (EUROPAEM)-suositustasot (sivu 138) radiotaajuiselle säteilylle asunnoissa. Huomattavaa on, että tasot ovat tuhannesosia Suomen virallisista ICNIRP-raja-arvoista.

Suomessa sadat koulut toimivat matkapuhelintukiasemina, vastoin Euroopan Parlamentin ja Euroopan neuvoston suosituksia. Edes kouluissa pitäisi pikaisesti huomioida nuo EUROPAEMin suositustasot.

Sisäilmastoseminaarin tulevassa kirjajulkaisussa käsittelemme tarkemmin tätä aluetta.

– – – –

Myös puut, kasvit, hyönteiset ja eläimet kärsivät matkapuhelintukiasemien lähellä:

Radiofrequency

Kuva 4. Esimerkki, miten puissa näkyy vahvempi radiotaajuisen säteilyn (mikroaaltosäteilyn) kuormitus matkapuhelintukiasemasta. Puun vauriot alkavat tukiaseman puolelta. Vauriot vaihtelevat puulajin mukaan. Pohjana: Waldman-Selsam et al. (2016)

 

Waldmann-Selsam, C., Balmori-de la Puente, A., Breunig, H., & Balmori, A. (2016). Radiofrequency radiation injures trees around mobile phone base stations. The Science of the Total Environment, 572, 554–569.

https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.08.045

Opas näiden vaurioiden tarkkailuun: http://kompetenzinitiative.net/KIT/KIT/new-observation-guide-tree-damage/

 

Luontoa koskevat RF-tutkimuskatsaukset: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19264463,23261519

– – – –

HOME-YHTEYS

Oma kokonaisuutensa, jota emme Sisäilmastoseminaarissa ehtineet käsitellä, on pieneliöstön kasvuedellytykset. Siksi seuraavaksi tuon tämän alueen esille.

Hyvin ajankohtaisia tutkimuspapereita sienten ja bakteerien kasvusta hometaloihin liittyen:

 

Taheri, M., Mortazavi, S. M. J., Moradi, M., Mansouri, S., Hatam, G. R., & Nouri, F. (2017). Evaluation of the Effect of Radiofrequency Radiation Emitted From Wi-Fi Router and Mobile Phone Simulator on the Antibacterial Susceptibility of Pathogenic Bacteria Listeria monocytogenes and Escherichia coli. Dose-Response: A Publication of International Hormesis Society, 15(1), 1559325816688527.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5298474/

(Vain 6 tunnin RF-altistuksen jälkeen bakteeri muuttui resistentiksi antibiooteille. Testattu 900 MHz:n GSM:llä ja WLANilla. Ajankohtaista erityisesti sairaaloissa, joissa pitäisi kiireesti miettiä miten minimoida radiotaajuisen säteilyn tasot.)

+

Bayat, M., Hemati, S., Soleimani-Estyar, R., & Shahin-Jafari, A. (2017). Effect of long-term exposure of mice to 900 MHz GSM radiation on experimental cutaneous candidiasis. Saudi Journal of Biological Sciences, 24(4),

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X15003095

(Mikroaaltosäteily nopeutti tässä eläinkokeessa candidan kasvua, hidastaen merkittävästi haavan paranemista. Jälleen olennainen löydös sairaaloiden, mutta myös esimerkiksi heikentyneen vastustuskyvyn omaavien (lasten, vanhusten) asuinpaikkojen osalta. Candidan kasvu liittyy myös ihon hiivainfektioihin ja laajemmassa mitassa voi miettiä eri mikrobien kasvuedellytyksiä hometalojen rakenteissa. )  
 

Aikaisemmin keräämiäni tutkimuspapereita mikrobit-mikroaallot -yhteydestä hometaloihin liittyen:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161353-radiotaajuinen-sateil…

Kuten yllä tutkimuspapereista tulee ilmi, matkapuhelintukiasemien, WLANien ja tutkien radiotaajuinen säteily voi tietyissä olosuhteissa nopeuttaa sienten ja bakteeerien kasvua, nopeuttaen rakennuksen homehtumista. Vaikutukset bakteereihin/sieniin ilmenevät Window-efektinä: tietyn altistusajan jälkeen ja mahdollisesti tietyllä teholla. Eri teknologiat (niiden taajuudet ja pulssimuodot) vaikuttavat myös eri tavoilla tietyn bakteerin kasvuun. Siksi alue on haastava tutkimuskohde.

– – – –

YHTEENVETO:  Erittäin kiireellistä olisi mitata epäillyissä "hometaloissa" radiotaajuisen säteilyn tasot, ennenkuin taloja remontoidaan tai puretaan. Suomessa on viime vuosina "hometalojen" määrä moninkertaistunut samanaikaisesti kun radiotaajuisen säteilyn tasot ovat eksponentiaalisesti kasvaneet ympäristössämme. Olisi tärkeä myös tiedottaa terveys- ja rakennustarkastajille tästä aihealueesta.

PÄIVITYS 25.3.2019: Sisäilmastoseminaari 2019-seminaarissa kirjoituksemme FT Timo Lehdon ja TT Tarmo Koppelin kanssa on nimeltään:  "Radiotaajuisen säteilyn vaikutus hiivasienten, homeiden ja mikrobien kasvuun" (sivu 375-380). Eli jatkoimme samasta teemasta, keskittyen millimetriaaltoalueelle (myös 5G:hen liittyen).
 

mikkoahonen

FT, tutkija, kouluttaja, trustee, ympäristöaktiivi, avantouimari
- http://www.mikkoahonen.com

Toimin aikaisemmin 20 vuoden ajan tutkijana Tampereen yliopistolla, välillä myös teleoperaattorilla työskennellen. Yhtenä tutkimusalueenani on sähkömagneettiset kentät ja niiden terveysvaikutukset.
Vuoden 2015 alusta aloitin professori, ylilääkäri Lennart Hardellin tutkimusryhmässä, epidemiologisten tutkimusten ja dosimetriatutkimusten parissa. Riskienhallinnan tutkimuksen parissa olen ollut pidempään, julkaisujani aiheesta: http://www.mikkoahonen.com/index.php/publications .

Olen kartoittanut myös mm. matkapuhelintukiasemien ja muiden mikroaaltolähettimien terveysvaikutuksia ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418,27633090,27633090 , http://www.chronicexposure.org , http://twitter.com/ChronicExposure ) .

Lisäksi olin osakkaana Sustainable Mobile Oy:ssa / Suomen Säteilykontrolli , mittaus- ja koulutuspalveluiden parissa. 10 vuoden ajan pidimme mm. Suomessa kouluissa ja yrityksissä mobiiliteknologioiden riskienhallintakoulutuksia, Euroopan parlamentin ja Euroopan neuvoston kannustamina.

Syksyn 2016 aikana loppui firman toiminta. Tämän taustasta: Isäni Antti Ahonen perusti jo vuonna 1971 yrityksen, joka keskittyi työturvallisuuteen ja työturvavälineisiin. Isäni kuolema kesäkuussa 2016 oli myös syynä yritystoiminnan loppumiseen. Taustasta lisää: https://tinyurl.com/aa-muisto .

Olen Saksassa käynyt mittalaitevalmistajien ja insinööritoimiston mittauskoulutukset. Olen mitannut työpaikkoja ja koteja, jokaisesta kohteesta lisää oppien. Pidän myös riskienhallintakoulutuksia yrityksissä ja oppilaitoksissa, jo vuodesta 2008 alkaen.

Olen mukana säätiössä nimeltä Wireless Education (htttp://www.wirelesseducation.org) ja Suomen Säteilyturva ry:ssä (https://sust.fi).

Asun Tampereella. Olen asunut myös Sundsvallissa.

Sukuni on Kainuusta ja ehkä juuri siksi inhoan korruptiota, suomettumista, heikompien sortamista ja tieteen tulosten vääristelyä :-(

Tästäkin syystä kirjoitan ... tätä blogia. Olen livenä hauskempi mies kuin tässä blogissa kirjoittaessani usein sairauksista ja ympäristösaasteista ;-)

Yhteystiedot: E-mail: mikko . ahonen [ät) tutanota . com , Telegram: @ahosmikko , Signal: +358-46-146 5345, Wire.com: @mikkoa (lähetäpä palaverikutsu sähköpostin kautta).

Disclaimer: Tässä blogissa ilmaisemani mielipiteet ovat omiani, eivät edusta minkään organisaation tai yrityksen virallista kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu