Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Kalifornia edelläkävijänä - varoitus kännykän terveysriskistä

39 miljoonan asukkaan Kalifornian terveysviranomaiset antavat kansalaisille selkeän viestin:

Keep your phone away from your body!

(Älä pidä kännykkää kehossa kiinni puhuessasi tai edes valmiustilassa!

 

Kalifornian viranomaisten vinkit turvallisempaan kännykänkäyttöön

Kuva: Ohjeistus kännykänkäytöstä - Californian Department of Public Health (CDPH)

 

Kalifornian terveysviranomaiset tuovat tiedotuksessaan 13.12.2017 esille pään alueen kasvainten ja hedelmättömyyden riskit.

Professori Joel Moskowitz on ollut keskeinen vaikuttaja tämän varoituksen taustalla ja hän on hyvin dokumentoinut Kalifornian terveyssuosituksen etenemistä.

Seuraavalla videolla on esillä terveyssuosituksen pääkohdat ja vinkkejä:

Uutinen Kalifornian terveyssuosituksesta kännykänkäyttöön liittyen


https://www.cbsnews.com/video/california-to-set-guidelines-limiting-cell...

 Jo vuonnna 2002 tämän edistyksellisen osavaltion viranomaiset toivat fiksuja suosituksia magneettikenttäkuormituksen pienentämiseen kodeissa ja työpaikoilla (California EMF Program).

Historiallisesti Kalifornia on edelläkävijä niin asbestin, tupakan kuin muidenkin ympäristö&terveysriskien säätelyssä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Toni Rintala

Samoja viestejä on annettu Suomessa jo vuosia..

Älä nuku älypuhelin sängyssä
https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli...

Näitä ohjeita noudattamalla vähennät altistumistasi kännykän säteilylle
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/24/naita-ohj...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Säteily on kavalaa: sitä ei näe, sitä ei kuule, sitä ei maista ja sitä ei haista. Kännykän salakavaluus on juuri sen helppokäyttöisyys. Se on hyödyllinen väline, kun muistaa, että käytössä on oltava kohtuullinen.
Näissä puhelimissa on yksi vaaratekijä se, että kentän ollessa huono, ne nostavat automaattisesti lähetystehoa = säteilytehoa. Metroissa, busseissa ja junissa ei kannattaisi puhua, mutta tauti mikä tauti, puhutaan ja puhutaan…

”Alin biologinen solurakenne aivoissa on sen noin 100 miljardia hermosolua, neuronia. Aivojen toiminta perustuu neuronien väliseen noin 15 000 kytkentään. Aivoissa on siis noin 1500 biljoonaa neuronien välistä kytkentää. Näissä kytkennöissä kulkevat hermoimpulssit (sähkökemiallinen ero), jotka muokkautuvat ja joita säännöstellään jokaista erikseen monimutkaisesti solun sisällä ja neuronien välisten kytkentöjen, synapsien rajapinnassa”. Lähde: Wikipedia.

Käsitykseni mukaan näiden kytkentöjen kuormitus ylimääräisellä pienitaajuisella sähkömagneettisella säteilyllä ei ole hyväksi terveydelle. Se voi aikaansaada monia häiriötiloja. Ihminen voi joutua pitkäaikaisen yhtäjaksoisen altistuksen aikana tilaan, jota kutsun leikillisesti ”kännykkähumalaksi”. Vaikutus on luonnollisesti yksilöllistä. Se voi vaikuttaa loogiseen ajatteluun. Esimerkiksi siinä saattaa oman talouden debet ja kredit mennä sekaisin. Vanha kansanviisaus sanoo, että humalassa velatkin muuttuvat saataviksi.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Jatkuvasti hämmästelen Martin kanssa sitä, että ... miksi näin merkittävästä, lapsiperheitä koskevasta aiheesta, ei ole juuri uutisoitu Suomessa?

Suomessa viranomaisten tiedotus kansalaisille ei Toni tosiaan ole aktiivista, enemmänkin passiivista ja vain nyhtämällä muutama vinkki irtoaa.

Uutisoinnin osalta ihmetttelen: Suomettumista, mobiilioperaattorien omistamien mediatalojen (itse)sensurointia vai yksinkertaisesti liian herkkä aihe Suomessa?

Jos huomasitte, Kalifornian terveysviranomainen painottaa sitä, että vanhempien tulisi opastaa lapsia riskienhallinnasta ja myös yleisesti (kouluissa ym.) tulisi riskienhallintaan keskittyä.

Toni Rintala

"Suomessa viranomaisten tiedotus kansalaisille ei Toni tosiaan ole aktiivista, enemmänkin passiivista"

Syynä varmaan se, että näyttöä haitoista ei oikein ole.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Hieman hymyilyttää :-)

Tutkijana minua alkaa kiinnostamaan, kun jo useampi meta-analyysi osoittaa riskiä:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21799142,247007...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28220905,23261...

Ja kun kausaaliteettia koskevat tekijät syövän osalta jo täyttyvät:

https://videos.rsm.ac.uk/video/using-the-bradford-...

Doubt is their product -toimijat tuovat toki tutkimuksen arviointiin oman haasteensa:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27902455
https://books.google.se/books/about/Corporate_Ties...

Joskus Toni kysyn, että voimmeko tosiaan me kaikki yli 200 teollisuudesta riippumatonta tutkijaa olla väärässä?

http://www.emfscientist.org

Vinkki: Kannattaa Toni seurata jatkossa erityisesti meta-analyyseja ja kurkata, mitä teollisuus rahoittaa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suomessa ei ole enää Nokian kännybisnestä markkinajohtajana, joten voisimme käydä ilman kansallista talousuhkaa käsiksi kasvavaan ongelmaan. Puolueet hoi!

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Otetaan esimerkkitapaus. 1)Puhelin taskussa 2)Antenni vasten ihoa 3)Siirretään paljon dataa (lähetysteho~1W).
Simulointieni perusteella voi SAR arvo kohota hyvin paikallisesti (alle ~1cm3) luokkaan 100-1000. Tämä tarkoittaa suurempia paikallisia tehotasoja kuin mikroaaltouunin sisällä.
On riski, että aina samassa paikassa taskussa pidetyn puhelimen antennin pään kohdalle voi syntyä ihomuutoksia nopeastikin.

Puhuttaessa poskea vasten SAR on käytännössä aina alle 1 ja useimmiten huomattavasti vähemmän (~0,01).

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Professori Om Gandhi kehitti aikoinaan SAR (Specific Absorption Rate)-mittausjärjestelmän. Hän myös myöhemmin toi ilmi, että SAR-arvot (yksikössä W/kg) eivät millään tavalla takaa laitteen terveellisyytä (vaikka kännykän max SAR-arvo onkin 2 W/kg). M-u-t-t-a, Om Gandhilta on myös fiksu sanonta: "Every millimeter counts!", tarkoittaen, että pienikin etäisyys mobiilaitteeseen pienentää merkittävästi säteilykuormitusta.

Ja nyt Lauri-Pekka kysymykseesi: SAR-arvo voi todellakin kohota todella korkeaksi, erityisesti 4G-datayhteyksien osalta. Muutama vuosi sitten mittasimme tutkijakollegani kanssa RF-tehotiheysmittarilla samaa kännykkää 4G- ja 3G-tilassa. Erot tehotiheysarvoissa (yksikkö mW/m2) olivat moninkertaisia 4G:n osalta, vaikka kenttä 4G:lle ei ollut ollenkaan heikoin mahdollinen! Vaihdoin suoraan kännykkäni toimimaan pysyvästi 3G-tilassa (silloin harvoin kun käytän datayhteyksiä ;-)

Tuossa viestissäsi yksikkösi&lukuarvosi ovat minulle hieman epäselviä, nimittäin tehotiheysarvoja (yksiköllä mW/m2) voi mitata vasta 1-2 aallonpituuden etäisyydellä mobiililaitteesta, kaukokentässä (far field). Jos taas mittaa lähikentän (near field) SAR-arvoja, on siihen oltava oma mittalaitteensa (esim. https://www.maschek.de/pdf/ESM-120-de.pdf) .

SAR-arvot kyllä kasvavat niin kännykkää päätä vasten puhuttaessa kuin kännykkää taskussa kehoa vasten pidettäessä kun A) kenttä on huono B) datayhteyttä (esim 4G/LTE) käytetään maksimaalisesti. SAR-arvo voi ymmärtääkseni olla tällaisessa tilanteessa maksimaalisesti 6-8 W/kg, mutta EI millään 100-1000 W/kg!

Kannattaa kurkata mittaukset Todellisista SAR-Arvoista, kun kännykkä on kehossa/päässä kiinni: https://ehtrust.org/cell-phone-radiation-scandal-f... . Sivulta löytyy linkki Ranskan viranomaisten mittausdokumenttiin ja sieltä kurkata saraketta "DAS Tronc (au contact)". Kännyköitä siis tulisi testata niinkuin niitä käytetään, kehossa kiinni. Tällöin myös SAR-arvot nousevat monien mobiililaitteiden osalta selkeästi yli raja/ohjearvojen 2 W/kg. Tästä EU-viranomaisten laiminlyönnistä käytetään myös nimitystä Phonegate-skandaali, jonka "edistymistä" voi seurata lääkäri Marc Arazin sivustolta: http://arazi.fr/wp2/

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Fiksusti Jukka kommentoit: Neuronien (hermosolujen) välisten kytkentöjen kuormitus ylimääräisellä pienitaajuisella sähkömagneettisella säteilyllä ei ole hyväksi terveydelle.

Olemme yhdessä 200 tutkijakollegani kanssa aidosti huolissamme lasten aivojen kehityksestä ja mobiiliteknologioiden (jo) aiheuttamista vaurioista.

Kannattaa kurkata: http://www.emfscientist.org . Vetoomuksemme teksti jo kertoo aiheen tärkeyden, mutta siellä on myös katsottavissa video, jolla biologian professori Martin Blank selkeästi kuvaa ongelman mittasuhteet.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kyllä tästä on puhuttu, mutta huoli todettiin aiheettomaksi joltain hyvin asiasta perillä olevalta taholta - ettei tuo taho vain ollut kännykän valmistajat.
Tiedätkö Mikko, aiheuttavatko esim. langattomat hiiret ja näppikset säteilyä? Tuosta minulle äskettäin puhui "asiasta jotain tietävä". Itse en ole perillä.

Olisin huolissani myös tavasta jolla kännykkä käytetään. Lapset tuijottavat sitä kulkiessaan metsäpolkua kouluun. Eivät näe lintuja eivätkä vastaan tulevia ihmisä, eivätkä kuule ympäröiviä ääni. "Terveysriski" tämäkin.

Kännykkää tuijotetaan kadulla kulkiessa - joskus ilm. kartaa ja noin ympäristön hahmottaminen häiriintyy. Kännyä tuijotetaan kaikkialla, asemilla, junissa, busseissa jopa auton ratissa. Kasvaako meille sukupolvi, joka ei kykene tunnistamaan toisen ihmisen kehonkieltä - koska pakenevat lähellä olevan ihmisen kohtaamista virtuaalimaailman suojaan?

Känny on yleismaailmallinen ilmiö. Kaikkialla käytetään kännyjä. Voiko jo vauhtiin päässyttä junaa peruuttaa lähtöasemalle? Jos kännykkkä todettaisiin todella vaaralliseksi esim. kiistattiomasti syöpää auheuttavaksi. Mitä silloin tapahtuisi?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Pikavastauksia, Matti Jussi:

- Langattomiin lyhyen kantaman verkkoteknologioihin liittyen, WLAN & Bluetooth: http://wifiinschools.org.uk/30.html

- Addiktiosta, (olkoon tällä kertaaa visuualisessa muodossa tutkimuspaperien sijaan): http://www.norad4u.com/cellphone-junkies-wireless-...

- Kysyit lopuksi: " Jos kännykkkä todettaisiin todella vaaralliseksi esim. kiistattiomasti syöpää auheuttavaksi. Mitä silloin tapahtuisi? "

Ennustan, että tutkimusta haitataan viimeiseen saakka ja joukkokanteet/useat oikeusasteissa annetut tuomiot vasta muuttavat tilannetta. Ongelma tässä vain on se,että valtio on syvällä mobiilibusineksessä ja moraali&vastuullisuus niin alhaalla kuin se voi olla. Valtio ei siis suojele kansalaisia (ainakaan Pohjoismaissa) millään tavalla tässä asiassa.

Voi myös olla se, että lapsena säteilytetyt ovat nuorina aikuisina jo niin suurissa määrissä työkyvyttömiä/liian sairaita, että ei ole enää verojen+eläkkeiden maksajia --> tämä aiheuttaa sen, että ongelma tunnustetaan ja teollisuus vihdoin saatetaan vastuulliseksi tuotteistaan + kuituverkkoon/terveellisempiin teknologioiden panostetaan.

Ehkä olen (turhaan) optimisti vastauksessani ?!?!

Juha Hämäläinen

Tämän ymmärtäminen kuuluu Suomessa yleissivistykseen. Kaikki säteily aiheuttaa ajanmittaan solumuutoksia. Ne muutokset ovat aina haitallisia.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Blogistille kiitos asiallisista vastauksista - joka alkaa olla harvinaista herkkua näillä palstoilla - asiallisista jopa "tyhmiin kysymyksiini". Hauska tuo linkki addiktioon, joka itseäni kiinnostaa: "Alone together". Niinpä. Asia siis tiedostetaan vaikka yleensä sille kohautetaan hartioita.

Kommentin lopuksi maalasit aikalailla synkkää kuvaa tulevaisuudesta. Käytän kännyä hyvin kohtuudella -itse asiassa pääosin vanhaa mallia omista henk. koht. syistä, mutta juttu laittoi katsomaan asiaa uusin silmin.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kiitosta vaan. Esitit Matti Jussi ihan olennaisia kysymyksiä ja pohdintoja, joista toivoisin yleisen keskustelun vain lisääntyvän.

Tämä aihealue sisältää myös paljon huumoria, erityisesti mustaa huumoria. Noista addiktio-videoista ja animaatioista saa inspiraation kun katselee kadulla ihmisten vastaavaa hullunkurista käyttäytymistä mobiililaitteiden parissa. Tuo Simpsons-animaatio on muuten oma suosikkini ;-)

Sorry, jos olen välillä myös tylsis. 2008 huomasin, että jotain on Suomessa pahasti pielessä ja kymmenen vuoden ajan pään hakkaaminen lobattuun virkamiesmuuriin Pohjoismaissa on välillä ollut uuvuttavaa. Samoin on karmea katsoa tätä koko sairauksien kirjoa, aina aikuisista glioblastoma multiforme -aivokasvainpotilaista (elinennuste 6 kk, https://www.youtube.com/watch?v=DIlOVJd0lA8 ) aina pieniin autisti-lapsiin, joilla elinympäristö on niin RF-saastunut, että heidän toimintakykynsä on pysyvästi huono ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24095003 ).
Jonkun tätä "kansanvalistajan" duunia (yleensä vapaa-ajalla) on kuitenkin tehtävä ja jos tutkimusrahoitusta vain saa/saisi, on alue tutkijalle jatkuvasti supermielenkiintoinen.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Nyt, kun Nokia-bisneksen merkitys Suomelle ei enää ole niin merkittävä, voisi olettaa, että aiheesta "kännykkäsäteily" voitaisiin vihdoinkin käydä avoimempaa keskustelua.

Amerikkalaisen epidemiologi Devra Daviesin mainio teos "Pätkii! - matkapuhelinten terveysvaikutukset" sisältää hyviä avauksia tähän keskusteluun.

http://www.suomalainen.com/webapp/wcs/stores/servl...

Olen ymmärtänyt, että Suomesta löytyy jo koulu tai pari, jossa kännykät pidetään pois päältä koulupäivän ajan.

Tästä on hyötyä sekä säteilytason vähenemisenä että lasten keskittymiskyvyn paranemisena: opetus menee paremmin perille, kun lapsen huomio ei kiinnity kännykän näpräämiseen.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Hei taas Johanna. Devran kirjaa itsekin suosittelen, kauan Devran tunteneena ja kirjan syntyyn vaikuttaneena ;-)

Ylpeänä seuraan Environmental Health Trustin toimintaa: https://ehtrust.org , katsopa sieltä Maryland-case. Kunpa Pohjoismaissakin olisi yhtä vahva ympäristöriskeihin keskittynyt organisaatio!

Toivottavasti tämän blogin kautta löytyy yhä enemmän suomeksi perusteluvaltteja, jotta Suomeen saataisiin terveellisempiä, lasten aivojen toimintaa ja oppimista tukevia kouluja.

Tsemppiä sinulle kouluvalistuksessasi, Johanna!

Jussi Säntti

Aivan kaikki lukuunottamatta gravitaatiota ja radioaktiivisuutta on sähkömagnetismia. Kaikki muukin, kuin kännykät perustuvat sähkömagnetismiin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Varoittava esimerkki. Alhaisella valmistajan antamalla SAR-arvolla ei ole mitään käytännön merkitystä. Ostin aikanaan kännykän, jota markkinoitiin alhaisella SAR-arvolla. Minulta leikattiin yli viisi vuotta sitten kananmunan kokoinen vasemman korvasylkirauhasen kasvain. Soitin sitä ennen usein kesämökiltä edesmenneelle vanhalle äidilleni. Puhelut tapahtuivat huonossa kentässä, joten puhelin nosti tietämättäni lähetystehot ”tappiin”. Sain jälkeenpäin tietää, että ne voivat nousta jopa 40-kertaisiksi huonossa kentässä. En löydä mitään muuta syytä kasvaimen syntymiseen kuin nämä puhelut liitettynä geneettiseen perimään. Olen vasenkätinen ja kasvain oli vasemmalla puolella. Tuumori ei antanut mitään tietoa itsestään muutoin kuin pienenä kyhmynä korvan alla, jonka havaitsin aivan sattumalta. Se paljastui sitten kananmunan kokoiseksi (ad 72 mm). Onneksi se saatiin poistettua etevien kirurgien ansiosta siten, että ei tarvinnut halkaista alaleukaa. Edessä olisi saattanut silloin olla pitkäaikainen ”pilliruokinta”.

Onnettomuus kuten sairauskin on usein osatekijöiden summa. Onneksi tässä oli kysymyksessä hyvänlaatuinen kasvain. Ilman sitä en olisi tätä kirjoittamassa. Naiskirurgi oli niin etevä, että leikkauksen jälkeen minun ei tarvinnut käyttää juurikaan särkylääkettä. Apteekista hankittu särkylääkepurkki jäi lähes täysin käyttämättä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Sinulla oli Jukka tosiaan onni matkassa. Tuo korvasylkirauhaskasvain, englanniksi Warthin's tumor, tuli esille jo uraauurtavassa israelilaisessa tutkimuksessa kännykänkäytöstä vuonna 2008 (https://academic.oup.com/aje/article/167/4/457/233171 ).

J-o-s sinulle olisi tullut pahalaatuinen sylkirauhaskasvain, olisi ennuste ollut kovin erilainen.

Toki asiat eivät ole liian yksinkertaisia: voi hyvin olla, että kännykän antennin radiotaajuinen säteily ja kännykän akun matalataajuinen magneettikenttä olivat vain laukaisevia osatekijöitä/enabler kasvaimen synnyssä.

Tosiaan, kiitosta Jukka kuvauksestasi ja hyvä että kuntouduit nopeasti.

Aki Peltola

Myös Kyproksen kansallinen lasten ja ympäristöterveyden komitea on julkaissut seuraavan yhteiskunnallisen tiedotteen koskien langatonta teknologiaa:

https://www.youtube.com/watch?v=RCy3WfaXZkI

Erillinen ohjeistusvideo raskaana oleville:

https://www.youtube.com/watch?v=k_HVMnAXnLw

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Erittäin positiivista kehitystä Kyprokselta. Yleisesti Kreikan suunnassa on jo pitkään tajuttu teknologian riskit. Kiitos tästä, Aki.

Kypros on ottanut ohjenuorakseen Wienin lääkäriyhdistyksen 10 lääketieteellistä ohjetta terveellisempään kännykän käyttööön. He huomioivat mm. mobiilidatan kroonisen kuormituksen. Kurkatkaapa toinen viestini(mme) ministereille, jossa 3 kollegani kanssa osoitamme, että myös STUKin tulisi kiireesti huomioitava tämä lastensuojelun näkökulmasta:
http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252313...

Aki Peltola

Tuo on erittäin tärkeä kirje ministereille! Olen jakanut keskusteluissa muutamaan otteseen linkkiä tuohon viestiinne. Olen juuri lähettänyt tuon myös parille lääkärille suoraan sähköpostilla...toinen heistä hoitaa mm. cfs-/me-/seid-potilaita ja toinen kaveri on lastenpsykiatrian erikoislääkäri. Toki kyseistä ministereille lähettämää viestiänne pitäisi jakaa laajemminkin eteenpäin. Se onkin sitten eri asia tuottaako asiasta yleisesti tiedottaminen varsinaista muutosta STUK:n toimintatapoihin, mutta tietoisuutta on kiireesti lisättävä asiaan liittyen. Jos STUK ei hoida tehtäviään niin ilmeisesti asia jää aktiivisten kansalaisten harteille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset