Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Nokialta vaaditaan miljoonan punnan korvausta kasvaimesta

Kiinnostava oikeuscase on meneillään Englannissa. Keskiössä Nokia 3310. Kuulohermokasvaimia on jo 2 korvattu työntekijöille.

Neil Whitfield toimi myyntimiehenä ja joutui käyttämään ahkerasti työkännykkäänsä, useita tunteja päivässä  1990-luvulta alkaen. Hänelle kehittyi kuulohermokasvain, jota kirurgisesti poistettaessa hänen korvansa kuuroutui. Hän joutui vaihtamaan myös työpaikkaa ja on laskenut menettäneensä 20.000 puntaa vuodessa toimeentulostaan viimeisen 18 vuoden aikana. Tähän terveyden menetykseen ja ansioiden menetykseen perustuu hänen 1 miljoonan punnan korvaushakemuksensa.

Miljoonilla briteillä on (ollut) käytössään Nokian kännykät, siksi asia on jatkuvasti ajankohtainen.

Aikaisemmin olen kuvannut jo EU-ennakkotapaukset: Italiassa on jo 2 kännykänkäytön aiheuttamaa kuulohermokasvainta korvattu työntekijöille.

Hieman kömpelösti Daily Mailin ja Mirrorin uutisissa Nokian edustaja viittaa WHO International EMF Projectin lausuntoihin ja ICNIRP:in raja-arvojen täyttämiseen. Tätä lausuntoa voidaan jatkossa käyttää jopa Nokiaa vastaan, kannattaa kurkata tarkempi kritiikkimme noista kahdesta "turmeltuneesta" organisaatiosta.  

 

Salesman father-of-six sues Nokia for 'up to £1million' in landmark legal case after claiming heavy mobile phone use caused his brain tumour

Olemme kollegojeni kanssa koittaneet päästä Nokian kanssa keskustelemaan 2 kertaa heidän Suuresta Ongelmastaan ja siitä aiheutuvasta kansantaloudellisesta riskistä. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2008 visiittimme torppasi PR-johtaja Mark Durrant, nyt viimeksi  2012 tutkimusjohtaja Kai Öistämö. Mobiilifirmat eivät päästä ketään keskustelemaan toimitiloihinsa tästä Suuresta Ongelmasta tai saavu uutisstudioihin haastateltaviksi, PR-päälliköt korkeintaan antavat julkisuuteen noita löperöitä lehdistötiedotteita.  

Katsomisen arvoinen on tässä yhteydessä Nokian entisen teknologiajohtajan, heavy-user Matti  Niemelän karu kohtalo ja Nokian patentit terveysvaurioiden minimoimiseksi.

Päivitys: SAR-arvo tuossa vanhassa 3310:ssa oli 0,96 W/kg, joka on aika korkea.
https://www.gsmarena.com/nokia_3310-192.php
Nykykännyköissä monessa on jo alle 0,3 W/kg.

Jos nyt jotain positiivista asiasta keksin, niin ehkä on onni, että Microsoft osti Nokia Mobile Phonesin, jolloin tiettyjen M-matkapuhelinten korvausvaatimukset kanavoitunevat Microsoftin suuntaan. Retropuhelin 3310 poislukien.

Nokian firmana silti kannattaisi viimeistään nyt kuunnella tarkalla korvalla, koska matkapuhelintukiasemien mikroaaltosäteilyä (radiotaajuista säteilyä) tuottavat antennitkaan eivät millään tavalla ole terveyttä edistävä business.

Neil Whitfieldin asianajaja näkee heidän olevan vahvoilla oikeuscasessa ja prosessin etenevän korvauspäätökseen loppuvuodesta 2018. Kuten Italian EU-ennakkotapauksessa, Englannissakin oikeusistuin sivuuttanee ICNIRP-järjestön jäsenten tutkimuksia liian teollisuusmyönteisinä.
 

Päivitys 7.6.2018: Useat laitevalmistajat ja operaattorit ovat julkaisseet varoituksia sijoittajilleen. Näissä sijoittajavaroituksissa tulee esille se, että radiotaajuisen säteilyn ja kasvainten välillä on yhteys. Esimerkki Englannista British Telecomilta:

"We can’t provide absolute ­assurance that research in the future won’t establish links between radio frequency emissions and health risks.”

 

Pistän lopuksi vielä listan tutkimuspapereita, jotka osoittavat, että näyttöä alkaa olla jo suhteellisen paljon kännykänkäytön ja kuulohermokasvaimen yhteydestä:

Association between vestibular schwannomas and mobile phone use.

Moon IS, Kim BG, Kim J, Lee JD, Lee WS.

Tumour Biol. 2014 Jan;35(1):581-7.
 

Pooled analysis of case-control studies on acoustic neuroma diagnosed 1997-2003 and 2007-2009 and use of mobile and cordless phones.

Hardell L, Carlberg M, Söderqvist F, Mild KH.

Int J Oncol. 2013 Oct;43(4):1036-44.
 

Use of mobile phones and cordless phones is associated with increased risk for glioma and acoustic neuroma.

Hardell L, Carlberg M, Hansson Mild K.

Pathophysiology. 2013 Apr;20(2):85-110.
 

Acoustic neuroma risk in relation to mobile telephone use: results of the INTERPHONE international case-control study.

INTERPHONE Study Group.

Cancer Epidemiol. 2011 Oct;35(5):453-64.
 

Mobile phones, cordless phones and the risk for brain tumours.

Hardell L, Carlberg M.

Int J Oncol. 2009 Jul;35(1):5-17.
 

Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones.

Hardell L, Mild KH, Carlberg M, Söderqvist F.

World J Surg Oncol. 2006 Oct 11;4:74.

 

Mobile phone use and risk of acoustic neuroma: results of the Interphone case-control study in five North European countries.

Schoemaker MJ, Swerdlow AJ, Ahlbom A, Auvinen A, Blaasaas KG, Cardis E, Christensen HC, Feychting M, Hepworth SJ, Johansen C, Klaeboe L, Lönn S, McKinney PA, Muir K, Raitanen J, Salminen T, Thomsen J, Tynes T.

Br J Cancer. 2005 Oct 3;93(7):842-8.
 

Mobile phone use and the risk of acoustic neuroma.

Lönn S, Ahlbom A, Hall P, Feychting M.

Epidemiology. 2004 Nov;15(6):653-9.
 

Mobile phone use and risk of brain neoplasms and other cancers: prospective study.

Benson VS, Pirie K, Schüz J, Reeves GK, Beral V, Green J; Million Women Study Collaborators.

Int J Epidemiol. 2013 Jun;42(3):792-802.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jokin aikajanassa mättää, Nokia 3310 tuli myyntiin 2000, menetyksiä tullut leikkauksen vuoksi 18 vuoden ajalta, eli hän ei ehtinyt kovin pitkään ko. mallia käyttämään.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Tuossa uutisjutussa ( https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/brit-dad-sue... ) kuulohermokasvaimen saanut Mr Whitfield kertoo:

"Father-of-six Neil Whitfield, 60, claims heavy mobile phone use in the late 1990s caused a deadly growth."

“I spent almost five years glued to my phone hours at a time until I was diagnosed"

Tosiaan, käyttö alkanut jo 1990-luvulla ja kasvain ilmeni viiden heavy-user-käyttövuoden jälkeen.

Kiitos, Matti, tarkennuksesta. Lisään juttuun.

Juha Hämäläinen

On selvää, että langattomien yhteyksien käyttö siten, että radiovastaanotin/lähetin on kiinni kallossa, ei voi olla aiheuttamatta soluvaurioita pitkäaikaisessa käytössä.

Laitevalmistajat ovat tehneet virheen siinä, etteivät ne ole selkeästi suosittaneet käyttämään kuulokkeita tai puhelimen kaiutinta. Ne eivät ole myöskään millään tavoin antaneet edes ymmärtää, että puhelimen käyttöä korvalla tulisi rajoittaa.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Viimeistään Wireless Technology Research (WTR)-tutkimusprojektin tiedotustilaisuudessa vuonna 1999 eri matkapuhelinvalmistajille ja operaattoreille tuli tieto heidän tuotteidensa haitallisuudesta. Siis jo lähes 20 vuotta sitten!

Tarkka ja hyvä tutkivan journalismin juttu tästä:

https://www.thenation.com/article/how-big-wireless...

Tätä riskien tietoista matonallelakaisua tullaan käyttämään erityisen raskauttavana seikkana oikeudenkäynneissä. Todellakin, Juha, laitevalmistajat ovat tehneet ison virheen tässä. Huomautan, että USA:ssa on menossa läpi joukkokanteet, joiden korvausvaatimukset ovat miljardeja euroja. Englannin Whitfield-case on vähäpätäinen, peanuts noihin USA-summiin verrattuna.

Laitevalmistajat maksavat myös jäsenmaksuaan seuraavalle Mobile Manufacturers' Forum:ille (myös MWF, Mobile & Wireless Forum , jotta heidän ei tarvitse itse käsiä liata. Kannattaa kurkata noita dokumentteja, kertovat miten epäilystä (doubt) riskeistä luodaan ja rahoitetaan viivästystutkimusta:
https://ehtrust.org/key-issues/wireless-industry-b...

Nuo dokumentit kertovat, miten toimitaan Wireless Industry Playbook:n mukaan :-?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Miksei uusi Nokia-puhelinten valmistaja ryhdy kehittämään säteilyvapaata kännykkää? Hinta voisi olla korkeakin ja siitä huolimatta kasvavat markkinat.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Juuri tästä Martti koitimme tutkijakollegoiden kanssa päästä Nokia Mobile Phonesin kanssa keskustelemaan 2008 ja 2012. Nyt se on myöhäistä. Tekisi mieleni sanoa: "pitäköön tunkkinsa" (ja seuraukset).

P.S. Säteilyvapaata ei ole, mutta on monia menetelmiä pienentää riskiä.

Juha Hämäläinen

Nokian ja sen kilpailijoiden olisi jo varmuussyistä pitänyt kehottaa käyttämään kännyä kuulokkeiden avulla ja välttämään pitkäaikaista luurin käyttöä korvalla.

Tämä on se rötös.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kovin pienellä tekstillä on präntätty ohjekirjoihin nämä varoitukset ja suositukset:

http://showthefineprint.org/see-the-fine-print

Ongelma on lisäksi se, että kännyköidä testataan väärin, todelliset SAR-arvot ihmisen päässä/mahassa ovat 2-4 kertaa suurempia kuin väärillä testimenetelmillä laboratoriossa "irti-liuoskulhosta" hankitut + laitevalmistajat saavat vielä liian suuria vapausasteita testaamiseen:

https://www.youtube.com/watch?v=JtvjD97KxNU

http://arazi.fr/wp2/2018/02/first-reaction-phonega...

Joo, peittely ja riskien vähättely saisi vihdoin loppua, koska nyt heavy-usereita ovat lapset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset