Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

200 tutkijaa ja lääkäriä varoittavat 5G:n riskeistä

Ennen 5G:n laajamittaista käyttöönottoa tulisi ympäristö- ja terveysriskit selvittää.

5G-teknologia tulee lisäämään merkittävästi kansalaisten mikroaaltokuormitusta eli radiotaajuisen säteilyn kuormitusta.

Nämä seikat tuodaan esille The 5G Appeal -vetoomuksessa.


The 5G Appeal - matkapuhelintukiasemakuva

5G:n hallitsematon käyttöönotto on erityisen ongelmallista tilanteessa, jossa radiotaajuinen säteily tulisi tutkimustiedon perusteella jo nyt luokitella luokkaan: todennäköisesti syöpää aiheuttava.

Vetoomus - The 5G Appeal - löytyy osoitteesta:

http://www.5gappeal.eu/

 

Perusteluja 5G:n riskin osalta:

http://www.5gappeal.eu/scientists-and-doctors-warn-of-potential-serious-...

 

Suomessa professori Rainer Nyberg ja Ruotsissa professori Lennart Hardell ovat vetoomuksen käynnistäjinä.
 

Yli 200 tutkijan ja lääkärin allekirjotukset:

http://www.5gappeal.eu/signatories-to-scientists-5g-appeal/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksiköhän asiasi ei kiinnosta palstalaisia?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Liittyy myös politiikkaan. Kannattaa kurkata mitä tietämättömät (?) ministerit puuhaavat: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis... . Kukahan heistä ottaisi vastuun vaurioista?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Jos Suomessa on vaakalaudalla kauppakamariporukan ylistämä ikuinen teknologinen kehitys ja sen mukanaan tuomat liiketoimintamahdollisuudet ja "työpaikat" ja toisessa vaakakupissa on väestön terveys eli kansanterveys tai edes elämänlaatu, niin yhtälön pohtimiseen on turha käyttää muutamaa sekuntia enempää. Suuryhtiövetoinen business voittaa aina.

Tosin 5G:kin voitaisiin toteuttaa väestöystävällisesti siten, että vältettäisiin korkeatehoisimman ilmarajapinnan ulottamista joka paikkaan, mikä on hieman IoT-filosofian vastaista. Tietoliikenteen keräämisessä ja välittämisessä uusi teknologia voi tuoda operaattoreille etuja, vaikka ilmarajapinnat ihmisiä fyysisesti lähellä oleviin päätelaitteisiin pysyisivät keskimäärin yhä maltillisesti säteilevinä. Verkkoa voisi suunnitella niin, että väestön saama säteilyrasitus pysyisi mahdollisimman alhaisena. 5G ei kai tekniseltä kannalta sulje tätäkään suunnitteluperiaatetta pois, mutta en usko operaattoreiden ottavan sitä erityisemmin huomioon. Mutta tätä pitäisi kai kysyä operaattoreilta itseltään sekä heitä sääteleviltä viranomaisilta.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Osuit naulankantaan analyysissasi, Jouni. Liikentoimintamahdollisuus vs. kansanterveys --> Suuryhtiövetoinen business voittaa aina (valitettavasti).

En ole kaikkea uutta teknologiaa kieltämässä. 5G:n osalta teknisenä etuna on nopea tiedonsiirtonopeus ja lähes olematon viive, erityisesti yli 28 GHz:n toteutuksissa. Teknologiaa on mahdollista hyödyntää mm. kaivoksissa itsestään ajavien dumppereiden ja kaivoskoneiden osalta, kun ihmisellä ko. ympäristö on kovin riskialtis ;-)

Mutta se, että pakolla ajetaan ko. teknologia kaupunkeihin ja jo nyt tiedetään, mm. linnuston ja mehiläisten kärsivän suuresti nykyisestä (3G/4G) mobiilliteknologiasta, kun radiotaajuisen säteilyn tehotiheysarvot nousevat yli tietyn rajan ( https://ecfsapi.fcc.gov/file/7521097894.pdf , http://livingplanet.be/emrbirds.htm ). Kannattaa siis seurata erityisesti varpusten ja mehiläisten kantoja jatkossa lähellä näitä ensimmäisiä 5G-tukiasemia.

Palaan tähän 5G:n säteilykuormituksekseen toisessa kirjoituksessa, mutta sitä ennen kannattaa katsoa Ericssonin edustajan kuvaamat ongelmat pysyä 5G-toteutuksissa edes nykyisten raja-arvojen sisällä:

https://www.itu.int/en/ITU-T/Workshops-and-Seminar...

Kertoo, kuinka kovia tehoja 5G-tukiasema saa käyttää ja mikä ongelma on kun yhdessä tukiasemassa on jopa satoja(!) antenneja.

(Niin, nykyinen Suomen ICNIRP-raja-arvohan sallii väestön säteilyttämisen tuhansia kertoja (10 W/m2) y-l-i tutkimuksissa havaittujen (30 uW/m2, http://www.bioinitiative.org , http://tinyurl.com/rf-guideline1) haitallisten vaikutustasojen).

Todellakin, Jouni, asiaa pitäisi kysyä operaattoreilta ja 5G-verkon fiksuun (ympäristövauriot minimoivaan) suunnitteluun pitäisi pistää resursseja. Ongelma vain on, että valtio omistaa näitä operaattoreita ja mitään valtion suorittamaa todellista operaattorien valvontaa ei siksi taida olla odotettavissa.

Juhani Vehmaskangas

Odotellaan, että tulee 6th Generation. Sillä sekin tulee varmasti!

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Jokaisen sukupolven lähetysteho ja kantama ovat alhaisempia kuin edellisen. Koska ongelmia, muita kuin kuviteltuja, ei ollut aiemmillakaan sukupolvilla, ei niitä tule uudenkaan sukupolven myötä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kovin varmana väität Aki asioita.

Tarjosin tuossa yllä Ericssonin omaa dokumenttia katsottavaksi, josta ilmenee 5G-tukiasemien suuri teho (johtuen jopa sadoista antenneista / tukiasema). Vilkaisepa tuo dokumentti.

Terveystutkimuksen näkökulmasta valtaosa epidemiologista tutkimuksista osoittaa jo nyt kasvanutta terveysriskiä matkapuhelintukieasemien lähellä, antennien pääkeilassa asuvilla:

https://www.researchgate.net/publication/45387389_...

Kurkkaapa vielä nuo yllä listaamani lintuja ja hyönteisiä koskevat dokumentit.

BTW, juuri 5G:n lyhyen kantaman takia tukiasemia tarvitaan entistä tiheämpään, ne ovat yhä lähempänä asuntoja ja asunnoissa radiotaajuisen säteilyn tehotiheysarvot nousevat selkeästi korkeammiksi kuin 3G/4G-tukiasemien osalta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Hyvä ja kiitos. Tällaista tietoa tarvitaan ja moni (myös minä) sitä kaipaa. Veljenpoika on töissä Nokialla mutta työasioista ei ole puhuttu hänen kanssaan koskaan. Paitsi kerran, joo....että kuinka se kännykkä säteilee auton sisällä. Totesi vain myös Nokian tutkivan asiaa, ei siitä sitten sen enempää....

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen Vastaus kommenttiin #8

Kiitos vuorostaan, Ilkka. Autojen osalta radiotaajuisen säteilyn tuotto&kuormitus kasvaa moninkertaisesti 5G:n ja Internet of Things (IoT) myötä, kun jokainen 'itseajava' auto sisältää tulevaisuudessa useita erilaisia tutkajärjestelmiä.

Esimakua tästä RF-sopasta:

https://www.electronicdesign.com/automotive/how-wi... , katso havainnollinen kuva

https://www.electronicdesign.com/automotive/imec-d...

Tämä on erityinen terveysriski ammatikseen/useasti matkustaville ja myös tulevien ajoneuvojen ammattikuljettajille.

Valtaväylien vieressä asuvilla taas kasvaa kuormitus, kun noita 5G-tukiasemia rakennetaan tiheään teiden varsille ja lisäksi kulkuneuvojen tutkat pyyhkivät jatkuvasti asuntoja.

Näistäkin syistä riskeistä pitäisi julkisesti keskustella, eikä vain hypettää, kuten vastuuttomat ministerimme nyt tekevät. Kannattaa muuten kurkata tuota 5G Appealin 230 allekirjoittajan listaa, monet heistä ovat tutkimuksissaan (tutkijat) tai vastaanotoillaan (lääkärit) jo nyt törmännyt terveys/ympäristöongelmiin ja siksi toivovat avointa keskustelua riskienhallinnasta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Putkiradiosta ja puhelinlankojen laulamisesta on matkaa tähän nykyhetkeen. Nyt on bittien maailma pelottavankin vahva. "Vanha ukkikaan ei käy enää kalassa, kun pelkää niitä radioaaltoja. Ei äijä tajuu vielä miten hieno laite on... (Sleepers)" Vähän menee vitsin puolelle, mutta kuka tietää, jos joku ei tuo esille tutkimustuloksia asioista. Ei tässä vielä Hiroshimaa tai Nagasakia eletä, mutta pientä "röntgeniä" tämä nykymaailma on. Aikanaan Nokia3310 testattiin yhdeksi vahvimmista, korvaan säteilevästä kännykästä. Oudon nopeasti puheet asiasta vaimenivat. Ei kai se sitten ollut niin tärkeätä.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kyllä vain, hienot laitteet ovat monet sokaisseet ja varovaisemmin asennoituva nähdään luddiittina ...

Inspiroit Ilkka minua päivittämään aikaisempaa juttuani Nokia 3310:een liittyen:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255658...

SAR-arvo tuossa vanhassa 3310:ssa oli 0,96 W/kg, joka on aika korkea.
https://www.gsmarena.com/nokia_3310-192.php
Nykykännyköillä usein liikkuvat 0,3 W/kg luokassa.

Vielä noista tulevista 5G-kännyköistä (päivitys): Sisältävät alustavien tietojen mukaan jopa 16 antenna-array:ta (kömpelö suomennus: 16 antennirypästä), joiden kautta beamforming-ominaisuus, jolloin kovempi teho automaattisesti suunnataan usean antennin yhteisvaikutuksella tiettyyn suuntaan. ( http://media.bestofmicro.com/9/N/485051/original/h... )

On siinä iho, lonkan luusto, maha ja sukuelimet kovilla, kun automaattisesti taskussa/sylissä laite ottaa "optimaalisen nopean" yhteyden tukiasemaan tai toiseen 5G-laitteeseen. Tätäkin ominaisuutta pitäisi laboratoriossa solukokeissa tutkia, ennenkuin muksuille annetaan näitä 5G-superkännyköitä käyttöön.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Laitan vielä yhden asian näistä säteistä. Mietin aika kauan että kirjoitanko vai en, no nyt kirjoitan. Tuolla aiemmin kirjoitin "röntgenistä maailman". Säteilyä on kaikkialla, niin lentokentillä, kaupoissa kuin sairaaloissa.

Kauan aikaa sitten lentokentän laukkujen tarkituksessa säde tuhosi filmirullani valokuvista todella paljon. Oma vika toki, olisi pitänyt ottaa filmirullat erilleen matkatavaroista. Sanoivat myöhemmin että nuokin säteet vaihdettiin "ystävällisemmäksi" filmirullille. Kuka uskoi kuka ei. Nykyään mennään sitten digitaalikuvilla.

Olin vähän aikaa sitten menossa sairaalan röntgeniin. Totesivat sen hetken olevan minulle liian vaarallisen operaation, joten tuli siirto myöhempään ajankohtaan. Ensi viikolla on sitten tuo uusi aika ja toivottavasti vaara tipotiessään. Kyllä vähän mietityttää nämä "mastojen omat röntgenit" ja niiden vaikutukset.

Hun Jimi

Miksei STUK kommentoi mitään? Kumma etteivät hiiskukaan ylläolevista dokumenteista. Tarvittaisiin keskustelua asiasta vaikkapa teeveessä a studiossa (tai missä vaan muualla)

muuten tulipa mieleeni että liekö wlan reitittimen lähetysteholla merkitystä säteilymäärään (omaani voi laskea täydestä tehosta keskitasoon tai minimiin)?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Koitimme Hun Jimi ministereille kertoa, kuinka heikolla pohjalla on STUKin asiantuntemus:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252313...

+++ Mitä tuohon WLANiin tulee, niin todellakin, jokaisen WLAN-purkin tehoa voi tehokkaasti pienentää asetuksista. Ja vaikuttaa merkittävästi tehotiheysarvoihin, esimerkiksi yksiköllä µW/m2 mitattuna. Olennaista on huippuarvon (peak value, Spitzenwert) mittaaminen.

Aki Peltola
Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Aiheesta Aki emeritus-professorit kirjoittavat:

"Tieteelliset tutkimukset osoittavat lisääntynyttä syöpäriskiä, haitallisten vapaiden radikaalien syntymistä soluissa, perimävaurioita, heikentynyttä oppimista ja muistia, neurologisia sairauksia, miesten heikompaa hedelmällisyyttä ja kielteisiä vaikutuksia hyvinvointiin joita jo nykyiset langattomat järjestelmät, 2G, 3G, WiFi ja 4G ovat aiheuttaneet. Jos näihin vielä lisätään 5G:n voimakkaampi säteily, nämä haitalliset vaikutukset voivat myös lisääntyä."

Kannattaa kaikkien kurkata tuo kirje.

Jari Tapani Ruusupuu

Mielestäni 5G ylittää sen rajan jonka yli ei pitäisi mennä, eli 5G verkkoa ei pitäisi toteuttaa. Tutkimus pitäisi nyt keskittää vaihtoehtoihin jotka ovat terveyden kannalta riskittömämpiä ja laittaa aikalisä teknologiahuumalle.
Olisiko kansalaisaloitteen paikka siitä että 5G verkkoa ei toteuteta ja säästyneet rahat laitetaan vaihtoehtoiseen tutkimukseen?
Pitäisikö perustaa yhdistys joka vastustaa terveydelle vaarallisten teknologioiden käyttöönottoa ja edistää terveyden kannalta vähemmän haitallisten, mieluummin haitatomien teknologioiden tutkimusta ja käyttöönottoa?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kansalaisaloite Jari todellakin tarvittaisiin. Ottaisin mallia seuraavan liikkeen toiminnasta USA:ssa 5G:n vaurioiden minimoimisessa:
https://www.americansforresponsibletech.org/

Voisitko sinä Jari ja ystäväsi viedä asiaa eteenpäin? Kiitän.

Käyttäjän MaritaTarjaLailaRman kuva
Marita Råman

Sain puhtia tutustua käsitteeseen 5G, mutta ensi reaktioni oli kauhistus, kun kansanlaulua soveltaen päättäjät ja teknologian edustajat yksissä tuumin ylistävät 5G:n hyötyjä ja tahtovat joka niemeen, notkohon saarelmaan tukiaseman nostattaa, puhumattakaan taajama- ja kaupunkikeskustoista. Pahimmillaan kaavaillaan tukiasematarpeen olevan noin 50 m, eli eläisimme silloin jatkuvassa säteilyverkossa, joka tulvisi joka suunnalta. Jollakin tavoin ei vaikuta luonnolliselta elämältä lainkaan. En osaa innostua 5G:n autuudesta noin ajattelemattomasti valmistautuneena. Hyvä tapa tehdä radikaaleja ratkaisuja on pohtia pitkään ja hartaasti hyödyt ja haitat ja jos mahdollista myös epätavalliset riskit, ne mustat joutsenet eivät aina onnea tuo.

Käyttäjän MichaelAhlman kuva
Michael Ahlman

Todella ikävää että raha-ahneet korporaatiot voivat näin leikkiä ihmishengillä. Toivon vain, että ihmiset heräisivät näihin säteilyn aiheuttamiin sairauksiin ennen kuin on liian myöhäistä.

www.tunnesäteilysi.fi ( tutkimustuloksia säteilystä sekä suojautumiskeinoja

Aki Peltola

Allekirjoittakaa kansalaisaloite 5G-tukiasemien rakentamisen pysäyttämiseksi/purkamiseksi:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3844

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kannattaa tosiaan kansalaisaloite allekirjoittaa, kuten Aki, minä ja moni muu jo on tehnyt. Vain näin saamme asian eduskunnan käsiteltäväksi.

Emma Camilla

Käytän itse langallista nettiyhteyttä, mitä kaikissa sivistysvaltioissa suositellaan terveysvaikutusten vuoksi wifin sijaan. Toissa yönä läppärini näytti kerrostaloasunnossani olevat langattomat verkot. Niitä oli kahdeksan. Mikä ihme idea siinä on, että on normaalia pitää 24/7 päällä laitetta, jota ei käytä? Ei sitä ole sen vaikeampi sammuttaa kuin lamppua. Ja noin vielä käristää langattomalla säteilyllä itseään, naapuriaan ja koko Suomen lapsia. Jos Suomen viranmaiset olisivat kerrankin kehottaneet suosimaan langallista nettiyhteyttä langattoman sijaan, ihmiset olisivat edes hieman tietoisia asiasta.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Aivan, turhaan ovat Emma WLANit päällä yötä päivää.

Kannattaa pistää vaikka ajastin WLANin yhteyteen, joka sen automaattisesti vaikka kello 22 sammuttaa ja seuraavana aamuna käynnistää. Kannattaa myös huomata, että WLANin tehoa voi asetuksista säätää (tietokoneen, ethernet-kaapelin ja selaimen kautta). Usein siellä 100 % teho, mutta monessa asunnossa 20 %:akin riittää!

Nyt asennetaan jo 5G-reitittimiä asuntoihin, joten odotettavissa on erittäin kuormittavia laitteita, mm. beamforming-ominaisuuden kautta (useampi antenni muodostaa kohdistetun 'säteen' kohti tukiasemaa, jotta datansiirtonopeus saadaan huippuunsa).

Korostan tässä kohtaa, että riski on mittauksella todennettavissa ja jos tasot naapurista liian suuret, vaimennusratkaisuja on olemassa. Se, että päätelaite näyttää useita WLAN/5G-reitittimiä ei vielä kerro riskistä, vasta mitatut tehotiheysarvot (esim. yksiköllä mW/m2)kertovat todellisen tilanteen.

Hyvin olet Emma huomannut, että mm. Saksassa säteilyturvaviranomainen on fiksumpi kuin Suomessa ja kannustaa käyttämään kuitu- ja ethernet-yhteyksiä langattoman sijaan. Toivottavasti Suomen STUKiin vaihdetaan p-i-a-n osaavampia työntekijöitä nykyisten vastuuttomien tilalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset