Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Tanskan kohorttitutkimus - Suurin ja virheellisimmin tehty kännykkätutkimus historiassa?

 

Jos tutkimus on syövän osalta huonosti tehty jo alunperin, sen päivitys mahdollisesti vain pienentää riskiä. Tämä pätee uuteen, alunperin teollisuusrahoitteiseen tutkimukseen:

Frei, P., Poulsen, A.H., Johansen, C., Olsen, J. Steding-Jessen, M. & Schüz, J. (2011). Use of mobile phones and risk of brain tumours: update of Danish cohort study. British Medical Journal (BMJ), 343., 

http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.d6387

 

Taustaa:

Vuonna 2001 ilmestyi VANHA Tanskan kohorttitutkimus (http://jnci.oxfordjournals.org/content/93/3/203.short) ja tulokset olivat hyvin ristiriitaisia. Ensinnäkin, Johansen et al. (2001) tutkimuspaperin tulokset osoittivat matkapuhelimen käytön suojaavan käyttäjää kaikilta eri syöpämuodoilta. Tämä kummallinen tulos oli odotettavissa, koska tutkimuksessa kaikista aktiivisimmat matkapuhelin käyttäjät, yrityskäyttäjät (yli 200.000 ihmistä) oli siirretty vertailuryhmään! Ei siis ihme, että tutkimus ei löytänyt syövän ja kännykänkäytön yhteyttä. Eriskummallista tässä tutkimuksessa oli myös teollisuuden läheinen vaikutus. Tutkijoista kaksi olivat International Epidemiology Instituten palkkalistoilla, jota alan teollisuus on usein käyttänyt avaintodistajana oikeudenkäynneissään.

Virkeä epidemiologi, juristi George Carlon kommentti Danish Cohort Study-tutkimuksesta:

http://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=1541

 

Suosittelen muuten George Carlon kirjaa ’Cell phones – Invisible Hazard in the Information Age.”. Carlo johti 1995-1999 USA:n suurinta teollisuuden rahoittamaa, matkapuhelinten terveysvaikutuksia koskevaa WTR-projektia (Wireless Technology Research), jossa ilmeni genotoksiset löydökset ja tutkimushanke nopeasti lopetettiin. Carlo siis tietää mistä puhuu.

Myös tutkimusmaailman teollisuusrahoituksen vaikutuksia selvittävä CSP on ihmetellyt tämän Tanskan kohorttitutkimuksen taustoja:

http://www.cspinet.org/integrity/nonprofits/international_epidemiology_institute.html

 

Tässä UUDESSA Frei et al. (2011) Tanskan kohorttitutkimuksen jatkoanalyysissä yrityskäyttäjät (200507 kpl) ovat yhä luokiteltu altistumattomiin. Eli heavy-userit ovat yhä vertailuryhmässä. Lisäksi altistumattomiin on luokiteltu Pre-paid-käyttäjät. Kirjoittajat eivät mainitse tästä ongelmasta tutkimuksen yhteenvedossa, vaikka se on kerrottu tutkimuksen 4. sivulla.

 

Huomionarvoista on myös se, että liittymätieto on saatavissa tutkimuksessa vain vuoteen 1995. Kaikki sen jälkeen eli vuodesta 1996 lähtien kännykän hankkineet on luokiteltu altistumattomiin. Tämä tarkoittaa suurta osaa Tanskan väestöstä.

 

Frei ja kumppanien tutkimus siis tarkastelee vain 7% Tanskan väestöstä, joilla oli henkilökohtainen(!) liittymä vähintään yhden vuoden, aikajaksolla 1987-1995. Heavy-userit (senaikaiset yrityskäyttäjät) + Pre-paid-käyttäjät ovat non-exposed-vertailuryhmässä. Tulokset tulee siis suhteuttaa tähän tietoon.

 

Tämä rajallinenkin tieto paljastaa jotain syövästä: Näistä kännykänkäyttäjistä 7:llä oli aivokammiosyöpä (cerebral ventricle cancer) ja riskikerroin oli (2.58 (1.08-6,15). Tämäkin yksityiskohta oli jätetty mainitsematta tutkimuksen yhteenvedossa.

 

Extra: Huomionarvoisia ovat kyseisen tiedelehden (BMJ) Editorial-osuuden kirjoittajien kommentit tutkimuksesta ja riskin vähättely:

 

http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.d6605

 

Toinen kirjoittajista on jättänyt ilmoittamatta teollisuus-sitoumuksiaan ja siksi hänet erotettiin sekä Ruotsin Säteilyturvakeskuksesta, että WHO IARC:n syöpäpaneelista:


http://www.monanilsson.se/document/AhlbomConflictsIARCMay23.pdf

Lisäksi kummatkin Editorial-osuuden kirjoittajat ovat tämän eriskummallisen, teollisuusmyönteisen ICNIRP-kerhon jäseniä.


Koko BMJ-tiedelehden uskottavuus on koetuksella. Liian läheiset teollisuussuhteet ovat olleet ongelma myös Radiation Research -tiedelehden osalta ja tämä on vaikuttanut genotoksisuuslöydöksiin ja siihen mitä on saanut ko. lehdessä julkaista:

http://www.microwavenews.com/docs/mwn.7-06.RR.pdf

 

KATSO LAAJEMPI, TARKEMPI KRITIIKKI Tanskan Kohorttitutkimuksesta:

 

Päivitys: Kritiikki BMJ-Journalin sivuilta:

  http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6387/reply#bmj_el_271881

 

Environmental Health Trustin sivuilta:

http://www.environmentalhealthtrust.org

 

Toivoisin, että Suomessa STT ja media eivät jälleen julkaisisi harhaanjohtavia ”Ei riskiä”-lehdistötiedotteita tästä Tanskan tutkimuksesta. Mitenhän käy/kävi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Hienoa-kommenttisi oli Riku varmaan sama kuin englanniksi lausahdus "Great". Tarkoittaen, että ... Voi Ei!

Kas, tehokkaan mediakoneiston kautta teollisuus sai mieleisensä jutun lähes kaikkiin Suomen medioihin. Kurkatkaapa kuinka Bantustan-Suomi makaa:

- http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2011/10/1...

- http://www.mtv3.fi/koti/arki/artikkeli.shtml/2011/...

Syöpä ja erityisesti sen hoito on muuten iso business. Jota ei pidä häiritsemän. Siksi yo. uutisointi hyödyttää vähintään 2 toimialaa :-\

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Päivitys : Tanskan syöpätilastoja: Mm. aivojen ja keskushermoston syövät lisääntyneet 40 % vuodesta 2001 vuoteen 2010. Katso taulukko 1: https://web.archive.org/web/20121128153253/http://...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset