Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Sähkömagneettiset kentät ja ilman laatu - Keskustelua allergiasta ja astmasta

Hyvä hengitysilma ei ole nykypäivänä mikään itsestäänselvyys. Kodeissa on monia tekijöitä, jotka vaikuttavat ilmanlaatua heikentävästi. Eräs vähemmän esillä ollut tekijä on sähkömagneettiset kentät.  Sähkömagneettisia kenttiä tuottavat kaikki kodin sähkölaitteet mm. valaisimet, sähköherätyskellot, hiustenkuivaaja, TV, tietokone, kännykkä, WLAN jne. Lisäksi koteihin ja työpaikoille kohdistuu kuormitusta myös esim. voimalinjoista, matkapuhelintukiasemista ja rautatien sähköjohdoista.

Kaikki tietävät, että metsässä on hyvä hengittää. Osaltaan se johtuu ilman negatiivisesta varauksesta. Sähkölaitteet ja teknologiat muuttavat ilman varausta positiiviseksi. Jamieson tutkimusryhmineen on vuosia tutkinut tätä ilmiötä ja huomannut, että positiivisesti varautuneet ionit yhdessä korkean sähkökentän kanssa aiheuttavat terveysongelmia. Samoin he huomasivat, että huonot lattiamateriaalit ja staattinen sähkö lisäävät tätä kuormitusta. [1]

Voimalinjojen vieressä on ihmisillä enemmän hengitystieongelmia. Tämän ovat osoittaneet Few:n tutkimukset [2] ja Booth ja Bealsin + Mahmood ja kumppanien tutkimukset [3]. Siksi makuuhuone olisi hyvä ehkä olla mahdollisimman kaukana voimalinjasta (toki), mutta myös nukkujan pää kaukana muista kuormituslähteistä, kuten sähkökaapista, muuntajista ja valaisinjohdoista.

Vanhempien altistus vaikuttaa syntyviin lapsiin. Äidit, jotka raskausaikanaan altistuivat vahvasti magneettikentille, synnyttivät Lin tutkimusryhmän tulosten perusteella enemmän (myöhemmin) astmaa sairastavia lapsia [4].

Olen itse tehnyt tutkimusta yhdessä venäläisten kollegoideni kanssa sähköverkon jännitepiikeistä, joita myös englanniksi voltage transients –nimellä kutsutaan [5]. Historiallisesti on tiedetty, että nämä piikit sähköverkossa rikkovat elektroniikkaa ja lamppuja. Ihmisen solukalvoilla on 70 millivoltin jännite ja täten ne ovat herkempiä kuin elektroniikka. Esittelin juuri professori Maksim Trushinin kanssa Venäjän johtavassa ionisoimattoman säteilyn konferenssissa alustavia tuloksiamme [6]. Olemme yhdessä Suomessa ja Venäjällä ”ongelma”kouluilla mitanneet sähköverkossa olleita jännitepiikkejä, pienentäneet niitä ja havainneet tällä olevan vaikutusta opettajien ja oppilaiden hengitystieongelmiin. Samantyyppisiä tuloksia on saanut professori Magda Havas Kanadasta: jännitepiikkejä pienentämällä osa astmasta kärsivistä opettajista ja oppilaista pystyi jättämään inhalaattorin pois [7]. Sähköverkossamme on entistä enemmän näitä häiriöitä, johtuen mm. huonolaatuisista tietokoneiden virtalähteistä ja energiansäästölampuista.

Energiansäästölampuissa on myös muita ongelmia: myrkylliset kemikaalit, jotka vapautuvat huoneilmaan lampun palaessa [8]. Kemikaalit reagoivat tehokkaasti sähkömagneettisten kenttien kanssa ja niiden yhteisvaikutus on usein haitallisempi kuin yksittäisten tekijöiden. Tämän on osoittanut Suomessa Ari Markkanen väitöskirjassaan [9] ja jo 1990-luvulla professori Adeyn tutkimukset [10].

Kännykkä on sekä matalataajuisen magneettikentän että pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn tuottaja. Japanilaisen Kimatan [11] tutkimukset ovat osoittaneet, että allergiset reaktiot vahvistuvat ahkerilla kännykänkäyttäjillä. Korostan, että näyttö on tässä vielä heikko, mutta suosittelen kännykänkäyttöä stetoskoopin periaatteella toimivalla air tube -handsfreellä tai kaiutinpuheluasennossa pöydällä.

Tarkastelimme kollegoideni, kirurgi Vini Khuranan ja lääkäri Lennart Hardellin kanssa radiotaajuisen säteilyn vaikutuksia matkapuhelintukiasemiin ja niiden epidemiologisiin tutkimuksiin liittyen. Myös tässä nousi lisääntyneet allergiat esille. [12] 

Sähkömagneettiset kentät näyttävät aiheuttavan tehokkaammin haitallisten pienhiukkasten kiinnittymistä hengitystiehyihin. Englannissa Henshawn tutkimusryhmä on tutkinut radonin vaikutuksia voimalinjojen vieressä [13]. He ja myös Mayya & Sapra näkevät, että radonin haitat kasvavat erityisesti sähkökentän kasvaessa [14]. Tämä voi selittää myös sen, miksi esimerkiksi Armstrongin ja kumppaneiden kanadalais-ranskalaisessa tutkimuksessa sähköalan työntekijöillä on raportoitu 6-kertainen keuhkosyöpäriski, myös niillä jotka eivät tupakoineet. [15]

Edellä mainituista syistä mielestäni kannattaa mitata sähkömagneettisia kenttiä makuuhuoneista ja työpisteistä. Hyvinkin yksinkertaisilla toimilla on mittauksen jälkeen mahdollista pienentää erityisesti sähkökenttiä, kiinnittämällä huomiota esimerkiksi kaapelointiin, potentiaalieroihin ja maadoitukseen. 

 

FT Mikko Ahonen

 

Lähdeluettelo:

[1] Jamieson, K. S., ApSimon, H. M., Jamieson, S. S., Bell, J. N. B., & Yost, M. G. (2007). The effects of electric fields on charged molecules and particles in individual microenvironments. Atmospheric Environment, 41(25), 5224-5235.

Jamieson, I. A., Holdstock, P., ApSimon, H. M., & Bell, J. N. B. (2010). Building health: The need for electromagnetic hygiene? IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 10, 012007. doi:10.1088/1755-1315/10/1/012007

[2] P. Fews, D. L. Henshaw, R. J. Wildi, A. (1999). Corona ions from powerlines and increased exposure to pollutant aerosols. International Journal of Radiation Biology, 75(12), 1523-1531.
Myöhempi tutkimus PDF-muodossa: http://iopscience.iop.org/1742-6596/142/1/012044/pdf/1742-6596_142_1_012044.pdf 

[3] Booth, R. & Beale. (2001). Association of health problems with 50 Hz magnetic fields in human adults living near power transmission lines. Journal of the Australasian College of Nutritional and Environmental Medicine, 20(2), 9-12, 15, 30.

Mahmood, A. et al. (2009). Association of health problems with 50-HZ magnetic fields in human adults living near power transmission lines. In Proceedings of Conference on Science & Social Research (CSSR0809), Research Management Institute (RMI). Melaka, Malaysia.

[4] Li, D.-K., Chen, H., & Odouli, R. (2011). Maternal Exposure to Magnetic Fields During Pregnancy in Relation to the Risk of Asthma in Offspring. Arch Pediatr Adolesc Med, archpediatrics.2011.135. doi:10.1001/archpediatrics.2011.135

[5] Ahonen, M. (2010). Voltage transients and possible effects on health through cell membrane functionality disturbance. Proceedings of the 4th International HYVITE Symposium on Wellbeing Technology, 9th June 2010, Book of abstracts. Tampere, Finland.

Diaesitys Voltage Transients-aiheesta: http://tinyurl.com/PowerQuality

[6] Ahonen, M., Muhin, R. & Trushin, M. (2010). Voltage Transients and Effect on Health (Переходное напряжение и его эффекты на здоровье). The 6th Radiation Research Conference (VI СЪезд по радиационным исследованиям), Conference Proceedings, Moscow, Russia.

[7] Havas, M., & Olstad, A. (2008). Power quality affects teacher wellbeing and student behavior in three Minnesota Schools. Science of The Total Environment, 402(2-3), 157-162.

[8] Ward, V. (2011). Energy saving light bulbs “contain cancer causing chemicals.” The Telegraph. URL: http://www.telegraph.co.uk/health/8462626/Energy-saving-light-bulbs-cont...

[9] Markkanen, A. (2009) Effects of Electromagnetic Fields on Cellular Responses to Agents Causing Oxidative Stress and DNA Damage. Väitöskirja, Kuopion yliopisto.

[10] Adey, W. R. (1990). Joint actions of environmental nonionizing electromagnetic fields and chemical pollution in cancer promotion. Environmental Health Perspectives, 86, 297-305.

[11] Kimata, H. (2002). Enhancement of allergic skin wheal responses by microwave radiation from mobile phones in patients with atopic eczema/dermatitis syndrome. International Archives of Allergy and Immunology, 129(4), 348-50.

[12] Khurana, V. G., Hardell, L., Everaert, J., Bortkiewicz, A., Carlberg, M., & Ahonen, M. (2010). Epidemiological evidence for a health risk from mobile phone base stations. International Journal of Occupational and Environmental Health, 16(3), 263-267.

[13] Henshaw, D. L. (1996). Enhanced deposition of radon daughter nuclei in the vicinity of power frequency electromagnetic fields. International Journal of Radiation Biology, 69, 25-38.

[14] Mayya, Y. S., & Sapra, B. K. (1997). Radon daughter deposition on surfaces carrying alternating electric fields. International Journal of Radiation Biology, 71(1), 69-74.

[15] Armstrong, B., Thériault, G., Guénel, P., Deadman, J., Goldberg, M., & Héroux, P. (1994). Association between Exposure to Pulsed Electromagnetic Fields and Cancer in Electric Utility Workers in Quebec, Canada, and France. Am. J. Epidemiol., 140(9), 805-820.

 

[Juttu perustuu vierailuuni Tampereella Hengitysliitossa ja siellä 5.9.2011 pitämääni esitykseen]

Kommentit tervetulleita aiheesta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Hannu Rytilä

Olen huomannut astmaattisten oireiden lisääntyvän kun ei ole viitsinyt siivota ja asunto on pölyinen. Nyt teen sen heti. Kiitos Mikko, että panit tekstilläsi minuun vauhtia!

Hannu Rytilä

Mikko, nyt on siivottu ja ilmakin tuntuu raikkaammalta. Sitä se on, kun ei ole enää naista talossa.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Hannu, tässä jutussa ei ollut kysymys siivouksesta. Allergiakoteja siivotaan ihan riittävän tehokkaasti Suomessa ilman selkeitä vaikutuksia...allergiaan ja astmaan.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Sähkölaitteista puheen ollen suuret jännitteet tiedetään tuottavan hyvin myrkyllistä otsonikaasua; tästä varoitetaan ainakin tietystä kopiokoneista joille suositellaan hyvä ilmankierto, ja näitä laitteita ei suositella käytettävän suljetuissa huoneissa. Vanhanmallisissa näyttöpäätteissä käytettiin myös aika suuria jännitteitä.

Sähköyliherkkyydestä todellisena asiana pienten kenttien ja jännitteitten suhteen olen kyllä hyvin epäilevällä kannalla.
Uskoisin kyllä enemmän olevan kyseessä Psykosomaattisista mekanismeista ja syyn mahdollisista oireista löytyvän jostakin yleistetä pelosta tai neuroosista. Mutta onhan ihmisen hermotoiminta hyvin pienjännitteistä sähkökemiaa, joten ei tietenkään voida sulkea kokonaan pois jonkinlaisia vaikutuksia; mutta niitä ei ole kliinisesti pysytty toteamaan, kerrotaan seuraavassa:

Asiallinen asiantuntijoitten kirjoitus aiheesta:

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo91494.pdf

Sähköallergia ei ole allergiaa, mitä se on?
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2000;116(9):941-947
Jukka Uitti ja Rauno Pääkkönen

Katsaukset:

•Oireiden esiintyvyys ja oireita aiheuttavat tekijät
•Onko sähköallergiaa olemassa?
•Psykosomaattisista mekanismeista
•Muista ympäristöoireyhtymistä
•Oireiden ennuste
•Ongelman ratkaisumahdollisuudet
•Lopuksi
•Kirjallisuutta

Onko sähköallergiaa olemassa?

Sähkö- ja magneettikentistä tai niiden ominaisuuksista ei siis ole löytynyt selvää aiheuttajaa oireille. Niihin liittyvää vaikutusta vastaan puhuvat monet seikat: solutason tutkimuksissa vaikutuksia on osoitettavissa vain suhteellisen suurilla kentillä, oireyhtymää esiintyy ryhmätason ilmiönä vain yhdessä maassa, eivätkä sähköherkät ole havainneet kenttiä altistuskokeissa. Sähkömagneettisten kenttien voidaan ajatella olevan myötävaikuttava tekijä oireiden syntyyn, mutta tällaisen vaikutuksen osoittaminen on vaikeata.

Hannu Rytilä

Sähköyliherkkyys ei koske kaikkia ihmisiä. Niitä joita se koskee se on osa päivittäistä elämää, eikä sitä voi mitenkään unohtaa. Sähköyliherkät ovat oman oireilunsa parhaita asiantuntijoita. Lääkärintarkastuksessa kaikki arvot voivat olla kunnossa, minkä koin itse muutama viikko sitten.

Itse oireilin vuosia ennen kuin ymmärsin mistä on kyse. Nyt, kun olen viisaampi tiedän, mistä oireet tulevat ja miten niistä pääsee eroon.
Ilmiö on toistettavissa ja se on aina samanlainen. Psykosomaattisesta oireyhtymästä puhuvat voisivat pysyä hiljaa kun eivät asiasta mitään ymmärrä. Analogia allergioihin on aika hyvä. Altistusta=oireillaan, ei altistusta=olo hyvä. Tämä on niin yksinkertaista.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Stefan: Kirjoitukseni ei liittynyt sähköyliherkkyyteen. Juttelin allergiasta, astmasta ja syövästä.

Toivoisin, että viitsisit käydä edes yllä olevia lähteitäni läpi. Var snäll och kolla :-)

Fysiikan ja biologian osalta suosittelen Stefan sinulle ja muillekin seuraavaa artikkelia: "Electromagnetic fields stress living cells", löytyy kyseisellä haulla dokumentista http://www.ntia.doc.gov/legacy/broadbandgrants/com... .

Artikkelin asia lyhyemmässä muodossa: http://vimeo.com/17266941 . Kyse on siis, miten ihmisen DNA toimii fraktaaliantennina ja mitä seurauksia siitä on terveyden näkökulmasta. Muutama muukin urautunut fysiikan hokema on saanut väistyä: http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1104/1104.5008.pdf .

Mitä tulee tuohon viittaamaasi Duodecim-julkaisuun, niin minua ihmetyttää yo. kirjoittajien Fingrid-rahoitus osassa heidän kirjoituksiaan. Olen koittanut käydä heidän kanssaan keskustelua monesta eri asiasta, mutta eivät koskaan vastaa minun kysymyksiin. Suomettumista?

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Kyllä minä juttelin myös samasta asiasta. Otsoni on yksi kaikkein myrkyllisimmistä kaasuista joita tunnetaan! Se aiheuttaa kaikenlaisia oireita jo hyvin pienissä pitoisuuksissa, sekä eläimille että kasveille. Kaikenlaine kipinöinti synnyttää otsonia, mutta Otsoni siellä atmosfäärin otsonivyöhykkeessä on erittäin tärkeä asia ihmisille.

Uskon edelleen että pienet kentät ja jännitteet eivät tavallisesti anna minkäänlaisia todellisia oireita.

Sitä että Fingrid Oyj vastaa kantaverkon eli sähkönsiirron toimivuudesta, ja sen lisäksi kustantaa pätevien lääkäreitten tutkimuksia, pidä vai positiivisena asiana.

En ole alan ekspertti, mutta olen koko elämäni ollut tekemisissä erilaisten sähkölaitteitten ja sähkömaneettisen säteily kanssa. Onhan sitä myös luonnossa kaikkialla. Myös aurinkosäteilyn aiheuttamia ioneja on koko ilmakehässä, vaikka eniten esiintyy elektroneja.

Fraktaaliantenni ei ole ihmeempi antenni kuin mikä tahansa antenni, jona voi toimia miltei kaikki materia.

Ihmisen DNA-lla on kyllä havaittu joitakin omituisia reaktioita sähkömagneettisen säteily suhteen, vaikka en tunne niitä kovin hyvin. Kenttien tai säteilyn taso on kuitenkin yleensä se ratkaiseva tekijä.

Tutki ihmeessä asiaa tarkemmin jos se kiinnostaa. Mutta ole varovainen johtopäätösten suhteen. Luen kyllä raporttejasi hieman jos löydän niistä jotakin minuakin kiinnostavaa.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Tuossa Blank & Goodmanin jutussa oli selostettu, että soluissa ilmenee stressireaktio tuhansia kertoja pienemmillä altistuksilla, kuin mitä raja-arvot sallivat. Siksi olisin toivonut, että Stefan olisit lukenut jutun ja koittanut päästä irti tunnelivisiosta.

Blank ja Goodman myös näyttävät tutkimustulostensa ja havainnollisen kuvan kautta, miten lämpövaikutukset ilmenevät eri DNA-sekvenssissä kuin biologiset, ei-lämpövaikutukset. Teknologioiden tuottamat keinotekoiset sähkömagneettiset kentät myös häiritsevät niin ihmisten kuin eläinten solujen välistä kommunikaatiota, aiheuttavat DNA-vaurioita ja haittaavat DNA:n korjausmekanismia.

Tuo ylläoleva linkki, jonka takaa löytyy siis koko Pathophysiology-tiedelehden EMF & Health -teemanumero osoittaa nämä yksityiskohdat kaikessa karuudessaan.

Touko Apajalahti

Onko aiheesta jotain meta-analyyseja, joissa vedettäisiin systemaattisesti yhteen useampia tutkimuksia? Millaisten impact-factorien lehtiä mainitsemasi ovat?

seppo kirnu

Mitä 'hienompi' keksintö, sitä enemmän mahdollisia huonoja kääntöpuolia.

Toivoisin Ahosen aiheella olevan huomiota sillä kaikenlaiset vaivat tuntuvat menevän aalloissa ryhmittäin.

Kiinnostaisi tietää onko yöheräämiskausia läpipiirissä?Aamuyö, ajatus täynnä asiaa?
Nivelsärkyjä?
Ärsyyntyneisyyttä?+Pulssiheittoja?
Köhää?

Kuvattuja vaivoja on ilmennyt pari vuotta ryhmissä joita itse havainnoin. Se pulssittainen vaihtelu vaivatyypissä on outo. Toki esim. nyt puuttuva auringonvalo vaikuttaa paljon, sekä yleinen zombitila, mutta mielestäni erilaiset vaivat ovat lisääntyneet nimenomaan tämän uuden teknologian mukana.

Nyky ESL-valaisimet ovat ahterin syvimmästä divertikkelistä peräisin olevia keksintöjä mielestäni. Mutta niin on moni muukin asia.

(?propaganda?kohteet tutkia? Project pandora. Neukkujen suurlähetystöön testaamat 'lähetykset' . Delgado . Woodpecker..jne.)

Hannu Rytilä

Käytätkö muuten mokkulaa? Onko makuuhuoneessasi WLAN-tukiasema?
Paljonko puhut kännykkään?

Nämä ovat hyvin tärkeitä kysymyksiä, joita tutkimusryhmältä pitäisi kysyä.
Sinä selvästikin ymmärrät mistä on kyse.

seppo kirnu

Aiemman ketjusi 'vesipönttömies'.

Hannu Rytilä

Melkein arvasin kirjoitustyylistä. Asíahan ei ole muuttunut miksikään, vaan pahenee pikku hiljaa. Itse olen löytämässä tasapainoa elämiseeni mutta se on vaatinut konkreettisia muutoksia joihin kuuluu avioero ja osa-aikainen muuttaminen metsään. Siellä voin hyvin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Metsäalan miehenä suosittelen mäntymetsää , jossa koivuja seassa.
Jos vielä vettä pilkottaa ja mökki mäen kumpareella, niin ei paremmasta väliä. Siellä syntyy niitä Konsta Pylkkäsen sinisiä ajatuksia.

Hannu Rytilä

Suunnilleen sellainen paikka se onkin. Lisäksi lähimpään kännykkätukiasemaan on matkaa 5 km. Se sijaitsee Keski-Uudellamaalla tunnin ajomatkan päässä PK-seudulta. Niinkin lähellä voi olla sähköisesti hyvä paikka, ei tarvitse mennä Lappiin asti.

seppo kirnu

Hyvä että voit paremmin jos se sen vaati. Liian kanssa ei tule murehtia, sillä oleellista on yrittää vain elää.Siinä voi tulla sitten hyviäkin muutoksia näkemään.

Poistun.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Ikävää miten noita voimalinjatutkimuksia edelleen siteerataan ja vielä ikään kuin ne osoittaisivat kausaliteetin (blogisti esitti makuuhuoneen sijoittamista mahdollisimman kauas linjoista). Asiallehan löytyi jo vuosikausia sitten hyvinkin yksinkertainen selitys, eli se että voimalinjojen lähellä asuu heikommin toimeentulevia, jotka ovat muutenkin keskimääräistä sairaampia. Myös tupakointi on alemmissa yhteiskuntaluokissa huomattavasti suositumpaa ja sillähän voi olla suora yhteys blogistin mainitsemiin hengitystiesairauksiin.

Hannu Rytilä

Voi, voi. Sinulla ei ole mitään annettavaa tähän keskusteluun, paitsi ehkä näytön siitä kuinka typeriä ja yksisilmäisiä ihmisiä on olemassa.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Voisit testata Lasse asiaa itselläsi. Hankipa talo voimalinjan alta. Tai kerrostaloasunto, jossa tukiasema on vastakkaisen talon seinässä 10 metrin päässä ja antenni osoittaa huoneistoosi. Elä siinä muutama kymmenen kuukautta. Ja kerro sitten tässä blogissa kokemuksistasi.

Kommenttiisi: "Ikävää miten noita voimalinjatutkimuksia edelleen siteerataan ja vielä ikään kuin ne osoittaisivat kausaliteetin".

Yleensä vakuuttavampaa ja fiksumpaa on siteerata tutkimuksia kuin esimerkiksi poliiittisia&lobattuja viranomaiskantoja, saati "laput silmillä"-skeptokokkien keskusteluryhmäviestejä.

Toivoisin, että kiireiltäsi ehtisit lukemaan yllä siteeraamiani tutkimuksia. Kiitos jo etukäteen.

Pekka Heliste

Noiden kaupunkitukiasemien tehot ovat 0,3-10 W luokkaa eli onkin verran kännykkää voimakkaampia

Paikallisradot toimivat kymmenien-satojen wattien teholla ja tv-asemat kymmenien kW tehoilla

Suurtehotutkat toimivat mysö suurilla tehoilla. Merellä ja lentokenttien lähellä on aina altiina näille suuurille tehoilla

On kumma etteivät nämä kymmeniä kertoja suuremmat tehot aiheuta mitään ?

Touko Apajalahti

Miten Mikko näissä tutkimuksissa on kontrolloitu muita tekijöitä, kuten vaikkapa juuri sosioekonomista asemaa, vastaan?

Hannu Rytilä

Pekka.

Paikallisten radiolähettimien aiheuttamista terveysvaikutuksista on seurauksia, todisteita taas ei. Erään pääkaupungissa sijaitsevan paikallislentokentän läheisyydessä on kymmenkunta syöpätapausta samassa korttelissa. He kaikki asuvat lentokentän sää-radiolähettimen naapurissa, alle 50 metriä. Radiolähetin on päällä 24/7.

Havainnot ovat selviä, todisteita on täysin mahdotonta saada johtuen lääkäreiden salassapitovelvollisuuksista.

Sama koskee kännykkätukiasemia, kännyköitä, WLAN-tukiasemia ja läppäreitä.
Yleisohjeeni on: Älä pidä WLAN-tukiasemaa makuuhuoneessa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Linkkejä on vaikea kommentoida, ne sisältävät vain abstrakteja ja lyhyitä artikkeleita.

Mutta olisiko näidenkin tutkimusten ongelma, että havaittuja ilmiöitä ei voida toistaa laboratoriossa. Tähänhän kaatuvat myös kaikki ns. sähköyliherkkyyteen liittyvät löydökset.

Metsässä on hyvä hengittää. Tämän voisi kuvitella johtuvan ilman kosteudesta, viileydestä, tuoksuista ja metsän aiheuttamista positiivisista mielleyhtymistä.

Metsässä on hyvä hengittää vaikka seisoisi tukiaseman juurella.

Sähkövekon häiriöiden ja terveyden yhteys tuntuu vieraalta. Vaikka sähköverkosta voisinkin mitata suuritaajuisia komponentteja, on niiden tuottama sähkökenttä mitätön suhteutettuna varsinaisen voimavirran tuottamaan kenttään.

Ehkä olennaisin kysymys on tässä: päivittäin miljardit ihmiset maailmassa altistuvat sähömageettisille kentille. Jos niillä olisi noin merkittävät terveysvaiktukset, miksi niitä ei ole muualla havaittu?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Sähköverkon häiriöistä ja transienteista: Jos kerran ne aiheuttavat esimerkiksi diodien hajoamista elektroniikassa ja lamppujen (tavallista tiheämpää) poksahtelua, niin miksi ne eivät vaikuttaisi ihmisen soluihin? Solujen kommunikaatio kun tapahtuu sähkökemiallisesti. Suosittelen tekniikan koulutuksen omaaville erityisesti professori Igor Belyaevin lyhyttä ja selkeää esitystä:
http://multimedia.biol.uoa.gr/2008/Seminaria_Diplw... (vaatii IE-selaimen) .

Kysyit Kalevi myös: "Jos niillä olisi noin merkittävät terveysvaiktukset, miksi niitä ei ole muualla havaittu?"

Kyllä se on havaittu, Suomessa tasaisen varmasti lisääntyvät tietyt sairaudet, esimerkiksi autismi ja ADHD. Suosittelen tilastoja:
http://www.scribd.com/doc/20220354/Historical-Evid...

Samoin tietyt syövät ovat lisääntymässä, vaikka (varhais)diagnosointi ja hoidot ovat parantuneet. Suomi sai tässä ei-mairittelevaa julkisuuttakin:

http://www.saferphonezone.com/increasing-brain-can...

Jatkossa tämä trendi vain nopeutuu/tilastoissa kasvu lisääntyy, kun kännykkää jo pienestä käyttäneet pääsevät aikuisikään: http://tinyurl.com/MobileWise --> klikkaa PDF.

+ + + Lisäsin kirjoitukseni linkkeihin myös suoran linkin alkuperäiseen artikkeliin, jos se on saatavilla. Kaikkia journal-papereita ei löydy suoraan webistä, osaan tarvitsee yliopiston tai muun tahon kautta selausoikeuden.

Pekka Heliste

Autimsin ja ADHD yleityminen johtuvat diagnosoinnin parantumisesta ja se näkyy lääkkäreiden koulutuksen lisääntymisestä eli kun alueelle tulee näihin asioihin koulutettu lääkäri niin diagnoosit yleistyvät

Myös ns vanhoissa tapaukissa

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Hyvinkin yksinkertaisilla toimilla on mittauksen jälkeen mahdollista pienentää erityisesti sähkökenttiä, kiinnittämällä huomiota esimerkiksi kaapelointiin, potentiaalieroihin ja maadoitukseen."

Puututaan vielä tähän. Esimerkiksi minulla on makuuhuoneessa sähkölämmitin. Mitkä ovat ne 'yksinkertaiset toimet', joilla kiinnitän huomiota sen 'kaapelointiin, potentiaalieroon ja maadoitukseen', jotta pienennän siitä syntyvää sähkömagneettista kenttää?

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Kysyit Kalevi vielä sähkölämmittimestä. Siinä olisi hyvä olla maadoitettu pistotulppa ja se kiinni maadoitettuun pistorasiaan. Vissi ero sähkökentän suuruudessa. Kokeile vaikka sähkökenttää mittaavalla mittarilla!

Saman eron huomaa tietokonekäyttäjä, jolla kone on kiinni maadoittamattomassa pistorasiassa vs. maadoitetussa pistorasiassa.

Pistin Jamiesonilta toisen artikkelin esille (yllä), jossa puhutaan sähkökentistä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Sähköverkon häiriöistä ja transienteista: Jos kerran ne aiheuttavat esimerkiksi diodien hajoamista elektroniikassa ja lamppujen (tavallista tiheämpää) poksahtelua, niin miksi ne eivät vaikuttaisi ihmisen soluihin?"

Puolijohteet voivat hajota ollessaan virtapiirin osa. Mutta käsittääkseni väitit, että sähköverkon suuritaajuuksiset häiriöt (jännite!) aihuttavat terveysvaikutusta. Noiden häiriöiden energia on kuitenkin aivan mitätön.

Kännykkään liittyvän huolen ymmärrän, sitä pidetään korvalla ja se on nimenomaan radiolähetin. Mutta senkään terveyshaitoista ei liene pitävää näyttöä.

Linkittämäsi esitys näyttäisi kestävän puoli tuntia, täytyy katsoa ehtisikö siihen paneutumaan myöhemmin.

"...tietyt syövät ovat lisääntymässä, vaikka (varhais)diagnosointi ja hoidot ovat parantuneet."

Toisaalta voidaan sanoa, että ihmiskunta on käyttänyt sähköä reilu sata vuotta, ja samalla odotettavissa oleva elinikä on kasvanut noin 30 vuotta.

Myös diagnoosipuolella on tapahtunut niin paljon, että en tiedä, miten paljon voidaan trendeihin luottaa. (Minullakin oli lapsena allergisia oireita, mutta mitään ei löydetty, vaikka kaikki testit tehtiin. Lehmänmaitoa tosin ei testattu, koska tiedettiin, että kyllähän maito aina lapselle sopii. Tästä on aikaa vain 40 vuotta. Isotädillä taisi olla hevosallergia, mutta tätä ei 1940-luvulla ymmärretty, vaan hänet lähetettiin mielisairaalaan).

"Kysyit Kalevi vielä sähkölämmittimestä. Siinä olisi hyvä olla maadoitettu pistotulppa ja se kiinni maadoitettuun pistorasiaan. Vissi ero sähkökentän suuruudessa."

Unohdin sanoa, että tarkoitin kiinteästi asennettua lämmitintä. Jos on kaksoiseristetty rakenne, vaippa ei ole yhteydessä suojamaahan, eikä silloin maadoituksellakaan ole merkitystä sähkökenttään.

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Pekka Helistö kommentoi yllä matkapuhelintukiasemista ja tutkista. Tervetuloa katsomaan kirjallisuuskatsaukseni aiheesta: http://www.chronicexposure.org . On ehkä kattavin ko. aihealueesta.

Jotta tieto korvaisi luulon, kurkatkaapa myös EMF-Portal: http://www.emf-portal.org . Minusta on yllättävää, kuinka paljon tutkimuksessa on näyttöä terveysriskeistä, vaikka alan teollisuus on tehnyt jo vuosikymmeniä parhaansa biologisten vaikutusten tutkimuksen estämiseksi ja hidastamiseksi: http://www.chronicexposure.org/limitsICNIRP.html . Suosittelen myös Bioelectromagnetics-alueen Grand Old Manin, professori Andrew Marinon kirjaa Going Somewhere - The Truth about a Life in Science . Marinokin on tutkinut astmaa, allergiaa ja hengityselinsairauksia. Ja päässyt antamaan lausuntoja: http://andrewamarino.com/Testimonies/testimonymari... :-) Kirja toki helpompilukuisempi kuin tutkimukset ja pöytäkirjat ;-)

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Olen useamman kerran koittanut päästä Allergia- ja astmaliiton kanssa keskustelemaan aiheesta. Aina se tylpistyy siihen, että vaikka kohteliaasti kysyn audienssia, ei vastausta tule sähköpostilla tai hankalasta asiasta ei haluta jutella.

Ottakaapa siis vuorostaan Allergia- ja astmaliitosta yhteyttä minuun, meillä olisi mielenkiintoista juteltavaa ennenkuin allergioista tulee täysin hallitsemattomia ja kaikkia joudutaan hoitamaan siedätys&lääkehoidoilla :-) Lupaan, että myös myös tutkimuksen näkökulmasta palaverimme olisi kiinnostava. Ja säästäisimme paljon veronmaksajien rahoja ja ihmisten kärsimystä.

Kunnioittavasti:

Mikko

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset