Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuori

Älä erehdy valittamaan Kelan päätöksistä

Viime viikkojen aikana olen tarvinnut rautaisia hermoja Kelan tekemien päätösten kanssa. Kyseessä on oman lapseni asiat, alle 25-vuotias, ammattikoulutusta vailla oleva. Oikeus työttömyysetuuteen alkoi vasta sen jälkeen, kun hän oli ollut 21 kalenteriviikkoa (velvoiteaika) työssäoloehtoon luettavassa työssä tai osallistunut työllistämistä edistäviin palveluihin. Tämä aika täyttyi vuoden 2017 kesällä. Tämän lisäksi hänelle määrättiin sekä kesä- että syyskuun alussa odotusaika sen takia, ettei ollut hakenut kouluun. Odotusaika on enimmillään 21 viikkoa.

Hei nuori! Minulla on sinulle asiaa!

Sanotaan, että nuoruus on parasta aikaa ihmisen elämässä. 

Noh – niin sanotaan myös, että kolmekymppisenä se vasta hieno aika onkin.
Ja keski-iässä – takuulla parasta aikaa!
Eläkkeellä se elämä vasta alkaa!

Jokainen ajanjakso ihmisen elämässä on ainutkertaista, jokaiseen liittyy omat murheet ja ilot.
Ajanjaksot eivät kuitenkaan eroa paljoakaan loppujen lopuksi toisistaan. 

Kuvittele mielessäsi lapsi - asiaa vanhemmuudesta ja sisäilmasta

 

Kuvittele mielessäsi eteesi lapsi- iloinen, elämänmyönteinen, asioista kiinnostunut, innostunut lapsi, joka odottaa koulun alkua kuin kuuta nousevaa – ekaa opettajaa, uusia kavereita, ruokailua koulun ruokalassa, omaa pulpettia, paikkaa naulakossa. Uusia asioita, uusia kuvioita. Uusia juttuja joita oppia ja ihmetellä.

 

Ääni Riitta Mäkiselle = työn, yhteistyön ja koulutuksen tulevaisuudelle

Keski-Suomen demarien kampanja on ollut upea ja yksituumainen.* Riitta Mäkinen on suurin yhteistyön ja tuloksen rakentaja taas kerran. Hän on sellainen myös Jyväskylän kaupunginhallituksen pj:na, samoin maan suurimman ja vanhimman demariosaston eli Jyväskylän työväenyhdistyksen pj:na.

 

Pidämme nuorta idioottina, mutta vaadimme häneltä aikuisen vastuuta

Honkajoen lukiolaiset ovat olleet minuun yhteyksissä. He tekevät koulussa erilaisia projekteja, ja ovat halunneet kuulla minulta, mitä hyötyjä ja mitä haittoja näen kuntaliitoksissa.

Toinen lukiolaisporukka, jonka kotipaikkakunta jäi epäselväksi, vuorostaan kyseli yhteiskuntatietoon liittyen kysymyksiä, jotka liittyvät erittäin paljon huoltaherättäviin nuorten ongelmiin:

Tilaa hiljaisille ja ujoille

Yle:n sivuja selatessani silmiini osui uutinen otsikolla ”Tutkija nuorten yksinäisyydestä: Ihmiskuvamme on kaventunut – ujoudelle ei ole enää tilaa". Artikkelissa kerrotaan tutkijan näkemyksiä siitä, että 90-luvulta lähtenyt arvomaailman muutos on lisännyt nuorten kokemaa yksinäisyyttä ja esimerkiksi ujoille ja pohdiskeleville persoonille ei enää ole sijaa. Yhä useampi nuori kärsii yksinäisyydestä, arvioi nuorisotyön tutkija Pirjo Junttila-Vitikka. Kilpailua on koulutuspaikasta, työpaikasta ja jopa harrastuksista. Pelkkänä omana itsenä oleminen on vaikeaa.

Koulukiusaamisesta rikos

Koulukiusaaminen tulee muuttaa rikokseksi. Kiusaaminen on aina väkivaltaa ja väkivalta on aina rikos.

Eroa ei tule tehdä henkisen, eikä fyysisen väkivallan välillä.

Opettajat tulee kouluttaa jo opettajan pedagogisten opintojen yhteydessä tunnistamaan henkinen väkivalta. 

Opettajille tulee myös antaa keinoja, ja auktoriteettia puuttua ko. väkivaltaan.

 

Kiusaajasta tulee aina tehdä lastensuojeluilmoitus ja rikosilmoitus. Kiusaajan vanhemmat tulee saattaa sosiaalihuollon asiakkuuteen.

Meillä kaikilla on vastuu nuorista, osaltani yritän sitä vastuuta kantaa.

 

....kaikkien ikävien poliittisten ja sotajuttujen vastapainoksi jotain muuta.

Kerron tässä tositarinan tämän päivän elämästä.

Vuosia sitten ostin vanhan maatilan pitkäaikaisella lainalla, jota olen yrittänyt harrastuksena kunnostaa. Sairastuin 90-luvun laman seurauksena pysyvästi ja menetin työkykyni. Maatila on ollut minulle tärkeätä terapiaa, että säilyn hengissä.

Tila ja talo tilalla ovat 1800-luvulta, joten korjattavaa ja purettavaa on paljon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä