Sähkömagneettiset kentät ja terveys - Mikko Ahonen Elämänläheisiä mobiiliuutisia. Kerropa kavereillesi tästä uutiskanavasta!

Kaikki blogit puheenaiheesta Ilmastonmuutos

Lompakolla ilmastonmuutosta vastaan?

IPCC-raportin sekä viimeisimmän Ilmastopaneelin lausunnon jälkeen on keskusteltu toimista, joita Suomen osalta tarvittaisiin ilmastonmuutoksen etenemisen torjunnassa, ennen vuotta 2035. Kun ollaan totuttu korkeaan elintasoon ja tätä myötä luonnonvaroja kovasti kuluttavaan (kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaan) elämäntapaan, niin vastustus on luonnollista.

Pienydinvoimaa Ouluunkin

Ouluun on rakenteilla uusi biovoimalaitos vuonna 2020. Projekti on hyvä ja laskee Oulun kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä, kun se korvaa turvetta ja puuta käyttävän Toppila 1 -lämpövoimalaitoksen.

Pienydinvoimaloiden tekniikka kehittyy huimaavaa vauhtia ja ne tarjoavat pian turvallista, edullista, skaalautuvaa ja ympäri vuoden toimivaa lämpöä ja sähköä. Pienydinvoimaloiden  tärkein etu on kuitenkin se, ettei niiden käytöstä synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Pääosa päästöistä syntyy rakennusvaiheessa.

Hesari nälvii venäläistä ilmastonmuutostiedettä

 Toimittaja Jussi Konttinen on kirjoittanut artikkelin nimeltä ”Venäjä odottaa jääkautta” tämän päivän Hesariin. Siinä hän muistelee käyntiään vuonna 2008 Venäjän tiedeakatemian alaisessa Jakutian routainstituutissa. Konttinen tapasi akateemikko Veniam T. Balobajevin, jota venäläiset mainostivat johtavaksi ilmastoasiantuntijaksi. Balobajev oli kertonut, kuinka maapallon lämpötila riippuu auringosta ja auringon aktiivisuuden vähetessä menemme kohti 1600-luvun tapaista pientä jääkautta.

Itsekkäät cityvihreät - nyt maaseudun yksityisautoilun kimpussa

Kukaan ei enää vakavissaan kiistäne ilmastonmuutoksen olemassaoloa tai ei ainakaan sen väistämätöntä saapumista, jollei mitään tehdä. Myös siitä ollaan lähes yksimielisiä, että tuon muutoksen tärkein aiheuttaja on ihminen itse.

Tulevien hallitusten on satsattava kunnolla raideliikenteeseen

Planeetan tuhoa ei voi enää estää vain henkilökohtaisilla valinnoilla. Nyt tarvitaan sodanajan johtajia, selkärankaa ja rinnan rottinkia. Poliitikot! Milloin nousette poteroistanne kyyristelemästä?

IPCC kaukana totuudesta!

Jo aikoja sitten asiaan tarkoin paneutuneet tutkijat Nir Shaviv ja Judith Curry & Co. ovat todenneet, että IPCC:n omaksuma, ilmastomallilaskelmiin perustuva ilmastoherkkyys eli ilmaston lämpötilan nousu ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuessa on epätarkka ja liioiteltu ( i.e. uncertain and exaggerated). Kun IPCC keskimäärin pitää omaksumaansa, ilmaston jo lähtökohtaisesti epätarkkaa herkkyyttä hypoteettisesti 3 C-asteen tienoilla, tarkkaan asiaan perehtyneet tutkijat pitävät sitä olennaisesti pienempänä, jopa sellaisena, että sitä ei voi nolla-asteesta erottaa .

Haistakaa diesel koko valtiovalta

Yksi niistä harvoista asioista, mikä on tänä päivänä ihanan edullista, on musiikin kuuntelu. Suoratoistopalvelut maksavat murto-osan siitä, mikä aikana ennen luvatonta netistä lataamista meni cd-levyihin. Kuuntelin aamulla Irwin Goodmanin kokoelmaa Spotifysta työmatkalla. Irwinin tarina on yksi suomalaisen kulttuurihistorian hienoimmin sanoitettuja tarinoita iloineen, suruineen ja rillumareineen. Vexi Salmi on pukenut lauluiksi niin reissuromantiikan, kuin reissumiehen epätoivonkin.

Sisäpaisti ostoskoriin kolahtaa, ilmastopakolainen Suomeen vilahtaa

Perhe lomamatkalle Japaniin lentää, pian ilmastopakolaisperhe Suomeen entää.

Anita itselleen hankkii koiran - näin hankkii hän myös ilmastopakolaisen.

Niko Netflixin itselleen tilaa, näin hän ilmastopakolaiselle pian joutuu antamaan tilaa. (Siis mitä?)

Maidontuotantoon tila tukea saapi - tukea myös ilmastopakolainen pian vaati. (Siis mitä?)

Meret lämmenneet luultua enemmän – ei sittenkään

 Marraskuun 1. päivänä julkaistiin näyttävästi kaikissa maailman valtamedioissa uutinen, että valtameret ovat lämmenneet vuoden 1992 jälkeen jopa 60 % luultua enemmän. Tutkimus oli julkaistu samana päivänä maailman arvostetuimmassa Nature-tiedelehdessä otsikolla ”Earth's oceans have absorbed 60 percent more heat per year than previously thought” (linkki jutun lopussa). Näin toimivat tutkijoiden taustaorganisaatiot, että asia uutisoidaan näyttävästi samana päivänä kuin tutkimus tulee julki: lisää mainetta.

Pitäisikö ilmastonmuutos myydä jenkeille Jumalan vihana?

Kaliforniassa palaa. Tappavat liekit eivät epäamerikkalaisessa demokraattisuudessaan jätä rauhaan hienostoalueitakaan, vaan tuli nielee malibulaisen kartanon siinä missä köyhemmänkin väen asumukset. Ilmastonmuutos tulee siis iholle Yhdysvalloissakin. Se iskee myös maan varakkaimmille alueille eikä suostu amerikkalaista oikeustajua loukaten säästämään välttämättä edes kauneimpia ja rikkaimpia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä